Ekonomi Ordusuna girdiği ülkelerden birlikte üretelim teklifi alıyor

Ordusuna girdiği ülkelerden birlikte üretelim teklifi alıyor

07.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ürettiği silahla stratejik noktalarına sızan Girsan Malezya, Gürcistan, Peru ve Kolombiya ordularında ‘kadro silah’ konumunda. Dahası, Malezya ve Kolombiya’nın kendi topraklarında silah fabrikası kurması için teklif yağdırmaları

Ordusuna girdiği ülkelerden birlikte üretelim teklifi alıyor

Malezya Kraliyet Polisi, 2006’da silah alımı için uluslararası bir ihale açmıştı. Ön testlerden geçen firmalar 5 bin seri atış yaparak yeterliliklerini ortaya koyacaklardı. Atışlar yapıldı. Testi üç firma geçmişti. Üç firmadan biri sesini yükseltti. Türk firması Girsan’ın sahibi Cürgül ailesi, meydan okuyarak seri atışların 10 bine çıkarılmasını istemişti. Öneri kabul edildi. Atışlar yapıldı. Kazanan, öneriyi getiren isimdi. Ve o ismin ürettiği silahlar, Malezya Kraliyet Polisi’ne kadrolu olmuştu.
Bu, onların yurtdışına ilk çıkışlarıydı. Murat Cürgül’ün yönetimindeki Girsan, daha sonra ABD, tüm Güney Amerika ülkeleri, Fransa, İngiltere, İtalya, İsveç, Pakistan, Gürcistan ve Suriye’nin de aralarında bulunduğu 36 ülkeye adım attı.

Haberin Devamı

Uzakdoğu adımı
Parıltılı adımlar birbirini izler. Firmanın Yavuz 16 isimli silahı, 2009’da Kolombiya Hava Kuvvetleri tarafından da kadro silah olarak seçilir. 2010’da Gürcistan Emniyet Müdürlüğü ve Suriye Silahlı Kuvvetleri’nde de aynı unvanı elde ederler. Peru Sahil Güvenlik Komutanlığı da yine onları tercih eder. Benzer bir başarı yurtiçinde de sürmektedir. 2007’den itibaren Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın tedarikçilerinden biri olurlar. Aynı tanım, bu defa polise yerli silah satan ilk isim olarak Emniyet Genel Müdürlüğü için de geçerlidir.
Bugün 28 model tabanca üreten Murat Cürgül yönetimindeki Girsan, özel kuruluşların ihracat yapmaları kaydıyla serbest bıraktığı yivli av tüfeği üretimi için büyük bir yatırıma hazırlanıyor. Nisan 2010’dan itibaren başlatılan Ar-Ge çalışmalarıyla üretilecek silah modelini çoktan belirleyen Cürgül, bu yeni yatırımı, “15 bin metrekarelik bir tesis için 20 milyon euro’luk yatırım yapıyoruz. İstihdamımız 250-300 civarında artacak. Ve buradaki üretimi Uzakdoğu, Afrika, Avrupa ve ABD kıtalarına ihraç edeceğiz” sözleriyle ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Otoritelerden onay
Bu arada Girsan’ın, en son geliştirdiği silahlardan biri olan 3 inç 12 kalibre yarı otomatik yivsiz inertial sistem kinetik av tüfeğiyle de Avrupa ve ABD’li silah otoritelerinden onay alarak yüksek sayıda sipariş aldığını belirten Cürgül, MC312 isimli silahı dünyaya sunacakları tarih olarak 2013 yılını gösteriyor.
Girsan’ın almış olduğu bu yol, farklı işbirliği tekliflerinin de arka arkaya gelmesini sağladı. Bunlardan biri de yurtdışında ağır silahta ileri, ama hafif silah teknolojisinde geri ülkelerden gelen ortak üretim teklifleri. Teklifleri değerlendirdiklerini belirten Cürgül, en son teklif aldıkları ülkeleri Kolombiya ve Malezya olarak gösteriyor.

* Fabrikasında bir yılda 70 bin tabanca, 20 bin av tüfeği üretebiliyor.
* 28 model tabanca geliştirdi. Bunlardan Yavuz 16, dünya ordularının en çok tercih ettiği.
* 20 milyon euro’luk yeni yatırımıyla yivli av tüfeği üretimine başlayacak.

Haberin Devamı

TEMELLERİ?ATAN?İSİM?ÖZAL?OLDU
Peki, bu başarıya nasıl ulaşıldı? Murat Cürgül,12’sinde sobacılık, 36’sında gazete başbayiliği ve kırtasiyecilik yapmaya başlar. 1990’larda Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın silah ustalarını bir araya getirmek için Karadeniz Projesi’ni geliştirip beş şehirde fabrika kurması hayatına yeni yön katar. Beş kentten biri Giresun’dur ve Girmaş isimli fabrikada Beretta benzeri Yavuz 16 markasıyla yola çıkılır.
Burada murahhas azalığı yapan Cürgül, işlerin bozulmaya başladığı 1990’ların sonlarında üretime kendisi devam etmek ister.1999’da dokuz ortakla Girsan’ı kurar. Ancak, 2002’de sekiz ortak sermayelerini alıp geri çekilir. Yavuz 16’yı üretmeyi sürdüren ama ayrılmalar karşısında zorlanan Cürgül yanında artık birer yetişkin olan oğulları Veysel, Nevzat, İbrahim ve Volkan Cürgül’ü bulur. Artık dünyaya açılan yeni bir sayfa yazılmaya başlamıştır.