Ekonomi Otomotiv tatil yapmadı

Otomotiv tatil yapmadı

07.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genel olarak otomotiv üreticilerinin “tatil” dönemi olan ağustosta, ihracat durmadı. Hatta, otomotiv sektörü, küresel kriz dönemi sonrasındaki en iyi ağustos ayı ihracatına imza attı

Otomotiv tatil yapmadı

Otomotiv endüstrisinin, ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artışla 1 milyar 364 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiği, rakamın, küresel krizin ardından gelen “en iyi ağustos ayı ihracatı” olduğu bildirildi. Ağustostaki bu artışın, otomotiv sanayinin “tatil” dönemi olarak bilinen bir ayda gerçekleşmesi de anlamlı oldu.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) açıkladığı ağustos ayı verilerine göre, sektör, 2008’deki global krizin ardından en iyi ağustos ayı ihracatını gerçekleştirirken, en fazla dış satış gerçekleştiren 5 sektör arasında da “artış oranında” açısından ilk sırada yer aldı. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, ağustostaki olumlu gelişmeyi beklediklerini ifade ederek, “En fazla ihracat yapılan 8 ülkenin 6’sında artış yaşandı. AB ülkelerini dikkate aldığımızda, bu bölgede yüzde 10 seviyesinde bir büyüme olacağını daha önce öngörmüştük. Önümüzdeki dönemde bu artış trendinin devamını bekliyoruz” dedi.
Kayıplara rağmen
Binek otomobil ve ticari araçların ihracatında çift haneli büyüme sağlayan otomotiv endüstrisi, ağustosta 1 milyar 364 milyon dolarlık ihracat yaptı. Yılın 8 aylık döneminde parite kaynaklı 2.1 milyar dolar kayıp yaşanırken, ocak-ağustos döneminde ihracat yüzde 10 düşüşle 13 milyar 467 milyon dolar oldu.
Ürün gruplarına bakıldığında yan sanayi, ağustosta geçen yıla oranla yüzde 6 kayıp yaşadı ve 646 milyon dolarlık ihracat yaptı. Binek otomobil ihracatında geçen ay yüzde 22 artış olurken, yük taşımaya mahsus ticari araçta da yüzde 41’lik artış yaşandı. Otobüs, minibüs, midibüs ürün grubunda da yüzde 5 gerileme görüldü.
ABD’ye % 102 artış
Ülke bazında ise ağustos ayında Almanya’ya ihracat yüzde 1 düşüşle 231 milyon, İngiltere’ye yüzde 27 artışla 183 milyon, Fransa’ya da yüzde 26 artışla 148 milyon dolarlık dış satış yapıldı. Ağustosta ABD’ye otomotiv ihracatı yüzde 102 artışla 66 milyon, İspanya’ya da yüzde 97 artışla 69 milyon doları buldu.
8 aylık döneminde Almanya’ya otomotiv ihracatı yüzde 13, Fransa’ya ise yüzde 14 azalırken, İngiltere’ye ihracat yüzde 7, ABD’ye de yüzde 84 artış kaydetti.

Haberin Devamı

Frankfurt’a geri sayım başladı...

15 Eylül’de basın günüyle kapılarını açacak olan Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilenecek yeniliklerin bir bölümü, “ufak”tan belirmeye başladı bile. Her ne kadar bazı markalar, bu konuda sabırsız davranıp, çok önceden tanıtımlar gerçekleştirse de, hala bazı modeller gizemini korumaya devam ediyor. İşte, son günlerde ortaya çıkan yeniliklerden bazıları...

O da sonunda dayanamadı

Frankfurt’un ses getirecek yeniliklerinden biri olan Jaguar’ın lüks SUV modeli F-Pace de, sabırsızlık edip gün yüzüne çıktı. Gelecek yıl satışına başlanması beklenen ve testleri devam eden F-Pace, temellerinin büyük bölümünü markanın spor modeli F-Type’dan alıyor.

Bentley’nin yeni lüks devi!

Haberin Devamı

İngiliz süper lüks otomobil markası Bentley, sonunda çok konuşulan “dev” SUV modelini Frankfurt’a getiriyor. 301 km/s ile Bentayga’nın, en hızlı SUV olacağını iddia eden Bentley’e göre bu, Porsche Cayenne Turbo S’ten 17 km/s, Mercedes GLE 63 S AMG’den 21 km/s ve Range Rover’dan 51 km/s daha hızlı olduğu anlamına gel viyor.

Sportif takılacak

Ataklarını sürdüren Skoda, Frankfurt Fuarı’nda sportif modellerle görünmeyi amaçlıyor. Superb’in sportif donanımlara sahip olması beklenen versiyonu “SportLine”, bunlardan biri. 18 veya 19 inç jantlarla satılacak, gövdesi 15 mm daha alçaltılmış ve spor şasili Superb SportLine, farklı aksesuarlara da sahip olacak. Skoda’nın motorsporları alanında büyük başarılar elde etiği Fabia R5’in station versiyonu olan “Fabia R5 Combi” de dikkat çekmeyi planladığı bir başka model olacak.

İzmitli i20’nin yeni kardeşi

Hyundai assan tesislerinden üretilen i20’nin üçüncü kardeşi olacak i20 Active, Frankfurt’ta Avrupalıların karşısına ilk kez çıkacak. Hyundai i20 Hatchback ve Coupe’nin yanında, yine Türkiye’de üretilmesi beklenen i20 Active, bir miktar crossover havası taşıyor. Bunu da, yerden 20mm yüksekte oluşuyla ve dış tasarım unsurlarıyla yapıyor. Motor seçenekleriyse büyük ölçüde i20 serisiyle aynı. i20 Active’den yılda 30-40 bin adet üretilmesinin söz konusu olacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Renault’nun Alaskalı’sı geliyor

Renault Grubu’nun hafif ticari araç pazarında koyduğu iddialı hedeflerin ikinci ürünü olan “Alaskan” konsepti, fuardan 12 gün önce tanıtıldı.
Hafif ticari araç pazarının önde gelen oyuncularından biri olmak isteyen ve bu amaçla mevcut modellerinin yanına farklı yenilikler ekleyen Renault, haziran ayında Buenos Aires’te (Arjantin) lanse ettiği Güney Amerikalı pick-up Renault Duster Oroch’un yanına, bir ton taşıma kapasiteli “Alaskan” pick-up konseptini de ekledi. Frankfurt’ta Renault standının yenilikleri arasında da yerini alması beklenen Alaskan’ın, seri üretime geçmesi ve uluslararası bir araç olması planlanıyor.
Renault’nun son dönemdeki tasarım genlerine sahip olan, atletik ve “iri” yapılı araç, 21 inçlik jantları, 4 silindirli çift turbo beslemeli dizel motoruyla dikkat çekici. Bu sınıfta alışık olunduğu üzere hem ticari hem de özel ya da hobi kullanıma yönelik tasarlanan Alaskan, bu amaçla çekici aksesuarlarla da donatılmış. Bu yeni pick-up modelinin, seri üretime hazır haliyle 2016’nın ilk yarısında tanıtılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Peugeot’ya taze kan, taze hedefler...

Peugeot Türkiye’nin yeni Genel Müdürü Laurent Pernet, bu yıl markanın Türk pazarında yüzde 76’lık bir gelişme kaydettiğini, pazarın yaklaşık 1.5 katı büyüdüğünü söyledi.
Göreve gelişinin ardından ilk demecini veren Pernet, yeni teknolojilerin yanı sıra EAT6 tam otomatik şanzıman ve dizel motor kombinasyonuna sahip modellerinin, Türkiye pazarında büyük beğeniyle karşılandığına dikkat çekerek, bu sayede Peugeot’nun, ilk 8 ayda 15 bin 76’sı binek olmak üzere toplam 22 bin 530 adetlik arakama ulaştığını kaydetti. Bu dönemde Peugeot Türkiye’nin pazar payının yüzde 3.8’i bulduğunu söyleyen Perne, şöyle devam etti:
‘Çok zorlanmayız’
“Peugeot Türkiye yıllık pazar tahminimizi 920 bin adet olarak koruyoruz. 2015 için belirledigimiz yüzde 4 pazar payı hedefimize ulaşmak adına da emin adımlarla ilerliyoruz. Yılın ikinci yarısında sunduğumuz yenilenmiş 208 ve Partner modellerimizin gördüğü ilginin, son dört ayda da artarak süreceği inancındayız. Eylülde satışa sunacağımız 508 BlueHDi EAT6 modelimiz de, bu hedefe ulaşmamızda önemli rol üstlenecek. 2016’da özellikle sahip olduğumuz imajımızı daha üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz. Şu an mevcut ürün gamımız ve gelecekteki ürünlerle bunu rahatlıkla sağlayabileceğimizi söyleyebilirim.”