Ekonomi Muhtar Kent’in tanıştırdığı Brezilyalı dev ile Pakistan’da mango üretecek

Muhtar Kent’in tanıştırdığı Brezilyalı dev ile Pakistan’da mango üretecek

10.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Brezilyalı Cutrale Grubu ile Hindistan ve Pakistan’da mango üretmeyi planladıklarını söyleyen Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Bizi bu aileyle Coca Cola CEO’su Muhtar Kent bir araya getirdi. Bizim ve Türkiye için bulunmaz bir imkân” diye konuştu

Muhtar Kent’in tanıştırdığı Brezilyalı dev ile Pakistan’da mango üretecek


Özgörkey Holding ve Brezilyalı Cutrale Grubu ile ortak Türkiye’de meyve üretimi yaptıklarını söyleyen Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Şu anda 20 bin dönüm arazimiz var. Şeftali, kayısı, nar ve vişne yetiştiriyoruz. Bu yıl sonunda 20 bin dönümün tamamını ektiğimizde yaklaşık 1 milyon ağacımız olacak” dedi.
Brezilyalı Cutrale Ailesi’nin, dünya portakal suyu ticaretinin yüzde 35’ini gerçekleştirdiğini anlatan Özilhan, şu bilgileri verdi: “Ayrıca Coca Cola’nın en büyük tedarikçisi. 650 bin dönüm arazisi, 30 milyon ağacı var. Önemli bir teknolojiye sahipler. Bizi bu aileyle Coca Cola CEO’su Muhtar Kent biraraya getirdi. Bu aileyle Hindistan ve Pakistan’da mango üretmeyi düşünüyoruz.”

* Son dönemde büyük gruplar tarım sektörüne ağırlık verdi. Anadolu Grubu da bunlardan birisi, Etap adlı şirketinizle meyve üretimine başladınız. Tarımdaki hedefleriniz neler?
Şu anda 20 bin dönüm arazimiz var. Yaklaşık 10 bin dönümü ekildi. Önümüzdeki iki yıl içinde tam kapasite meyve vermesini bekliyoruz. Ağırlıklı olarak şeftali, kayısı, nar ve vişne yetiştiriyoruz. Bu yıl sonunda 20 bin dönümün tamamını ektiğimizde yaklaşık 1 milyon ağacımız olacak. Şu anda 500 bin ağacımız var. Önümüzdeki dönemde hedefimiz, 60 bin dönüm araziye ve 10 milyon adet ağaca ulaşmak. Yine ağırlıklı olarak şeftali ekeceğiz. İkinci meyvemiz ise elma olacak. Kayısı, vişne ve nar da ilave olarak devreye girecek.

* Niye özellikle şeftali?
Çünkü Türkiye’de şeftali suyu tüketimi oldukça yüksek. Dünyada şeftali üretimi kısıtlı. Coca Cola ile beraber yapmış olduğumuz anlaşmanın çerçevesini ağırlıklı şeftali oluşturuyor. Dünyada en çok tüketilen meyve suyu, portakal suyu. İkincisi elma, üçüncüsü şeftali suyu. Bu arada gördük ki masalık dediğimiz yemelik meyve, sıkmalık meyveye göre daha fazla değere sahip. Bu nedenle markalı meyve üretimine karar verdik. Ayrıca Mersin’de konsantre tesisimiz var. Bu tesiste geçen yıl 100 bin ton meyve işledik.

* Peki bu tesis gelecekteki hedeflerinizi karşılayacak mı?
Hayır elbette, ilave tesisler olacak. Bu şirkette Özgörkey Holding ve Brezilyalı Cutrale Grubu ile ortağız. Brezilyalı Cutrale Ailesi, dünya portakal suyu ticaretinin yüzde 35’ini gerçekleştiriyor. Coca Cola’nın en büyük tedarikçisi. 650 bin dönüm arazisi, 30 milyon ağacı var. Dünyanın her yerine tankerlerle portakal suyu taşıyor. Meyvelerin hastalıklarını uzaydan takip ediyorlar. Bizi bu aileyle Coca Cola CEO’su Muhtar Kent bir araya getirdi. Bizim ve Türkiye için bulunmaz bir imkan. Cutrale Grubu’nu Türk çiftçileriyle bir araya getirirsek, çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca bu aileyle Hindistan ve Pakistan’da mango üretmeyi düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Alternatifbank’ı yabancılara satıyoruz, çünkü 1. ligden uzak

* Alternatifbank’ın yüzde 75 hissesinin Commercial Bank of Qatar’a satışı konusundaki sürecin 15 Mart’a kadar tamamlanacağını açıklamıştınız. Görüşmeler ne aşamaya geldi?
Bankacılıktan çıkacağız. Yüzde 25 ortak kalacağız. 15 Mart’a kadar devam eden bir anlaşmamız var. Yani ne onlar başkasıyla ne de biz başkasıyla konuşacağız. Bu güne kadar her türlü çalışmayı yaptılar. Tahmin ediyorum 15’ine kadar bitecek.

* Sizi bu sektörden vazgeçiren ne oldu?
Finans sektöründe büyümenin zor olduğu kanaatindeydim. Çünkü büyüyenler çok büyüdü. Bankacılıkta ölçek ve büyüklük çok önemli. Alternatifbank aslında sağlam bir yapısı olan ve istikrarlı giden bir banka. Son dönemde büyüdü ama 1. ligden uzak bir banka. Dolayısıyla bir finansman grubu tarafından yönetilmesi bankanın büyümesine daha çok avantaj sağlar.

* Yeni girmeyi planladığınız alanlar var mı?
Enerji bunlardan bir tanesi. Diğeri gayrimenkul... Perakende de ne yapılabilir, diye bakıyoruz.

Haberin Devamı

Alman Hitachi Power’la enerjİde 2 milyar dolarlık imza planlıyor

* Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, grubunuzun bir Alman firmasıyla enerji alanında anlaşma yapacağını açıklamıştı. Bu yatırım ne aşamaya geldi?
Bu proje, Gerze’de yapmayı düşündüğümüz santral projesi. ÇED raporu için müracaatta bulunduk. Süreç devam ediyor. Hitachi Power adlı Alman şirketle anlaşma yapmayı planlıyorduk. Fakat programların doluluğundan dolayı imzalayamadık. İleriki dönemde imzalanacak hale gelecek. ÇED raporunu aldığımız zaman yaklaşık 4 yılda devreye girecek bir yatırım bu. 2 milyar dolarlık yatırımı kapsayacak. İthal kömüre dayalı bu santralde 500 kişi çalışacak.

Yerli otomobilde ‘Sıfırdan marka’ çıkarmak her babayiğidin kârı değil

* Yerli otomobil üretimi konusunda siz ne düşünüyorsunuz?
Türkiye döviz kazandıracak işler yapmalı ve bu anlamda turizm çok önemli. Türkiye her şeyi kendi üretmek zorunda değil, döviz kazansa yeter. İlle de yerli marka üretmek ne kadar doğru ve sürdürülebilir bilemiyorum, tereddütüm var. Sıfırdan marka yaratmak ve bununla ilgili bir fabrika kurmak her babayiğidin karı değil ve zaten çıkmadı bugüne kadar. Çünkü bu sürdürülebilir ve rekabet edebilir olmalı. Her iki üç yılda bir model değiştirmek gerekir ve her model değiştirmenin maliyeti milyar dolarlar demek. Marka yaratmak yerine otomobil üretim merkezlerini çekelim. Türkiye’nin rekabet edebileceği yatırımlara yönelmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

‘2014’le birlikte pikap üreteceğiz’

* Anadolu Grubu şirketleri için 2012 nasıl bir yıl oldu?
Anadolu Grubu olarak 2012’yi yaklaşık yüzde 13 büyümeyle kapattık. 2011 ciromuz toplam 9.8 milyar TL iken, 2012’de 11 milyar TL oldu. Geçen yıl yaklaşık 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptık. Şirketler açısından baktığımız zaman bira açısından çok önemli bir operasyon yılı oldu. SAB Miller’ın Rusya ve Ukrayna’daki şirketini satın aldık. Buna karşılık SAB Miller’a Anadolu Efes’ten yüzde 24 hisse verdik. Böylece dünyanın ikinci büyük üreticisiyle bu coğrafyada ortaklık oluşturduk. Coca Cola’da ise dünyanın en büyük 6. şişelemecisiyiz. Ve Türkiye dahil 10 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Geçen yıl içinde en önemli faaliyetimiz Irak’ta üç fabrikalı bir sistemi almamız oldu. Irak’ta dört tesisle faaliyet gösteriyoruz.
Bu arada Isuzu ile pikap imalatı için konuşuyoruz. 2014’ün başında kamyon ve otobüsün yanı sıra pikap üretmeye başlayacağız. McDonald’s ise geçen yılı 450 milyon dolar ciro ile kapattı. Aynı şekilde Komili yüzde 30 pazar payıyla zeytinyağı pazarındaki liderliğini sürdürüyor. Komili de yılı yaklaşık 250 milyon dolar ciro ile kapattı.

* Grubun bu yılki yatırım hedefleri neler?
Yurtdışı yatırımlarımız devam ediyor. Kazakistan’da Coca Cola ve bira fabrikası kurmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl Pakistan’da Multan şehrinde, 2015’te de İslamabad’da Coca Cola dolum tesisi kurmak için çalışıyoruz. Bu arada 18 tane hat siparişi, dolum tesisi siparişi verdik. Bu da 100 milyon civarında bir yatırım demek. Diğer bir yatırımımız da enerjide olacak. Gürcistan’da başladığımız yatırım devam ediyor. Bu yatırım 100 MW kurulu güce sahip bir hidroelektrik santrali. 2014’ün ortalarında devreye girecek. Yine Giresun’da hidroelektrik santrali yatırımımız var.