Ekonomi Mobilya, beyaz eşya ve eğitimde 12 taksit sevinci

Mobilya, beyaz eşya ve eğitimde 12 taksit sevinci

27.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mobilya, beyaz eşya ve eğitime 12 taksit geri geliyor. BDDK’nın yeni taslağıyla üç sektörde taksit sayısının 9’dan 12’ye çıkarılmasının, satışları yüzde 20 oranında arttırması bekleniyor

Mobilya, beyaz eşya ve eğitimde 12 taksit sevinci

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben’in, “Eğitim, mobilya ve beyaz eşyada kredi kartına taksit sayısının 9’dan 12 aya çıkarılmasının, eğitim tarafında verilen kredilerin taksit süresinin ise sınırsız olmasının planlandığı’ şeklindeki açıklaması üç sektörde de sevinç yarattı.

Haberin Devamı

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı, BDDK’nın internet sitesinde yayımlandı. Taslağa göre kredi kartı taksidi; kuyumda 4 aya, beyaz eşya, mobilya ve eğitim, öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ise 12 aya çıkıyor.

‘Senete son verir’

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilyada 9 olan taksit sayısının 12’ye hatta 15’e çıkarılması gerektiğini yıllardır dile getirdiklerini söyledi. Güleç, Türk tüketicinin aldığı mobilyayı 10 yıl kullandığını belirterek, “Bu kadar süre için alınan bir ürün de taksit sayısı 15 olmalı. Tüketici ancak bir yılda finanse etme imkanı bulabiliyor. İç pazarda zaten durgunluk var. Bunu aşmanın yolu da taksit sayısını yükseltmek. Üretici mobilyasını senetle satmak zorunda kalıyor. Taksit sayısının artmasına ihtiyaç vardı” dedi.

Haberin Devamı

Taksit sayısının iki yıl önceki haline yani 12’ye çıkarılmasının sektördeki satışları yüzde 15-20 oranında artıracağını da kaydeden Güleç, şunları söyledi: “Bu, iç pazarı hareketlendirir. Dış pazara da yansır. Çünkü iç pazar durgun olunca üretici dış pazarda da fiyat baskısı altına giriyor. Hem dışarıdaki hem de içerideki durgunlukla baş etmenin yolu taksit. Mobilya tamamen Türkiye’de üretilen, milli bir ürün. Satışlarının artmasının kimseye zararı yok. Aksine istihdam dostu ve dış ticaret fazlası veriyor. Taksit sayısının bir an önce artırılmasını bekliyoruz.”

Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül de, taksit saysının 12’ye çıkarılmasının beyaz eşya sektörü açısından çok olumlu olacağını belirterek, “Şu anda piyasalar normal seyrinde. Orta halli bir seyir izliyor. 12 taksit gelirse hareketlenme yaşanır” dedi.

Mobilya, beyaz eşya ve eğitimde 12 taksit sevinci
‘Canlanma getirecek’

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Egün Güler de, beyaz eşyada taksidin 9’dan 12’ye çıkarılmasını olumlu karşıladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “2014’de taksit sınırlaması getirildi. Bunun sektöre yansımasının negatif olduğunu gördük. Beyaz eşya iç satış rakamlarımızda yüzde 2 oranında düşüş oldu. Sektörde satışların yüzde 80’i kredi kartı ile yapılıyor. 9 taksidin 12 takside çıkarılmasında bankacılık sektörünü çok rahatsız edecek bir husus olarak görmüyoruz. Bu uygulama sektörde canlanmaya yol açacak. Bu canlanmanın da ekonomiye net katkı yapacağını düşünüyoruz. Kararın bir an önce yürürlüğe girmesini bekliyoruz.”

Cepte 6 aylık taksit beklentisi

Haberin Devamı

BDDK’nın taslağına göre, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak. Ancak cep telefonu sektörü 6 aylık taksit beklentisi içerisinde.

Mobil İletişim Araçları Ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, BDDK’nın taksit taslaklarında cep telefonunun da bulunduğunu belirterek, “Bu taslakta elektronik eşya ve cep telefonu yer almadı. Ancak biz seçimden sonra kasım ya da aralık ayında cep telefonuna da taksit gelmesini bekliyoruz. 6 aylık taksit uygulaması gelecek” dedi.