Ekonomi ÖĞRETMENLİKTEN İMPARATORLUĞA!

ÖĞRETMENLİKTEN İMPARATORLUĞA!

27.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük 10 tekstil ihracatçısı arasında yer alan Ali Akkanat, “Tekstil şova gelmez” diyor. Olimpiyat standartlarındaki üretimi Adidas gibi dünya devlerinin gözdesi

ÖĞRETMENLİKTEN İMPARATORLUĞA

Ali Akkanat tekstilin yanı sıra turizm ve enerjiyle de büyüyor. Onunki öğretmenlikten, 300 milyon dolarlık tekstil ve turizm imparatorluğuna bir yolculuk...
Ali Akkanat, 1985’li yıllarda Beyşehir’e açtığı tekstil fabrikasının pazarlama ayağını Almanya’da kurunca yükseliş öyküsü de başlıyor. Konya’da üretim yapan fabrika sipariş sorunu yaşamadan milyonlarca adedi Almanya’ya ihraç etmeye başlıyor.
“Mevlana’nın memleketinden geliyorum, ilk fabrikayı Beyşehir’de açınca bana yanlış yapıyorsun diyenler Mısır’a, Ürdün’e gitti” diyor.
Mevlana aşığı... Konya’daki türbenin dış restorasyonu onun desteğiyle yapıldı, bu yıl iç restorasyon tamamlanacak. Zamanla yatırım portföyüne turizm ve enerji işleri de giriyor. Belek Kempinski Hotel Dome, Belek Sirene Antalya Golf Club turizm yatırımlarından birkaçı.
Öğretmenlikten geldiği için olsa gerek kendine “Her yıl bir okul yapıp, Milli Eğitim’e devretme” misyonunu biçmiş. Tekstil, turizm, enerji işlerinin başında kızları var. Bodrum Yalıkavak’ta 300 kişilik otel başta olmak üzere 80 milyon dolarlık turizm ve enerji yatırım planlayan Ali Akkanat’la evinde buluşup konuştuk...

Pamuktan, tişörte...

Haberin Devamı

Öğretmenmişsiniz... Şu anki işlerinizin cirosu nedir? Girişim öykünüz nasıl başlıyor?

300 milyon doların üstünde. Bunun 150 milyon doları tekstilden geliyor. Gerisi enerji ve turizmden. 1976’da geçici olarak Almanya’ya gittim. Almanya’da tam kadrolu öğretmen olarak çalışmaya başladım. Türkçe öğretmenliği yapıyordum.

Sanayiye geçiş nasıl oldu?

Hayatımda ticaret hep vardı. Bir şeyler alıp satıyordum. Almanya’da 15 yıl öğretmenlikten sonra tamamen ticaret yapmaya karar verdim. Aynı anda Almanya’da pazarlama, Türkiye’de ise üretim fabrikası kurdum. Bunun avantajıyla hızlı büyüdük. Alıcımız hep hazırdı pazarlama şirketimiz sayesinde. Tarladan aldığımız pamuklar entegre fabrikalarımız sayesinde başka hiçbir tesise girmeden ürün olarak çıkıyor. 93 yılından bu yana kapasitemizin yüzde 50’sini Adidas’a çalışıyoruz. 1985’te şirketi kurarken, amacım Anadolu’da istihdam olanağı yaratıp, tersine göç yaratmaktı. Arık Bey’in Beyşehir ve İstanbul’daki tesislerinde yıllık 6 milyon adete yakın konfeksiyon, 4 milyon adete yakın nakış üretimi yapılıyor.

Olimpiyatlara üretim

Haberin Devamı

Konfeksiyon ürünleriniz, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nce belirlenen ‘olimpiyatlarda kullanılabilir’ standardında. 2020 Olimpiyatları İstanbul’da yapılırsa konfeksiyon pastasından ne kadarlık pay alırsınız?

Kalite standartlarını yüksek tutmamız 25 yıldır aralıksız olarak dünya markalarıyla çalışmamızın da garantisi oldu. Bu sayede Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından belirlenen ve dünya markaları tarafından tüm üreticilerden beklenen konfeksiyon standartlarına sahibiz.
Londra Olimpiyatları’na ürün verdik. Dünya kupası, Avrupa kupalarına hep tişört ürettik. 2020 Olimpiyatlarına da veririz. Ama henüz çok zaman olduğu için bir bütçe vermek gerçekçi olmaz...

‘İşçinin hakkını ver’

Tekstilde hızlı büyüyen işadamı ve şirketlerin çoğu yok şimdi. 25 yıl kalmayı nasıl başardınız?

Tekstil şova gelmez. Hamallığını yapacak, işin içinde olacaksınız. 96 yılında Beyşehir’de yatırım yaptığım zaman, dediler ki, hata yapıyorsun. Bana bunu söyleyenler Mısır, Bangladeş, Ürdün’e gitti. Ben memleketime gittim. Çalışırsan para kazanırsın. İşçinin hakkınıtutmaman lazım, çalıştığı şirketi sevmesi lazım. Adidas’la çalıyoruz, taahhütlerimiz var. Bir işçiye 22 saatten fazla mesai yaptırmıyoruz. Pazar günü çalışma olmaz bizde.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLİKTEN İMPARATORLUĞA

Çocuklarıma para değil misyon bırakacağım, her yıl bir okul yapsınlar

Akkanat Holding’in kurucusu Ali Akkanat, aynı zamanda bir öğretmen. Bunun da etkisiyle Akkanat Holding’in eğitim alanında sosyal sorumluluk projeleri geliştirdiğini biliyoruz. Kurucusu öğretmen olan bir holding olarak bu sektörde faaliyet göstermeyi hiç düşünmediniz mi?

İş hayatına atıldıktan 4 yıl sonra okullar yaptırmaya başladım. Türkiye’nin eğitimdeki eksikliklerini yakından biliyorum çünkü. Sektör olarak okul zinciri kurmayı hiç düşünmedim. Yaptığımız okulların hepsini Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettim. 1993’te Akkanat Eğitim ve Sağlık Vakfı’nı kurarak eğitimdeki yatırımlarımızı kurumsallaştırdım. Artık “her yıl bir okul” hedefiyle hareket ediyoruz.
Akkanat Eğitim ve Sağlık Vakfı olarak, Selçuk Üniversitesi Turizm ve İşletme Fakültesi ile 30 odalı Kamil Akkanat Anamas Konuk Evi (Uygulama Oteli)’ni Milli Eğitim Bakanlığına devrettik. Vakıf bugüne kadar; İlköğretim okulu, Anadolu lisesi ve Çok programlı lise olmak üzere 9 okul ve bir yatılı ilköğretim bölge okulu ve 500 öğrenci kapasiteli Beyşehir Kız Yurdunu tamamlayarak öğrencilerin hizmetine sundu. Selçuk Üniversitesi Ali Akkanat Meslek Yüksekokulu’nda 3.500 öğrenci okuyor. Beyşehir’e Ziraat Fakültesi yapmak istiyoruz.
İlçede en büyük istihdamı da biz sağlıyoruz. Çocuklarım okul yaptırmaya devam etsin istiyorum. Çok para bıraktığınızda çocuklarınız tembel olur. Çok para bırakmayacaksınız, misyon bırakacaksınız.

Haberin Devamı

Hat ve tombak koleksiyonu var

Damadınız Fatih Merter fotoğraf sanatçısı... Sanat eseri alırken kendisine danışıyor musunuz?

Danışırım... Ben de sanatla çok ilgiliyim. Müzayedelere giderim. Hat ve tombak koleksiyonum var. Tablolarımızla birlikte eserlerimizin bir bölümü Antalya Kempinski’nin içinde açtığımız ufak müzede sergileniyor.

Haberin Devamı

Fatih Merter’in tarzını nasıl buluyorsunuz?

Bence fotoğraf yaratıcılıktır. Olduğu gibi sergilemektense... Öyle yapacaksan Ara Güler var... Fatih apayrı bir şey yapıyor... Çektiği dijital fotoğrafları manipüle ederek inanılmaz şeyler yaratıyor. Fotoğrafı düşüncesine göre değiştiriyor. Çok beğeniyorum yaptığı işleri... Sabaha karşı, gün batarken çıkar fotoğraf çeker. Sabahın köründe tekne kiralıyor Haliç’te fotoğraf çekiyor...

Fotoğraflarını alıyor musunuz?

Bol bol alıyorum!

Artvin’e ‘HES’ yapıyor

Enerji işleriniz de var...

Enerji sektöründe 2003 yılında yapılan düzenlemelerle devletin rolü azaltılırken, özel sektörün rolü yükseldi. Akkanat Holding de süreçte yer almak üzere harekete geçti. Bu alandaki ilk girişimimiz Konya’nın Ermenek ilçesi Günder köyündeki hidroelektrik santralinin inşası oldu. Yaklaşık 2.5 senede 75 milyon dolarlık bir yatırımla Günder Hidroelektrik Santrali’nin inşaatını gerçekleştirdik. Şimdi devletin nakil hatlarını bitirmesiyle birlikte Günder Hidroelektrik Santrali’nde, Türkiye için yılda, 90 milyon kilovat saat enerji üretimi gerçekleştirilecek. İlerleyen yıllardaki hedefimiz Artvin Yusufeli yatırımlarıyla birlikte 500 milyon kilovat saat kapasiteye ulaşmak.
Artvin Yusufeli’nde planlıyoruz şimdi. Konya’daki şirketlerimizin enerji ihtiyacını güneş enerjisiyle sağlamak istiyoruz. Buna yönelik yatırımlarımız devam ediyor.

Kızları da işin başında

Tekstil, turizm, enerji... Yetişmekte zorlanıyor musunuz?

Kızlarım büyüyüp işe başlamadan önce zorlanıyordum. Şimdi rahatım. Hepsi Almanya’da doğdu. Almancayı hepsi anadili gibi konuşuyor. İngilizce ve İtalyanca da biliyorlar. Oğlum Yasin Akkanat henüz öğrenci. Büyük kızım Halime Coşkun Almanya’daki pazarlama şirketimiz Aytex Textil-Vertriebs GmbH’nın Genel Müdürü. Diğer kızım Filiz Akkanat Tunc, Arık Bey Tekstil’in genel müdürü. Bütün operasyonu başarıyla yürütüyor. Yeliz ise Beypa Dış ticaret şirketimizin marka müdürü. Almanya ile ilişkilerden o sorumlu. Diğer kızım Özlem Akkanat Merter ise Akkanat Holding Turizm Grubu iş geliştirme koordinatörü. Turizm de Özlem’den soruluyor yani. Büyük bir disiplinle çalışıyorlar.

Bünyenizde kaç kişi çalışıyor?

Yaklaşık 4 bin kişi çalışıyor.

İzmir’e golf sahası açacak

Turizmde yeni planlar var mı?

Antalya Belek’te Kempinski Hotel The Dome, 40 bin metrekare alan üzerine kurulu. Turizm sektöründeki ilk yatırımlarından olan Sirene Belek Hotel ise 102 bin metrekare alanda kurulu. Antalya Golf Club ise kısa sürede Türkiye’de golfün öncü kuruluşu haline geldi. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük golf sahaları olan The Sultan ve The Pasha, ünlü profesyonel golf oyuncusu David Jones danışmanlığında, Avrupa’nın en iyi proje golf tasarım şirketi European Golf Design tarafından hazırlandı. Bodrum Yalıkavak’ta şimdi 300 odalı otelimizi bitiriyoruz. Bir dünya markası işletecek. İstanbul’da da bir şehir oteli planlıyoruz.
Arkasından ileriye dönük olarak İzmir Selçuklu’da üç golf sahası, bir de otel yapmayı planlıyoruz. İzmir’de golf için, 7-8 yıldır uğraşıyoruz. Bu yıl inşallah master planına başlayabileceğiz. Türkiye’de yatırım yapmak kolay değil.