Ekonomi MÜCEVHERİN KALBİ İSTANBUL’DA ATACAK

MÜCEVHERİN KALBİ İSTANBUL’DA ATACAK

01.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Borsa İstanbul Kıymetli Maden ve Taşlar Piyasası’nda (KMTP) ÖTV’siz ilk kıymetli taş takası yapıldı.

MÜCEVHERİN KALBİ İSTANBUL’DA ATACAK

Mücevher üreticilerine uygulanan yüzde 20 ÖTV’nin, Torba Yasa’yla kaldırılmasının ardından aylardır işlem yapılmayan kıymetli taş borsasında ilk işlem yapıldı.
Kendi şirketi adına ilk takas işlemini yapan İstanbul Değerli Maden ve Mücevheratçılar Birliği Başkanı Ayhan Güner, “Yıllarca ‘yurt dışında nasılsa burada da uygulansın’ dedik, şükür Allah’a, bugün gerçekleşti. Şu anda yurt dışından bir hammadde getirdiğimiz zaman artık hiçbir vergi yok. Şimdi iş artık bizde, ihracatı artıracağız, istihdamı artıracağız, Türkiye’yi bu alanda üretim ve dağıtım merkezi yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞLEMLER KDV’DEN MUAF TUTULUYOR
Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise 2011’den bu yana eski adıyla İstanbul Altın Borsası’nda (İAB) hiçbir işlemin yapılmadığını hatırlattı.
Vergi probleminin çözümüyle başlayan takas mekanizmasını anlatan Dönmez, “Borsadaki üyeler arasındaki işlemler KDV’den muaf oldu. Taşlarda da ÖTV tamamen kalktı. Burada piyasaya üye 122 üyenin dışında sektör, üyeliğe daha fazla ilgi gösterecektir. Borsa İstanbul olarak üyelik giriş ücretlerini biraz daha indirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
KMTP’nin Karaköy’deki yerini Kuyumcukent’e taşıyacağını dile getiren Dönmez, “Buradan ayrılmak üzereyiz. Kuyumcukent’te ayrı bir bina da yaptırıyoruz” dedi.