Ekonomi NÜKLEER TAM GAZ

NÜKLEER TAM GAZ

09.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk - Rus krizi sürerken Akkuyu nükleer santralinde ise ilerleme var. Santralin lisanslama sürecinde önemli bir eşik aşıldı. Rusya’da Türklere nükleer eğitim de 3 fireyle devam ediyor

NÜKLEER TAM GAZ

Rusya ile yaşanan uçak krizi, Rusya’da Türk öğrencilere verilen nükleer eğitimini engellemedi. Akkuyu nükleer santralinde çalışmak için Rusya’da eğitim gören 310 öğrenciden 307’sinin eğitimine devam ettiği, üç öğrencinin ise vizelerinde pürüz tespit edildiği için eğitimlerine son verildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Öğrencilerin eğitimi sürerken, nükleer santralin lisanslama süreci kapsamında önemli bir aşama olarak değerlendirilen ‘Saha Parametreleri Raporu’ da Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) sunuldu. Rapor, Akkuyu NGS İnşaat Lisansı başvurusu kapsamındaki belgelerin TAEK tarafından değerlendirmeye alınmasının ön koşulu niteliğinde.

Edinilen bilgiye göre, Rusya tarafından incelemeye tabi tutulan ve vizelerinde pürüz bulunan üç öğrencinin dışında kalan 307 öğrencinin Rusya’daki nükleer enerji eğitimi devam ediyor. Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Daire Başkanlığı’nın ve Dışişleri Bakanlığı’nın öğrenciler ve Türkiye’deki aileleriyle sürekli temas halinde olduğu, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği’nin de öğrencilerle temasta olduğu, eğitimlerini takip altında tuttuğu belirtildi. Öğrencilerin eğitiminin, öngörülen süre boyunca devam edeceği, Rus hükümetinin de bu konuda olumsuz bir mesaj vermediği kaydedildi.

Haberin Devamı


Rusça öğreniyorlar

Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşması kapsamında yazılı ve sözlü sınavlar sonucu seçilen öğrenciler, dil eğitimi ve teknik eğitimin ardından, Türkiye’deki santrali de inşa eden Rosatom’un nükleer santrallerinde staj görecek. Öğrencilerin masrafları, santral için Türkiye’de kurulan şirket tarafından karşılanıyor. Rusya’nın gösterdiği yerde kalan öğrencilerin zaman zaman Türkiye’ye gelip ailelerini görmelerine de olanak sağlanıyor. Eğitimini bitiren öğrenciler, Akkuyu nükleer santralinde çalışmaya başlayacak. Yaklaşık 7 yıllık programın 1.5 yılı Rusça eğitimi, 5.5 yılı ise nükleer enerji eğitiminden oluşuyor. 2010’da Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde gerçekleştirilen eğitim, Rusya Federasyonu Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü, Obninsk Nükleer Enerji Enstitüsü ve St. Petersburg Devlet Politeknik Üniversitesi’nde icra ediliyor.

Kritik rapor sunuldu
“Saha Parametreleri Raporu”, Akkuyu Nükleer AŞ tarafından geçtiğimiz 30 Aralık’ta TAEK’e sunuldu. Rapor, santralin güvenliğini sağlamak adına santral tasarımında esas alınacak parametrelerin doğrulanması ve TAEK tarafından onaylanması amacıyla hazırlandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak geçen ay yaptığı değerlendirmede, Akkuyu Nükleer Santrali’nin akıbeti ile ilgili, “Proje ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne iletilmiş herhangi olumsuz bir mevzu yok. Hem Rusya hem şirket projeye devam ediyor” değerlendirmesi yapmıştı.