Ekonomi Müteahhitlerden ‘yeterli’lik talebi

Müteahhitlerden ‘yeterli’lik talebi

06.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Konut geliştiriciler, sektöre yönelik ‘yeterlilik’ düzenlemesi talebinde bulunurken, aksi halde sektöre ‘girip çıkan’ başta maddi yetersizliği olan firmalar nedeniyle ciddi ‘yol kazaları’ yaşanabileceğini belirtiyor

Müteahhitlerden ‘yeterli’lik talebi

Gayrimenkul sektörü, konut geliştiricilere yönelik bir düzenleme olmamasından şikayetçi. Sektöre yeterlilik şartları getirilmesini isteyen markalı konut geliştiriciler, konuyla ilgili yapacakları çalışmalar ve önerileri de bakanlığa iletecek. Avrupa’da 20-30 bin inşaat şirketi bulunurken, Türkiye’de inşaat şirketi sayısının 300 bin, sadece İstanbul’da ise 47 bin civarında olduğunu anlatan DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, bu konuda bir yeterlilik düzenlemesi yapılmaması durumunda ‘yol kazalarının’ yaşanabileceğini söyledi. Yılmaz, “Son dönemde ev satan emlakçılar için bile düzenleme yapılırken, evi yapanlara, üreticiler için bir düzenleme getirilmedi. Özel sektörde bu işe çok fazla giriş-çıkış var. Tabi ki sektöre girişler olmalı ancak kalıcı olmak isteyen inşaat işine girsin. Sektörü bilmeyen, sadece bir iş yapmak için girenler arz-talebi bozduğu gibi sektörün dinamiklerini de bozuyor. 15 yıl öncesinin fiyatlarıyla satış yapanlar var. Bu hem enflasyona aykırı hem de dinamikler bozuluyor. Sektöre girecek olan firmalara sermaye yeterliliği, iş bitirme yeterliliği ve teknik yeterlilik kriterleri getirilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yol kazasına uğrarız’

Türkiye’nin kentsel dönüşümde başarılı olamamasının nedenlerinin başında da düzenleme eksikliğinin geldiğini vurgulayan Yılmaz, dönüşüme maddi manevi yeterliliği olan firmaların bunu yapabilecekken araya giren ‘çantacıların’ işin işleyişini bozduğunu dile getirdi. Ziya Yılmaz, “Türkiye’de 7.5 milyon konutun dönüştürülmesi hedefi var. Eğer bu kadar konut dönüşecekse bu yasal düzenlemeler mutlaka yapılmalı. Yapılmadığı takdirde çok yol kazasına uğrarız” dedi.

İstanbul’un bazı bölgelerinde ‘yeterlilik’ sahibi olmayan firmalar nedeniyle arz fazlası da oluşabileceğini belirten Yılmaz, “Yerel belediyeler bu durumu kontrol etmeli. O bölgede bir arz fazlası varsa o halde ruhsatları ona göre verebilirler” dedi.

Haberin Devamı

‘Topraktan senetle’ satışı uzattı

Ziya Yılmaz, Dap Yapı’nın 2017 yılını 1.1 milyar lira ciroyla kapatmayı hedeflediğini belirterek, kasım sonu itibariyle 1 milyar 20 milyon lira ciroya ulaştıklarını söyledi. 2017’de Validebağ Konakları ve Dap İzmir’i satışa çıkardıklarını hatırlatan Yılmaz, “11 ayda toplam 918 konut sattık. Validebağ’da 593 milyon liralık satış yaparken, Dap İzmir’de de 1 aylık tanıtımla 707 dairenin 411’ini sattık. Topraktan senetle satış kampanyamız çok ilgi gördü, satışlara ciddi etkisi oldu. Yoğun ilgi nedeniyle kasım sonunda bitecek kampanyayı 19 Aralık’a kadar uzattık. İstanbul’da Validebağ ve Teras Kule’de 60 ay, İzmir’de 36 ay vade avantajı sunuyoruz” diye konuştu.

Kartal’daki İstMarina’da daire teslimlerine başladıklarını anlatan Yılmaz, “Sadece 40 dairemiz kaldı. AVM’yi ise Mart’ta açacağız” dedi.

Yılmaz, “2018’de Çeşme’de denize sıfır çok lüks bir proje geliştireceğiz. İzmir’de milyar liralık en az üç proje hedefliyoruz. İstanbul’da ise Maslak, Beykoz ve Pendik projelerimize çalışıyoruz” dedi.