Ekonomi Nokia ve Siemens, İran'a mı çalışıyor?

Nokia ve Siemens, İran'a mı çalışıyor?

17.03.2010 - 10:54 | Son Güncellenme:

İranlı Şirin Ebadi, Alman Siemens ve Finlandiyalı Nokia şirketlerini zan altına alacak açıklamalarda bulunarak Ahmedinejad'a destek verdiklerini iddia etti.

Nokia ve Siemens, İrana mı çalışıyor

Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı Şirin Ebadi, Alman Siemens ve Finlandiyalı Nokia şirketlerini, İran'a muhalefeti baskı altına almasında ve sansüründe yardımcı olan yazılımları vermekle suçladı.

Haberin Devamı

İranlı insan hakları savunucusu Ebadi, France Culture radyosuna yaptığı açıklamada, "Maalesef İran hükümetine baskı ve sansüründe destek veren şirketler var. Siemens ve Nokia'nın cep telefonu konuşmalarını dinleme ve SMS mesajlarını izleme olanağı sağlayan yazılımları vermesinde görüldüğü gibi" diye konuştu.

Ticari sözleşmeler imzalanırken, insan haklarına pek değer verilmediğini söyleyen Ebadi, Almanya'nın önceleri İran rejimine karşı sert bir tavır takınırken, şu anda İran'ın en büyük Avrupalı ticari ortağı olduğunu savunarak, "Bu anlamakta güçlük çektiğimiz bir iki yüzlülük" dedi.

Basında daha önce bu yönde çıkan suçlamalar üzerine bu ay başında, 2008'de İran'a sattığı sistemin cep telefonu üzerinden internetin izlenmesine olanak vermediğini açıklayan Alman ve Finlandiya şirketlerinin temsilcisi Nokia Siemens Network (NSN) sözcüsü, telekomünikasyon sistemlerinin kötü amaçla kullanılmasını hiçbir zaman onaylamadıklarını ve iletişim teknolojileri ile cep telefonunun toplumların ve demokrasinin gelişmesinde önemli bir rol oynadığına inandıklarını ifade etti.