Ekonomi Ofluoğlu, Irak'ta 750 milyon dolarlık hastane ihalesi aldı

Ofluoğlu, Irak'ta 750 milyon dolarlık hastane ihalesi aldı

10.05.2009 - 00:52 | Son Güncellenme:

Universal Hospitals Group'un patronu Dr. Azmi Ofluoğlu'nun hastane ve sağlık kuruluşlarının sayısı 90’a ulaştı

Ofluoğlu, Irakta 750 milyon dolarlık hastane ihalesi aldı

En son Çamlıca’da “patronlar, CEO'lar hastanesi”ni açtı. Bu röportajı yaptığımız gün, telefonuna mesaj geldi, hastane başhekiminden: “İlk hastamızı kabul ettik, hayırlı olsun...” Ofluoğlu, mesajı gösterdi ve anlattı...
“Bu hastane için ‘patronlar, CEO'lar hastanesi’ nitelemesini ben yaptım. Çünkü orada hasta, sekreteri, özel kalemi, hatta ailesi (üç çocuğa kadar, fazlası olmuyor!) ile kalabiliyor. Versace mobilyalı, özel mutfaklı, bahçeli...”
Ofluoğlu, aynı zamanda yurtdışına açılan ilk Türk hastane zincirinin patronu. Tiran ve Beyrut’ta hastaneleri var. Abu Dabi, Tunus, Romanya... Sudan’da dev bir hastane yapıyor. Irak’ta 750 milyon dolarlık hastane ihalesi aldı.
Ofluoğlu, bir röportajında 100 hastaneye ulaşmak istediğini söylemiş. Sağlık kuruluşlarını saymazsak, yolun yarısını kat etmiş durumda.
Gayrimenkulü çok, "Unuttuklarım bile olabilir" diyor. Her yere her yöne, her arsaya 'buraya hastane olur mu?' diye bakıyor.
Ofluoğlu grubu anlattı:

Haberin Devamı

İsterseniz önce grubu tanıyalım...
Sağlıkta üç grubumuz var. Alman Hastaneleri, Universal Hospitals’lar ve Vatan hastaneleri. Herkese hizmetimiz var. Sınıf farkı gözetmeksizin her kademeye, her gelir grubuna hizmet eden bir yapımız, her kalitede hastanemiz var.
Neden üç grup?
Şimdi yeniliyoruz. Vatan hastanelerinin bazılarını Universal veya Alman'a çeviriyoruz. Bu bir politika değil, bölgeye, hissedilen ihtiyaca göre hareket ediyoruz. Yenilerin hepsi tek bir dizayn ve konsept altında toplanıyor.
Siz yurtdışına da açıldınız. Nerelerde hastaneler kuruyorsunuz?
Tiran’da bitirdik. Sudan'da devam ediyor, bitmek üzere. Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'a yapacağız.
Rusya çalışmalarımız var. Hastane ihtiyacı olan yerlere gidiyoruz. Çok para kazanmak önceliğimiz değil. Rusya'da para da var. Bütün lüks markalar var ama sağlığın s’sini bulamazsınız.
Sudan ne kadarlık bir yatırımdır?
160 milyon dolar. Arnavutluk'ta Ege Sağlık diye bir hastane şirketimiz daha var, ortaklarımızla birlikte yaptık.  Tanzanya ve Kenya gibi yerlere tıp merkezleri düşünüyorum. Ön görüşmeyi de bir milletvekili arkadaşım yaptı. Oradaki hastaları da Sudan’a taşıyacağız.
Bu dağınık yapıyı toparlamaya dönük bir yapılanma kararı var mı?
Profesyonel bir hale getirmek istiyoruz. Şirket içinde şirketler var. Şimdi yeniden yapılandırıyoruz. Mülkü bizim olanlar var, yarısı bizim olanlar var, kiralık var. Mülkleri gayrimenkul yönetimi çatısı altında toplayacağız. 

Holding çatısı olacak
Bir holding yapısı düşünmüyor musunuz, eşiniz ve çocuklarınız da yönetimde mi?
Şimdi düşünüyoruz. Şirketleri holding çatısı altında toplayacağız. Bölsen 5 holding olacak kadar iş çıkar. Eşim Alev hanım ve çocuklarım var. Eşim maliye bakanımdır, satın almalara bakıyor.
Üç oğlum Alman Hastanesi’nde doktor. Büyük oğlum Ali göğüs hastalıkları, Sedat nükleer tıp uzmanı, Hasan genel cerrahtır. Kızım Elif radyoloji ihtisası yapıyor. Diğer kızım Aslı Bahçeşehir'de iç mimarlık okuyor.
Peki yeni hastane projeleri var mı?
Yurtdışı yatırımları, iç yatırımları hiç kesmedik. 33 hastane hedefi ile yola girdik. 10’u bitti. 13’ünün kanuni hakkını kazandık, diğerlerinde planlamaya kaldık. 33 yeni hastane hedefini 2007’de koyduk. Devam ediyor, 2010’da biter.
Başka sektörlerde faaliyet var mı?
İnşaat var. Kendi binalarımızı yapıyoruz. Konut yok. Bir de köy ağası kadar arsamız var. Metrekaresini bilmiyorum. Yerini bulamayacağım kadar yer var. Çerkezköy’de vardı. Verdik, Tekirdağ'ın ortasında vardı, kat karşılığı verdim. Gelir paylaşımı bizimki.
Gastronomi (restoran) var. Hepsinin ismi aynı değil. Market yapmaya başladık. Vatan koyduk adını. Bahçeşehir’de açtık. Devam edecek. Havaalanlarında yerlerimiz var. Kulübümüz var. Yurtdışında var lokantamız, Viyana'da. Çocuklar gibi hepsinin başka bir adı var. Onlar da 10’un üstündedir. Barımız var yurtdışında.
Mobilya yapan bir yerimiz var. Çok iyi bir yerdir. Ismarlama üretiyor. Giyimde Vatan Giyim şirketimiz faaliyettedir.. Biraz hızını kestik. Fason çalışıyordu. Kısa adı Vagisan’dır.
Yeni bir sektör söz konusu mu?
Butik otelciliğe başladık. Karaköy’de ilkini açacağız. İkincisi Çanakkale'de oluyor, sonra devam edeceğiz. Otopark işimiz var Sakarya'da. Antalya’da Atatürk Parkı'mız var.
Butik oteller nasıl bir şey oluyor?
Otelin adı Hettie Greek. Bu isimdeki bayanı 78 yaşlarında tanıdık. Rahmetli oldu. Çanakkale'de konsolosun kızıymış. Orada Türklere çok yardım etmiş. Savaş’ta... İngiliz bir kadın ve memleketinde ünlü bir aile.
Hettie Greek'in Türk askerlerine çok yardımı dokunduğunu bildiğimiz için, teşekkür anlamında adını vermeye karar verdik. Yaklaşık 10 yıl önce hayatını kaybetti. Bize Çanakkale'de bir arsa bağışlamıştı, oraya da ikinci butik oteli açacağız. Onun adını taşıyan bir otel olacak.
Bu hanımı hastanemize bıraktılar, 80 yaşında, kimsesi yok. Buna baktık. 6-7 sene baktım bu kadına. Enfarktüs geçirdi canlandırdık. Sahip çıkan da olmadı. Elindekileri almaya kalktılar, verdirmedik. Rahmetli olduktan sonra kıymetli bir yüzüğü vardı, onunla gömdük. Almadık. Feriköy'de mezar yeri aldım. Kimsesiz olunca zamanla kazıp üzerine yenisini koyuyorlarmış. Böyle olmasın diye ilk gömdüğümüz yerden çıkarıp satın aldığımız yere gömdük.
Hastanelerinize ortaklık teklifi gelmiyor mu?
Yeni 9 hastaneye 1 milyar 50 milyon dolar verdiler, vermedik. Şu anda elimizdeki hastanelerin varlık değeri 10 milyar doları bulur. Kredi, toplam yatırımın yüzde 10’unu geçmez, öz kaynakla yapıyoruz. 750 milyon dolarlık bir ihale aldık Irak’ta, 5 hastane yapacağız. Universal-Acarsan eşit ortağız.
Grupta istihdam ne kadardır?
Yeni hastanelerle 4 bin kişi daha alacağız. 14 bine filan çıkarız.
Çamlıca ne kadara mal oldu?
Çamlıca Alman Hastanesi 110 milyon dolara mal oldu. 'Alman Mediresidence'tı adı, sonra değiştirdik. Bu hastaneyle birlikte sağlık işini yeniden yorumladık gibi. Dizaynıyla, renkleriyle, iç donanımıyla ve teknolojisiyle yorumlandı.
Almanya’dan bir CEO geldi, 6 hastaneleri var, 'aklınıza nerden geldi' diye sordu. Dizaynı, bahçe tasarımı, çok özel bir yer oldu. Koltukları, her şeyi Versace’den geldi. Altın varaklar kullandık. Ressam çizimleri var içinde. 47 metrekareden 170 metrekareye kadar odaları var. İçinde özel kalem müdürü, aileniz kalabilir. Küçük bir mutfak bulunuyor.
Bu patronlar, yöneticiler için...
Evet. Sağlık hizmeti alırken işlerini de takip edebilir. Ofisini, hatta evini taşıyoruz hastaneye. Üç oda tipi var. Normal odalar, süitler ve grand süitler. Büyüklükleri değişiyor. Birinin çatısı diğerinin bahçesi oluyor.
Nereden aklınıza geldi bu?
Kaba mimari tasarımı, daha doğrusu taslağı bana ait. Bu işte ihtiyaçları biliyorum. Buna cevap vermeye çalıştım. Yöneticilerin işe alacakları insana karışmam ama içindeki dizayna müdahale edilmesine izin vermem. Beyaz ve Versace sağlığın simgesidir. Versace filan pahalı oluyor ama gönlüme göre oluyor.

Ar-Ge merkezi kuracak
Eğitimle ilgili planınız vardı...
Üniversite kuruyoruz. Rönesans Üniversitesi diye başladık ama şimdi adı Yeni Yüzyıl Üniversitesi oldu. İstanbul’da kuruyoruz. Kampus Çamlıca arazisi olacak. Şimdi sürekli eğitim merkezi adıyla öğrenci alımlarına başlanıyor. 2010-11 döneminde öğrenci almaya başlayacak. YÜSEM adıyla sertifika programları başladı. Planlarıyla uğraşıyoruz.
Kök hücre bankası ne durumda?
Kök hücre nakline başladık. Sonra baktık ki sadece düz kaslarda kök hücre işe yarıyor. Diğerleri çok işe yaramıyor. Duygu sömürüsü olacak diye diğerlerinden vazgeçtik. Düz kas kısmını devam ettireceğiz. Çamlıca’da kemik iliği ve organ naklini yapacağız.
Çamlıca’ya öyle bir ekip kuruyoruz. Düz kaslara kök hücre nakli yapacağız. Nöroloji dışında bu teknoloji kullanılabilir. Yürümeyen hastayı yürütmüyor ama düz kaslarda işe yarıyor.
Ar-Ge’ye önem vereceğiz. Sağlık alanında, kök hücre de çalışabiliriz. Geniş bir ar-ge birimi kuracağız. Bir araştırma merkezi olacak. Adli tıp yalnız bizde var. Hepsini birleştireceğiz.
Memlekete bir şey yaptınız mı?
Memlekete hastane yapmadık ama babamın adına bir okul, annemin adına spor salonu, ağabeyimin adına öğretmen evi, bir diğer ağabeyimin adına ilkokul yaptım. Ordu’da hastane yapıyoruz.
Peki fiyatlarınız nasıl, biraz pahalı mısınız?
Hizmet pahalılığı şöyle; SSK ile anlaşmalarım var. Anlaşması olmayan hastanelerim de var. Çok da pahalı değiliz. Ucuz hizmeti de en iyi mekanda vermek daha güzel. Biz tedavilerin duygusal boyutunu kaçırmıyoruz.

Haberin Devamı

‘34 fondan teklif var, yabancı ortaklığa sıcak bakıyorum’
Ortaklık tekliflerine nasıl bakıyorsunuz?
Ortaklık için çok teklif geldi. 34 fon teklif halinde, konuşuyoruz, araştırıyorlar. Eskilere değil, yeni hastanelere ortaklık olabilir. Eskileri de iyi bir profesyonel hale getirdikten sonra olabilir. Sıcak da bakıyorum. Şunu istiyorum; bu işi kolayca yapabiliyoruz. Halka açılırken çok güvendiğimiz bir ortaklıkla açılalım diyoruz. Bir yabancı ortak olsun istiyoruz. Açarken, kurarken sorunumuz yok. Kendi birikimimiz buna yeter.
34 fondan teklif olduğuna göre büyük ilgi var. Siz de sıcak bakıyorsunuz. Bu yıl bitebilir mi?
Bu yıl da bitebilir ama belli de olmaz. Varlık fiyatları düştü ama kafama uymazsa yapmam. Rakama gelenlerle yola çıkmam. Fazlasını verse de iyi bir ortak istiyorum. Daha önce söyledim rakamı. Onun etrafında olabilir. Olmazsa acelem yok, beklerim.
Korkusuz yoluna devam eden bir sektörüz.

Haberin Devamı

Ofluoğlu, Irakta 750 milyon dolarlık hastane ihalesi aldı

Haberin Devamı

Dr. Azmi Ofluoğlu kimdir?
Universal Hospitals Group Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Kafkaslar’dan, önce Trabzon’a sonra da Akçaabat’a göçen ve ticaretle uğraşan 11 çocuklu bir aileden geliyor. Tıp eğitimi aldı. 1972'de küçük bir poliklinikle sağlık sektörüne girdi. 1977'de Aksaray Vatan Hastanesi’ni satın aldı ve arkasından aynı adla yeni hastaneler açtı. 1994'te de Alman Hastanesi gruba katıldı. Yurtdışına açıldı. Birçok ülkede hastaneler açtı. Özel Hastaneler Derneği(OHSAD) Yönetim Kurulu Üyesi olan Ofluoğlu, 90 sağlık kuruluşundan oluşan, Türkiye'nin en büyük hastaneler zincirinin sahibi.

Haberin Devamı

Universal Grubu’nun gündemi
-  Grubu bir holding çatısı altında toplayacak. 
-  Tiran’da hastaneyi bitirdi. Sudan’da yenisini yapıyor.
-  Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'a yapacak. Rusya çalışmaları var.
-  Kenya ve Tanzanya’da tıp merkezleri kuracak. 
-  Restoranlar açıyor
-  Vatan Marketler zinciri kuruyor
-  Butik otelciliğe başladı. Karaköy’de ilkini açıyor. İkincisi Çanakkale'de olacak.
-  34 fondan ortaklık teklifi var. Ortaklığa sıcak bakıyor. 
-  Irak’ta 750 milyon dolarlık hastane ihalesi aldı
-  Üniversite kuruyor
-  Ar-Ge merkezi kuracak
-  Ortaklıktan sonra grubu halka açacak
-  Yurtiçinde 10'a yakın hastane projesi yürüyor