Ekonomi Mobilyacı yine ‘KDV insin’ dedi

Mobilyacı yine ‘KDV insin’ dedi

18.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MOSDER Başkanı Nuri Öztaşkın, 2017’de yapılan yüzde 10’luk KDV indiriminin bu yıl da yapılmasını istediklerini, bunun sektörü büyüteceğini ve can suyu olacağını söyledi.

Mobilyacı yine ‘KDV insin’ dedi

Türk mobilya üreticileri hükümetten KDV indirimi talebinde bulundu. Geçen yıl sektörde uygulanan KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşürülmesinin tekrar uygulamaya alınması isteniyor.

Haberin Devamı

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın, 2017 yılında yapılan yüzde 10’luk KDV indiriminin oturma grubundan çocuk odası takımlarına kadar satışlarda yüzde 20-60 oranında artış yarattığını anımsattı. Yeni bir KDV indiriminin sektöre can suyu olacağını vurgulayan Öztaşkın, “Sektör bu yılın ilk yarısında yüzde 5.8 oranında küçüldü. Diğer yandan dört alandaki girdilerin fiyatları arttı. Mobilya istihdam deposu. Emek yoğun bir iş. İşsizliği azaltan değil artıran bir sektör olarak devam etmek istiyoruz. Küçülme ciddi derecede işsizliği de beraberinde getirebilir. Sektörün ve markaların büyümesi için KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesini istiyoruz” dedi.

Pazar arayışı

Haberin Devamı

Mobilyada ihracatın 3 milyar dolar, iç pazar büyüklüğünün ise 7 milyar dolar olduğunu dile getiren Öztaşkın, toplamda 10 milyar dolarlık büyüklüğe sahip sektörün, Türkiye’nin lokomotifleri arasında bulunduğunu söyledi. Öztaşkın, çevredeki ülkelerde savaş olduğu için yeni pazar arayışlarının sürdüğünü aktararak, “En büyük pazarımız Irak’tı. Bu pazar yarı yarıya düştü. Şu anda en çok ihracat Almanya’ya yapılıyor. Geçen yıl 170 ülkeye ihracat yaptık. Avrupa pazarı, Amerika, Afrika gibi uzak coğrafyalara bakıyoruz. Rusya, Almanya, İngiltere, Katar, Amerika hedef pazarlarımız arasında. Ama ihracatın daha artabilmesi için markaların iç pazarda güçlü olmaları gerekiyor. Yurtdışı zor pazar, rakipler güçlü. Mobilya üretimi, sevkıyatı zor olan bir sektör” diye konuştu.

Lokomotif sektör

Kurların iniş çıkışı nedeniyle sektör olarak zam yapmak zorunda kaldıklarını da belirten Nuri Öztaşkın, üretimlerinde hammadde girdisi oranının yüzde 30-35 düzeyinde olduğunu kaydetti. Öztaşkın, “Ahşap fiyatları da yüzde 50 zam görmüştü. Metal fiyatları da artıyor. Dört ana girdimizde de artışlar var. Ama sektörümüz yan sanayisiyle beraber 20’ye yakın sektörü besliyor. 60 bine yakın sektör oyuncusu var. Markalıların payı yüzde 50. Yüzde 50 ise markasız. Büyük lokomotif sektörüz” dedi.

Kasımda fuar var

Nuri Öztaşkın, 6-11 Kasım tarihleri arasında 2018 Furniture fuarının da düzenleneceğini belirterek, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Fuar geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türk mobilyasının tasarım ve fonksiyonellik yönünden üstünlüğünü sergileme konusunda önemli bir rol üstlenerek Türk mobilya devlerini aynı çatı altında toplayacak. Fuarda modern, klasik ve modüler mobilyalardan ofis mobilyalarına, oturma gruplarından bebek, çocuk, genç mobilyalarına, yataklardan aksesuarlara ve bahçe mobilyalarına kadar her türlü ihtiyaca cevap verecek ürünleri sergileyeceğiz” dedi.

Kiralar TL’ye dönmeli

Öztaşkın, kiralara da değinerek, “Mobilyacılar olarak AVM’lerde çok yokuz. Kiralarımız daha çok TL ile ama çok büyük metrekareli mağazalarımız var. Depolarımız da sevkıyat da büyük. Bu nedenle kira sorunumuz bizim de var. Dövizle kiralar TL’ye çevrilmeli. Perakende sektörünün desteklenmesi gerekiyor. Yeri gelecek biz AVM’leri yeri gelecek AVM’ler bizi destekleyecek. Mobilyacılar olarak dolarda istediğimiz kur aralığı 2016 yılındaki seviyesi. Yani 3.5-4 TL” değerlendirmesini yaptı.