Ekonomi Otomotiv ihracatta rekor tazeledi

Otomotiv ihracatta rekor tazeledi

07.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Otomotiv ihracatta rekor tazeledi

Türk otomotiv endüstrisi 2018’de, bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 31.6 milyar dolarlık ihracata imza atarken, kendi sektöründe Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Geçen yılı da rekorla kapatan otomotiv sektörü, yıl bazında ihracatta üst üste 13’üncü şampiyonluğuna ulaşmış oldu.

Haberin Devamı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, 2017’deki 28.5 milyar dolarlık ihracat rekorunu ocak-kasım 2018 itibarıyla tazeleyen otomotiv sektörü, 2018’in tamamında yüzde 11 artışla 31.6 milyar dolar ihracata imza attı. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Otomotiv sektörü olarak 31 milyar dolarlık ihracat hedefimizi geçmekle kalmadık, yine Cumhuriyet tarihinin rekorunu da tazeledik” ifadelerini kullandı.

Çelik, geçen yıl ağustos ve aralık dışında tüm aylarda ihracat artışı kaydettiklerini hatırlatarak, “Geçen yıl aylık bazda 2.63 milyar dolarlık ihracat ortalaması yakaladık. Binek otomobiller dışındaki ana mal gruplarında çift haneli artış oldu. Almanya 4.75 milyar dolarla en fazla ihracat yapılan ülke konumunu, AB ülkeleri de 24.6 milyar dolar ihracat ve yüzde 78 payla en büyük pazarımız olma özelliğini sürdürdü” dedi. Bu yıl hedefin, 2018’deki rakamı geçmek olduğunu kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“AB pazarındaki büyüme yavaşlıyor. Brexit süreci ve küresel ticaret savaşları önümüzde risk faktörü olarak duruyor. Özellikle bu yılın ilk yarısında parite kaynaklı ihracat kaybı yaşanması da muhtemel. Dolayısıyla 2019 yılı için önümüzde bazı zorluklar gözüküyor. Ancak otomotiv endüstrisi olarak tüm zorlukları aşarak, bu yılı da ihracat artışıyla kapatmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda 2019 yılında ihracat hedefimizi 32 milyar dolar olarak belirledik. Riskleri azaltmak ve alternatif pazarlar geliştirmek üzere çalışmalarımız sürüyor.”