Ekonomi Ödenmeyen yatırım tutarı Polatlı ve Beypazarı’nın gazını tehlikeye düşürdü

Ödenmeyen yatırım tutarı Polatlı ve Beypazarı’nın gazını tehlikeye düşürdü

28.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan firmaya, “acil talepler nedeniyle” gaz arzı sağlayacak bağlantı hattının inşası için kullanılan kredi ödenmeyince Polatlı ve Beypazarı’nın doğal gazı tehlikeye girdi. Trakya Polatlı Cam Sanayi, Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde düzcam üreten fabrikasını Kasım 2013’te faaliyete başlayacak şekilde planladı.

Ödenmeyen yatırım tutarı Polatlı ve Beypazarı’nın gazını tehlikeye düşürdü

Fabrika açılmadan kısa bir süre önce şirket yetkilileri bölgede doğal gaz dağıtımı yapan POLGAZ’a, “acil doğal gaz arzı” başvurusu yaptı. Bölgenin enerji arzını sağlayan dağıtımcı POLGAZ da acil talepler üzerine Polatlı OSB’ye ve içinde düzcam üreten fabrikaya yüksek basınçlı 16 inç borudan, 10 bin 508 metre uzunluğunda, basınç düşürme ve ölçüm istasyonundan oluşan gaz arzı sağlayacak bağlantı hattı inşaatını kısa sürede tamamladı. POLGAZ tarafından yapılan bağlantı hattı, OSB’ye ve buradaki düzcam üreten Trakya Polatlı Cam Sanayi’ye doğal gaz arzına başladı.

Haberin Devamı

EPDK’yı da dinlemediler

O dönemde yaklaşık 5 milyon ABD dolarına denk gelen bu yatırım için POLGAZ, kaynağı olmadığından, bir bankadan projenin finansmanı için kredi kullandı. Aradan geçen 5 yıla rağmen doğal gaz arzının yatırımı için kullanılan kredi Polatlı OSB ve acil talep başvurusu yapan diğer şirket tarafından POLGAZ’a ödenmedi. POLGAZ yetkilileri de doğal gaz yatırımı için 4646 Sayılı Kanun’la yetki verilen kurum olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) başvurdu. EPDK, 12 Ekim 2018 ve 22 Kasım 2018 tarihli kurul kararlarıyla yatırım bedelinin Polatlı OSB tarafından, POLGAZ’a ödenmesi yönünde karar verdi. EPDK, konuyla ilgili yapılan itirazları da reddetti.

EPDK’nın kararına rağmen, Polatlı OSB ve Trakya Polatlı Cam Sanayi, yatırım bedelini bir türlü ödemeye yanaşmadı. Bugün itibarıyla yaklaşık 6.6 milyon ABD dolarını bulan ödenmeyen yatırım tutarı nedeniyle Polatlı ve Beypazarı’nın gaz arzı tehlikeye girdi. EPDK tarafından da haklılığı tescil edilen POLGAZ, yatırım tutarının ödenmemesi durumunda, Polatlı, Beypazarı ilçeleri ile Polatlı OSB’ye, gaz veremeyecek duruma gelecek.

Haberin Devamı

Mevzuata göre OSB yönetimi karşılıyor

Doğal gaz piyasası mevzuatına göre, bu tür yatırımların bedeli ilgilisinden tahsilini zorunlu tutuyor. Organize Sanayi Bölgesi Kanunu’na göre de katılımcıların enerji ihtiyacı OSB yönetimi tarafından karşılanıyor.