Ekonomi Mum ışığında gül banyosu, meyveli masaj, gölde detoks

Mum ışığında gül banyosu, meyveli masaj, gölde detoks

12.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, Amerika’nın 13 bin 500, Kanada’nın 2 bin 100 işletmeyle öne çıktığı SPA pazarında, son yıllarda başta İstanbul ve kıyı bölgelerinde yapılan 5 yıldızlı otel yatırımlarının ardından hedef büyüttü.

Mum ışığında gül banyosu, meyveli masaj, gölde detoks

Yeni yatırımların ardından SPA alanında işletme sayısı 400’e yaklaştı. Bu yatırımlarda özel SPA’ların yanı sıra, 5 yıldızlı otellerde kurulan merkezler de öne çıkıyor.
İşletmelerin 245’i kıyı bölgelerinde, 140’ı şehir otellerinde yer alıyor. Büyük şehirlerde, 5 yıldızlı otellerde yer alan merkezlerin, ünlü işadamları ve sanatçılar tarafından talep gördüğü belirtiliyor.
Türkiye’nin en büyük şirketlerinin üst düzey yöneticileri tarafından da ilgi gören SPA hizmetleri, otellerin toplantı paketlerinin de içine girmiş durumda. Türkiye’nin güneyinde yer alan SPA oteller ise daha çok yaz aylarında tatil amaçlı olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

28 milyar dolarlık pazar
Dünya SPA sektörünün cirosunun 2003 yılında 27.8 milyar dolar iken günümüzde 50 milyar dolarları görmeye başladığı tahmin ediliyor. Sektörden sadece Amerika’nın aldığı payın ise 12 milyar dolar olduğu bildiriliyor.
Richmond Nua Wellness-SPA Genel Müdürü Ümit Yaşar Atalay’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’deki SPA merkezleri, bünyesinde bulunduğu otelin cirosunun yüzde 25’ini oluşturuyor.

SPA’da neler var?
‘Suyla gelen sağlık’ anlamındaki SPA merkezlerinde, kaplıcalardan farklı olarak süt ve gül banyolarından masaja, sıcak- soğuk taş terapilerinden aromaterapilere, zayıflama kürlerinden meditasyona, plates ve fitness’a kadar pek çok hizmet bir arada veriliyor.
Tedavi edici etkisiyle ünlenen Bali ve Tai gibi masajlarıyla egzotik taze meyve ve yağlarla yapılan masajların fiyatları saat başına 115 YTL’den başlayıp 495 YTL’ye kadar çıkıyor. Bir yıllık özel paketlerde ise 1.000 doları aşan fiyatlar konuşuluyor.

CEO müdavimler
Astas Holding’in kurduğu Anantara, Turkish Delight Terapi hizmetiyle, Türk hamamı kültürünü yaşatıyor. Terapi, meyve ve bitki ile yapılan vucut bakımı ve masajla sona eriyor. Fiyatlar, 100 YTL ile bin 500 YTL aralığında. Anantara Genel Müdürü Özgür Balta, müşterilerinin çoğunun çalışmayan veya kendi işini yapan kadınlardan oluştuğunu söyledi. Çeşitli bankaların CEO’ları da merkezin müdavimleri listesinde.

Kadınlar zayıflamaya, erkekler ise masaja!
Türkiye’de giderek artan SPA yatırımlarında farklı aydınlatma sistemleri kullanılarak yaratılan mekan görüntüleri var. Dekorasyonda Türk hamamı motifleri ön plana çıkarken, terapi ve masaj odalarında gece görüntüsü, mum ışıklarıyla destekleniyor. Son trend ise çiftlere özel odalarda verilen masaj terapisi. SPA’ları kadınların bakım, güzellik ve zayıflama kürleri için tercih ettiği, erkeklerin favorisinin ise masaj olduğu belirtiliyor.


Gözden uzak
Villagepark Cauntry Resort Otel’de yer alan Matsu, Beykoz sırtlarında, doğanın içinde saklı olan konumuyla dikkat çekiyor. Bu özelliği nedeniyle paparazzilerden kaçan ünlülerin gözdesi olduğu belirtilen merkezin müdavimleri arasında sanat dünyasının ünlü isimleriyle Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin yöneticileri var. SPA hizmeti otelin şirketlere özel olarak sunduğu toplantı paketinin de içinde. Jakuzili özel odasında çiftlere özel masaj uygulaması da var. Fiyatlar günlük 100 ile 250 YTL arasında değişiyor.


Gölde detoks...Sapanca Gölü kıyısında bulunan ve geçen yıl 33 bin 500 kişiyi ağırlayan Richmond Nua Wellness-SPA’nın 3 gün süren detoks programında müşteriler otelin her türlü hizmetinden faydalanabiliyorlar. SPA’da yer alan Hypoxi programı ise, ünlü diyetisyen Dilara Koçak tarafından hazırlanan kişiye özel menüyle destekleniyor. Otel yetkililerin verdiği bilgiye göre 2 bin 700 metrekarelik alanda kurulu olan merkezi hafta içi günde 15 kişi ziyaret ederken hafta sonu bu rakam 60’a kadar çıkıyor.

Yemek indirimli
Swissotel The Bosphorus’da açılan Amrita Spa&Wellness’de California’dan gelen uzmanlar tarafından Shiastu masajı yapılıyor. Masajın bir saatlik fiyatı 100 euro, 12 aydan oluşan üyeliğin fiyatı ise 1.800 euro. Uygulama için gelenlere otopark ücreti yok. Ayrıca yüzde 10 restoran indiriminden faydalanılabiliyor. 4 bin metrekarelik bir alana kurulu olan merkezde 14 farklı terapi uygulanırken SPA suiti, çiftler için terapi odası ve dinlenme alanları da var.

495 YTL’ye masaj
Alarko Turizm Grubu’na ait Sanda SPA zincirinin ülke genelinde altı şubesi var. Salatalık, havuç, hindistan cevizi gibi taze ürünler kullanılarak yapılan Bali masajıyla meşhur olan SPA’nın İstinye’deki şubesinde Hena Hint kınası uygulaması da yapılıyor.
SPA merkezinde fiyatlar, 30, 50 ve 90 dakikalık seçeneklere göre 115 YTL ile 545 YTL arasında değişiyor. İstinye’de bulunan VİP odasında uygulanan özel masaj ve terapilerin fiyatları ise 210 YTL’den başlayıp 495 YTL’ye kadar çıkıyor.