Ekonomi Mustafa Koç'a 'Oscar' ödülü

Mustafa Koç'a 'Oscar' ödülü

19.02.2013 - 16:59 | Son Güncellenme:

Mustafa Koç'a İtalya'nın ekonomi Oscar'ı olarak anılan Leonardo ödülü verildi.

Mustafa Koça Oscar ödülü

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, geçen yıl layık görüldüğü Uluslararası Leonardo Ödülü’nü, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun elinden aldı.

İtalya’da 1995 yılından bu yana İtalyan Leonardo Kalite Komitesi tarafından düzenlenen ödüllerin 2012 yılı sahipleri, Cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’de yapılan törenle ödüllerini aldı.

Haberin Devamı

Mustafa Koç ödülünü aldıktan sonra cumhurbaşkanlığı sarayının çıkışında Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Çok mutluyum ve gururluyum, hem Türkiye için hem topluluk için hem de şahsım adına. Bu ilişkinin de daha da iyi yerlere gideceğini, Türkiye-İtalya arasında katkımızın devam edeceğini ümit ediyorum. Çok önemli bir ödül olduğundan mutluluğumuz biraz daha arttı" dedi.

Ödül töreninde ayrıca, Genova Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Volkan Kumkum da, ekip arkadaşlarıyla beraber, ”Leonardo İtalyan Kalite Komitesi”nce ”Elektrik sevk sistemli yelkenli” projesi ile dizayn ödülüne layık görüldü. Kumkum ve arkadaşları ödüllerini İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’dan aldı.

Törenden sonra görüşleri sorulan Türk öğrenci Kumkum, ”Klasik sevk sistemli bir yatın elektrikle gitmesini öngören bir proje. 3 arkadaşla beraber katıldık. Ben grubun mühendisiydim. 3 aylık bir çalışma oldu. Kazandığımız için mutluyuz” diye konuştu.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, ödül töreninde yaptığı konuşmada özellikle ödül alan gençleri tebrik ettiğini belirterek, seçim arifesinde olan ülkesinde siyasilerin seçimi geçirdikten sonra ülkenin gerçek sorunlarıyla yüzleşmesi gerektiğini söyledi.

Koç: Birlikte yarattığımız başarı hikayeleri dünyaya örnek teşkil ediyor

Haberin Devamı

Bu arada Koç Holding tarafından yapılan açıklamada da İtalya’nın tüm dünyadaki tanıtımına ve güçlenmesine önemli katkıları bulunan İtalyan ve yabancı iş adamlarına ve girişimcilere verilen Leonardo Ödüllerinin sahiplerini bulduğu belirtilerek, "İtalya Cumhurbaşkanlığı’nın Roma'daki Quirinale Sarayı’nda düzenlenen tören, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun ev sahipliğinde, Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Corrado Passera, İtalya iş dünyası örgütü Confindustria Başkanı Giorgio Squinzi, İtalya Dış Ticareti Geliştirme Ajansı Başkanı Riccardo M. Monti, Leonardo Ödül Komitesi Başkanı Luisa Todini ve dünyanın dört bir yanından iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti" denildi.

Leonardo Ödül Komitesi adına yapılan açıklamada, Leonardo Ödülleri’nin bir parçası olan Uluslararası Leonardo Ödülü’nün, İtalya ile ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesine ve güçlenmesine özel katkıları olan yabancı kişilere verildiğinin altı çizilerek, ”Bu yıl ödülü Türk iş adamı Mustafa V. Koç kazanmıştır. Sayın Koç, Türkiye’nin en önemli sanayi grubunun başkanı ve Türkiye’deki en büyük İtalyan yatırımlarında stratejik bir ortaktır” denildi. Komite adına ödülün gerekçesinin açıklamasında ise, Mustafa V. Koç’un Türkiye ile İtalya arasındaki ekonomik ve ticari bağların güçlendirilmesine yönelik uzun yıllardır süren eşsiz katkılarına dikkat çekilirken, Koç Topluluğu’nun Fiat ve TOFAŞ, Yapı Kredi ve UniCredit, CNH ve Türk Traktör ortaklıkları ile Türkiye’deki en büyük İtalyan yatırımlarının en önemli partneri olduğu vurgulandı.

İlk kez bir Türk’e verilen ödülünü İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun elinden alan Mustafa Koç ise Fiat ve Tofaş, Yapı Kredi ve UniCredit, CNH ve Türk Traktör ortaklıklarının her şeyden önce karşılıklı güven ve dostluk üzerine kurulu olduğunu vurguladı.

İtalyan ortakları ile uzun yıllardır karşılıklı güvene dayanan bir işbirliklerinin bulunduğunu dile getiren Koç, ”Uzun yıllardır İtalya hükümetinin de eşsiz destekleri ile İtalyan ortaklı şirketlerimiz karşılıklı büyük başarılara imza atmaktadır. Birlikte yarattığımız başarı hikayelerinin bugün dünyaya örnek teşkil eden konuma gelmesi şüphesiz bizleri gururlandırmaktadır” dedi.