Ekonomi New Holland, ilk hidrojenli traktörü üretti

New Holland, ilk hidrojenli traktörü üretti

15.04.2009 - 15:27 | Son Güncellenme:

.

New Holland, ilk hidrojenli traktörü üretti

New Holland, hidrojenle çalışan ve su buharından başka herhangi bir atık üretmeyen ilk çevreci traktörü ürettiğini duyurdu.
Türk Traktör’den yapılan yazılı açıklamaya göre, henüz prototip aşamasında olan hidrojen yakıtlı traktör NH2’nin 2013-2016 yılları arasında piyasada olması bekleniyor.
Hidrojen ve oksijen karışımıyla şimdilik 106 HP (beygir) çekiş gücüne sahip olan NH2’nin bu gücünün kısa bir sürede 130-140 HP’ye çıkartılması planlanırken, şu anda 1,5-2 saat olan sürüş süresinin ise 8 saate çıkarılması için çalışma yürütülüyor.
NH2’de hidrojen yakıtıyla üretilen enerji, hareket olarak doğrudan dört tekerleğe iletiliyor. Traktörün üzerinde herhangi bir vites veya yön değiştirici manivela bulunmuyor. Traktörün ters istikamette ilerleyebilmesi için hidrojen yakıt hücrelerinin yer aldığı terminalin yönü değiştiriliyor. Diğer bir deyişle araçtaki hidrojen aküsünün kutupları değiştirilerek aracın ileri veya geri gitmesi sağlanıyor.
Fransa’da düzenlenen Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı SIMA’dan 3 ödül ile dönen dünyanın ilk hidrojenli traktörü NH2, Yenilikçi Ödülünün yanı sıra, gelişmiş vites ve rahat sürüş teknolojisi EasyDrive ile gümüş madalya, “Akıllı Kullanıcı Paneli” ile de mansiyon ödülünün sahibi oldu. Türk Traktör, New Holland markasının Türkiye’deki üreticisi, satış ve satış sonrası hizmetleri sağlayıcısı ve ithalatçısı konumunda buluyor.