Ekonomi MÜSİAD: Küresel krizin Türkiye'ye etkisinin diğer ülkeler kadar olmayacağını düşünüyoruz

MÜSİAD: Küresel krizin Türkiye'ye etkisinin diğer ülkeler kadar olmayacağını düşünüyoruz

08.10.2008 - 15:19 | Son Güncellenme:

.

MÜSİAD: Küresel krizin Türkiyeye etkisinin diğer ülkeler kadar olmayacağını düşünüyoruz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, dünyanın krizden çalkalandığı bir dönemde Türkiye’ye bunun etkisinin olmamasının düşünülemeyeceğini belirterek, "Mutlaka bize de etkisi olacak. Fakat bunun bize olan etkisinin diğer ülkeler kadar olmayacağını düşünüyoruz" dedi.
Vardan, iki yılda bir düzenlenen 12. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresine ilişkin düzenlediği basın toplantısında fuar ve kongreye ilişkin bilgi verdikten sonra soruları yanıtladı.
Forumun hazırlıklarını yaparken dünyanın nereye gittiği gibi konuları düşünerek konseptler oluşturduklarını ifade eden Vardan, bu yılki konuyu forumdan 1 yıl önce belirlediklerini söyledi.
Dünyanın değişik yönlere gittiğine, İslam ülkelerinin bir kısmı zenginleşirken bir kısmının hala belirli gelir seviyesinin altında yer aldığına dikkati çeken Vardan, şöyle konuştu:
"Biz bunları zaten kendi dinimizin de gereği olarak paylaşmak durumundayız. Biz bunları acaba temel altyapısı sağlam zeminler oluşturabilir miyiz, nasıl paylaşabiliriz diye düşünmüştük. Bunun arkasında başka düşünce yok. Finansal entegrasyonu biz İslam ülkeleri arasında oluşturabilir miyiz, yani olandan olmayana aktarma, ihtiyacı olana da başka yerlerden değil de çevre, komşu ülkelerden alma durumunu oluşturmaya çalışıyorduk. Bununla ilgili 8 bakan ve 4 uzman, forumda bir tartışma yapacaklar."
Vardan, global finansal krize ilişkin bir soru üzerine ise, dünyanın belki 100 senedir yaşamadığı bir olayla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, şu görüşleri aktardı:
"Finansal piyasalar reel sektörün önüne mi geçmeli? İşte geçtiği zaman böyle oluyor. Biz normalde reel sektörün her zaman hakikaten reel olduğunu, işlerin yapıldığını hep öngörürüz. Parası olmayanlara para dağıtıldığı, kredi verildiği zaman, değeri düşük emlaklar yüksek bedelle satılmaya çalışıldığı zaman sonuç bu hale geliyor. Türkiye’de de bundan 1,5-2 sene kadar önce ev fiyatlarının arttığını, kredilerin de 1’in altına düştüğünü gördük. Herkes kredi harçlığıyla bunlara hüküm etmeye başladı. Burada hesap etmemiz gereken şuydu aslında; kredi rakamları, faizler, enflasyon düştü ama, bizim kazancımız nerelerde? Eski kazançları elde edebiliyor muyuz, edebilecek miyiz? Bu noktadan bakıldığında biz bunların böyle olmadığını gördük. Aslında biz işin başında hadiseyi yakaladık. Fakat Avrupa ve özellikle Amerika, bu balon ekonomisiyle yürüdü gitti. Bin dolar geliri olmayan insanlara ödeyemeyecekleri krediler verildi ve sonuç bu hale geldi."
Ömer Cihad Vardan, Türkiye’nin de 1994 ve 2001 krizleri yaşadığını hatırlatarak, "Bakıyoruz ekonomik makro değerlere, hepsi, borç çevirme oranlarımız, milli gelirimizin artmış olması oldukça iyi. Fakat dünya bu kadar krizle çalkalanırken bizim de çalkalanmamamız veya bizde bunun etkisinin olmaması düşünülemez. Mutlaka bize de etkisi olacak. Fakat bunun bize olan etkisinin diğer ülkeler kadar olmayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

"4 MİLYAR DOLARLIK KATMA DEĞER KAZANDIRACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ"
Vardan, bu yılki MÜSİAD Fuarının 23-26 Ekim 2008 tarihleri arasında, Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresinin de 22-25 Ekim 2008 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini bildirdi.
Söz konusu iki organizasyona Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’un yanı sıra konuk yabancı bakan ile uluslararası kamu ve sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının katılmasının beklendiğini belirten Vardan, fuar ve kongrenin 60 civarında ülkeden 2 binin üzerinde iş adamı, yatırımcı ve fon sahibini buluşturacağını kaydetti.
Fuar ve kongrenin Dış Ticaret Müsteşarlığı, Dışişleri Bakanlığı, KOSGEB, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, THY, İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Kalkınma Bankası ile İslam Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da desteklendiğini ifade eden Vardan, IBF Kongresinin bu yılki ana temasının İslam ülkeleri arasında finansal entegrasyon olduğunu aktardı.
Özellikle dünyanın finansal krizle çalkalandığı günümüzde bu temanın İslam ülkeleri açısından daha da önem kazandığını vurgulayan Vardan, kongrede ayrıca katılımcı ülkeler arasında ticari ilişkilerin geliştirilip artırılması için ülke tanıtımları ve ikili iş görüşmelerinin yapılacağını bildirdi.
12. MÜSİAD Uluslararası Fuarının bu yıl "dünyanın işi, Türkiye’nin gücü" konseptiyle tasarlandığına değinen Vardan, dünyanın sıkıntı çektiği şu andaki konjonktürde 27 bin metre kare kapalı alanda oluşturulan 14 bin metre kare stant alanında, 400’ü yerli 100’ü yabancı olmak üzere 500 firmanın katılacağı fuar için şu ana kadar gerek dış alım heyeti, gerekse ziyaretçi bazında yaklaşık 1.800 yabancı iş adamı ve aralarında bakanların da bulunduğu üst düzey delegasyondan katılım teyidi alındığını söyledi.
Bu bağlamda Kahire ve İskenderiye Ticaret Odalarına mensup heyetlerin de katılımlarıyla özel uçaklarla yaklaşık 360 Mısırlı iş adamının fuara geleceğini belirten Vardan, İran, Pakistan, Sudan, Cezayir, Suriye ve Fas’tan yoğun katılımlar olduğunu, ayrıca Kosova ve Makedonya gibi Balkan ülkelerinden de katılımın söz konusu olacağını kaydetti.
Ömer Cihad Vardan, 100 milyar dolara hükmeden Türk ve yabancı iş adamlarının katılacağı, makine ve otomotiv, inşaat, tekstil, gıda ve ambalaj sektörlerini bir araya getirecek MÜSİAD Fuarı ve IBF Kongresinde yapılacak ticaret ve yatırım bağlantılarıyla reel ekonomiye en az 4 milyar dolarlık katma değer kazandırılacağını ümit ettiklerini bildirdi.