Ekonomi 'Notu reel büyüme artırır'

'Notu reel büyüme artırır'

24.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

BNP - Ak - Dresdner Bank Genel Müdürü Rolf Sutter, Türkiye ekonomisinde olumlu gelişmeler olmasına karşın not artışı için büyümenin beklendiğini söyledi

Notu reel büyüme artırır




Türk ekonomisinin en önemli sorununun bütçe açığı ve yüksek enflasyon olduğunu belirten BNP - Ak - Dresdner Bank Genel Müdürü Dr. Rolf Sutter, Türkiye'nin reytinginin artması için reel büyümenin gerekli olduğunu söyledi. "Türkiye ekonomisinde olumlu gelişmeler var. Ancak bunlar reytingini değiştirmek için yeterli değil" diyen Sutter, daha fazla değişim beklendiğini belirtti. Sutter, Milliyet'in sorularını yanıtladı.
- Türkiye'deki temel stratejiniz nedir?
BNP - Ak - Dresdner Bank, toptan ve ticari bankacılıkta yoğunlaşan bir banka. Ticari bankacılıktaki faaliyetlerimizde leasing de var ve bu alanda çok iyi gidiyoruz. Türkiye'deki uzun vadeli hedeflerimiz arasında müşterilerimiz ile ortak yürüttüğümüz projeleri artırmak ve bu konuda istikrarı sağlamak geliyor. Reel sektördeki büyük Türk firmalarına büyük önem veriyoruz. Müşterilerimiz arasında ortaklığımız nedeniyle hizmet verdiğimiz Alman ve Fransız firmalarının yanında uluslararası büyük şirketler var. Ayrıca Türkiye'de faaliyet gösteren orta ve küçük boy firmaların bulunduğu sektörleri de yakından izliyoruz.
- Diğer hedefleriniz nedir?
Piyasaya yatırım bankacılığı ve özel finansman ürünleri sunmak istiyoruz. Bugüne değin daha çok uluslararası ticaretin finansmanına ağırlık verdik. Bu alanda hizmet vermeye devam edeceğiz. Ancak Türkiye'de yatırım bankacılığında önemli fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan, Türkiye'de genel bankacılık hizmetlerinde faaliyet göstermek şimdi gerçekten zorlaşıyor. Bu nedenle müşteri kitlemizi genişletmeye yönelerek girmediğimiz alanlara da girebiliriz. Ancak, bu alanların ne olacağına şimdiden karar vermek için biraz erken.
- Yabancı bankalar neden Türkiye'ye yöneldiler?
Tespit ettiğim kadarıyla diğer gelişmekte olan ülkeler ile karşılaştırıldığında, Türkiye'de çok ortaklı şirketlerin faaliyet göterdiği sektörler nisbi olarak büyüyor. Türkiye'ye duyulan ilginin bir diğer nedeni, Avrupa Topluluğu ülkeleri için Türkiye'nin iyi bir partner olması. Ayrıca Türkiye'de enflasyonunun düşeceğine de inanılıyor. Bütün bunlar Türk ekonomisi üzerinde itici güç yaratıyor ve bankacılık sektörü de bugünki gibi kalmayarak değişim gösterecektir.
- Dünyada bankacılık nereye gidiyor?
Dünyada bankacılık uzmanlaşmaya gidiyor. Örneğin bir kaç yıl önce her şeyi yapan Alman bankaları için artık bu geçerli değil. Toptan bankacılık mı, ticari bankacılık mı, fon yönetimi mi, yatırım bankacılığı mı yapacaklarına karar vermek zorundalar. Aynı şekilde çok büyük uluslararası bankalar da yerel pazarlarda neler yapacaklarına karar vermek zorundalar.
- Yeni kanunla birlikte Türk bankacılığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bankacılık sektörü yeniden düzenleniyor. Ancak daha yapılması gereken çok şey var. Örneğin, Avrupa Birliği sistemine uyum açısından banka hesaplarının mevduat sigortası kapsamından alınması kararının uygulanması gerekir. Bankacılık işlemleri üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı. Finansal kiralama mevzuatının ülkelerarası finansal kiralama, satış ve geri kiralama konularına izin verecek şekilde değiştirilmeli. Diğer bir sorun da sigortacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu düzenlemelerin gerçekleştirilmesi.
- Reel ekonomide olumlu gelişmeler bekliyor musunuz?
Pek çok yeni proje ortaya çıkıyor. Türkiye'nin eskiye oranla daha çok yatırıma yönelmesi bekliyoruz. Ayrıca Türkiye'nin yabancı yatırımcı çekme olanağı da var. Önümüzdeki dönemlerde Türkiye'de yabancı yatırımlarda artış göreceğiz.

En önemli sorun Fon bankaları

BNP - Ak Dresdner'in Fon yönetiminde bulunan bankalara olan ilgisi hakkında doğrudan bir görüş bildirmekten kaçınan Genel Müdürü Rolf Sutter şöyle konuştu:
"Türkiye'de şu anda bankacılık sektöründeki en önemli sorunlardan biri hükümetin kontrolündeki bankaların ne olacağı. Bu bankaları satın alacaklar açısından ilgi çeken özellikleri sahip oldukları şube ağları. Şube ağı perakende bankacılıkta önemlidir. Biz banka olarak fondaki bankalara ilgi göstermiyoruz. Ancak, belki de bu soruyu yine de ortaklarımıza sormalısınız. Dresdner Bank için olası değil ama BNP için mümkün olabilir."