Ekonomi Nükleeri tek başına bitirmeye hazırız

Nükleeri tek başına bitirmeye hazırız

07.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Akkuyu Nükleer Santrali’nin finansmanı ile ilgili olarak, “Eğer yatırımcı bulunamazsa, o zaman projeyi Rosatom şirketi tamamlar” dedi.

Nükleeri tek başına bitirmeye hazırız

Hafta içi temel atma töreni yapılan Akkuyu Nükleer Santrali’nin finansmanı ile ilgili olarak Rusya’dan açıklama geldi. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, “Eğer yatırımcı bulunamazsa, o zaman projeyi Rosatom şirketi tamamlar” dedi.

Haberin Devamı

Novak, Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, proje için potansiyel yatırımcılarla görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Bu konuda önceliğimiz Türk şirketleri, özellikle devletin de yer aldığı şirketler. Yatırımcıların projeye katılmasına yönelik anlaşmanın yakında yapılacağını umuyorum” diye konuştu. Novak, projeye yatırımcı bulunamaması halinde inşaatın etkilenmeyeceğini vurgulayarak, “Eğer yatırımcı bulunamazsa, o zaman projeyi Rosatom şirketi tamamlar. Projeye bugüne kadar 3 milyar dolar yatırıldı. Bu rakam inşaatın devam etmesi için yeterli” dedi.

Nükleeri tek başına bitirmeye hazırız

‘Yenilerini yaparız’

Türkiye’nin Akkuyu’nun yanısıra Japonya ile işbirliğiyle Sinop’ta da bir başka nükleer santral inşa etmek istediğini hatırlatan Novak, Ankara’nın nükleer enerji alanında planlarını büyütmesi halinde yeni nükleer santraller yapmak isteyeceklerini söyledi. Rusya ile imzalanan hükümetler arası anlaşmada, tamamı Rusya devlet nükleer enerji kurumu Rosatom tarafından yapılacak projede, yüzde 49’luk hissenin yatırımcılara satılabileceği hükmü yer alıyor. Rosatom’un Başkanı Aleksey Lihaçev de daha önce yaptığı açıklamada, Akkuyu NGS’nin yüzde 49’luk hisse satışının yüksek ihtimalle 2019’da tamamlanmasının beklendiğini kaydetmişti.

Haberin Devamı

Rus yazar Dmitriy Lekuh ise Sputnik için kaleme aldığı makalede, “Akkuyu’nun stratejik yatırım önceliğini kazanması da bir tesadüf değil. Zira başka şeylerin yanısıra Türkiye tarafının sağladığı vergi ayrıcalıkları ve tercihleri nedeniyle 10 milyar dolar tasarruf yapacak. Bunu Vladimir Putin de temel atma töreninde doğruladı. Putin, bu projenin stratejik statü kazanmasının ekonomik açıdan elverişli ve kârlı kıldığını belirtti. Akkuyu’yu Türk Akımı ile birlikte düşündüğümüzde, her şey tek bir anlama geliyor: Türkiye, Avrasya’daki tek enerji platformuna fiilen dahil oluyor. Bunun da hiç kuşkusuz enerji, ekonomi ve coğrafi açıdan stratejik sonuçları olacak. Burada bağımsızlaştırıcı, güçlü bir sistem söz konusu. Bu Türkiye ve Avrasya ekonomisini aynı zamanda ayrılmaz ve tek bir bütün haline getirecek” dedi.

Haberin Devamı

Nükleeri tek başına bitirmeye hazırız

TSE’den sıkı takip

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Akkuyu Nükleer Santrali’nde kullanılacak ekipmanların imalat sürecinde uygunluk değerlendirmesi yapacak, nükleer alanda milli kod ve standartlar geliştirecek. TSE 2018-2022 Stratejik Planı’na göre, santrale ekipman tedarik edecek imalatçıların kontrolleri, imalatın gözetimi, inşaat ve saha faaliyetlerinin denetimi projeleri, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile birlikte gerçekleştirilecek. 2022’ye kadar nükleer enerji alanında 220’den fazla imalatçı kontrolü yapılmasını hedefleyen enstitü, uzman sayısını artıracak.