Ekonomi Nükleer Santral çelik gibi olacak

Nükleer Santral çelik gibi olacak

05.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Akkuyu Nükleer Santrali’nde 500 bin tona yakın çelik kullanılacak. Bunun tamamen Türk çeliği olması için kollar sıvandı. Sanayiciler nükleer santral standardında üretim için TSE ile çalışıyor.

Nükleer Santral çelik gibi olacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından önceki gün temeli atılan Akkuyu Nükleer Santrali için yerli çelik kullanılacak. Nükleer santral standartında çelik üretmek için Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile birlikte çalışacak olan sanayiciler, bu şekilde ABD’nin çelik ambargosunun etkisinden de kurtulmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Dev bir alana yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatında yüklü miktarda çelik kullanılacak. Sadece santral alanında kullanılacak 477 bin ton çelik 10 santimetre çapında uç uca eklenirse dünyanın çevresini 19 kere dolaşacak, aya gidip gelecek uzunluğa ulaşıyor.

Santralde kullanılan çelik için Türk üreticiler de devreye girdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Akkuyu Nükleer Santrali’nde sadece beton döken, inşaat işi yapan olmayacağız. Yerli çelik üreticilerimiz 1.1 milyon ton çelik üretecek” dedi.

Yeni proje fırsatı

Edinilen bilgiye göre, çelik üreticilerinin bir süre önce Özlü ile yaptıkları toplantıda konu gündeme geldi. Türkiye’de üretilen çeliğin nükleer santral için gerekli standartları taşımadığının anlaşılması üzerine Özlü, TSE’yi görevlendirdi. Buna göre TSE ile çalışacak çelik üreticileri, nükleer santral için gereken çeliği üretecek. Nükleer standartlarında üretime geçen çelik sanayicilerinin, Akkuyu Santrali’nin inşaatından sonra Türkiye’deki diğer nükleer santral projelerine de talip olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Yerli çelikçiler, dünyadaki diğer nükleer santral projelerini de takibe alacak. Böylece, ABD’nin ambargosu nedeniyle yaşanan sıkıntı giderilecek. ABD, ithal çelik ve alüminyuma yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulamaya karar verdi. ABD’ye yaklaşık 1.2 milyar dolarlık çelik satan Türkiye, ambargo kararından önce ABD’nin dış çelik alımının yüzde 5.7’sini karşılıyordu.

Ortak arayışı sonuçlanmadı

Proje için gündemde olan ortaklık arayışı henüz sonuçlanmadı. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, son olarak, “Sinerji yakalayabileceğimiz partnerleri arıyoruz. Anlaşma imzalanıncaya kadar inşaatın grafiğe göre ilerlemesi için proje yüzde 100 Rusya tarafından finanse edilecek” demişti.