Ekonomi Moody's: Türkiye'nin notu değişmeyecek

Moody's: Türkiye'nin notu değişmeyecek

15.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Moody's: Türkiye'nin notu değişmeyecek

Moodys: Türkiyenin notu değişmeyecek

ABD'li rating kuruluşu Moody's Türkiye'nin B1 olan notunu değiştirmeyeceğini açıkladı

ABD'li rating (kredi derecelendirme) kuruluşu Moody's'in, ülkelerin uzun vadeli bono ve tahvillerine göre yaptığı değerlendirmede 11 ülke, en yüksek not olan "Aaa" ile puanına sahip bulunurken, Türkiye B1 notu ile 81 ülke arasında gerilerde yer aldı.
Moody's tarafından ekonomileri en yüksek derecede sağlam olarak kabul edilen ve sadece küçük bir yatırım riski taşıyan ülkelere verilen Aaa notu ile değerlendirilen 11 ülke arasında, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya'nın dışında, Hollanda, Avusturya, Lüksemburg, Linchestein, Norveç, İsviçre bulunuyor.
Moody's tarafından yatırım niteliği taşımayan borçlanma şartlarına uymama ihtimali yüksek ülkelere verilen B1, B2, B3 kategorileri altında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yedi ülke yer alıyor. Türkiye, Lübnan, Brezilya ile birlikte notuna sahipken B1 altında B2 grubunda Türkmenistan, Peru, Pakistan, B3 grubunda da Bulgaristan bulunuyor. Moody's tarafından verilen 81 ülke sıralamasında en düşük kalite, çok riskli, geri ödemesi hemen hemen imkansız kategorisi olarak kabul edilen "Caa1, Caa2, Caa3, CA ve C" kategorilerinde ise hiçbir ülke yer almıyor.

Moody's'ten edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin B1 olan kredi notunda bir değişiklik yapılması gündemde bulunmuyor. Bu arada, Güneydoğu Asya'da yaşanan ekonomik kriz ardından Güney Kore'de ortaya çıkan mali sorunlar nedeniyle yaklaşık bir ay içinde kredi notunu 2 kez düşüren Moody's, bu ülke ekonomisinin değerlendirme altında tutulduğunu ve üçüncü kez düşürülmesinin olasılık dahilinde olduğunu ifade ediyor. Bu arada, Moody's'in Pakistan'ın uzun dönemli banka mevduatı açısından verdiği kredi notunu da düşürebileceği belirtiliyor.

NotDerecesiÜlke

AaaEkonomi çok güçlüABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, Hollanda, Avusturya, Lüksemburg, Linchestein, Norveç, İsviçre

A1,A2,A3Ekonomi etkilenebilirMalezya, Malta, Slovenya, Bahama, Çin, Hong Kong, İsrail


B1,B2,B3Borçlanma şartlarına uymamaTürkiye, Lübnan, Brezilya, Türkmenistan, Peru, Pakistan, Bulgaristan