Ekonomi Otomotivden 80 günde 4 milyar dolarlık ihracat

Otomotivden 80 günde 4 milyar dolarlık ihracat

23.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yılın ilk 80 günündeki ihracatı 22.3 milyar dolar olurken bunun 4 milyar dolardan fazlasını otomotiv sanayi gerçekleştirdi. Bu ayın ilk 21 günündeki otomotiv ihracatı 1.1 milyar dolar oldu

Otomotivden 80 günde  4 milyar dolarlık ihracat

Küresel kriz nedeniyle pazarları daralan ve geçen yılı 17 milyar dolarlık ihracatla kapatan otomotiv sektörü, bu yıla umutlu başladı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 1 Ocak - 21 Mart arasında toplam 22 milyar 264 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini, bunun 4 milyar dolarının otomotive ait olduğunu bildirdi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri Başkanı Ferit Sünneli, TOFAŞ CEO’su Ali Pandır, Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya’nın yanı sıra Mercedes-Benz Türk ve Ford Otosan gibi üreticilerin üst düzey yöneticileriyle bir araya gelen Devlet Bakanı Çağlayan, Türkiye’nin 1-21 Mart arasındaki ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.6 artışla 6 milyar 142 milyon dolar olduğunu bildirdi. Çağlayan, otomotiv sektörünü gün gün izlediğini ve sektörün şu andaki ihracat rakamlarının sevindirici olduğunu kaydeden belirterek, “1-21 Mart 2010 arasında taşıt araçları ve yan sanayi ihracatı toplam yaklaşık 1.1 milyar dolar. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 769 milyon dolardı. Yani yüzde 42,6’lık bir artış var” diye konuştu.

‘Satın almalara gitmelisiniz’
1 Ocak-21 Mart arasındaki 80 günlük dönem içindeyse toplam taşıt araçları ve yan sanayi ihracatının 4 milyar 42 milyon dolara ulaştığını kaydeden Çağlayan, “Yani aylık ortalama 1.5 milyar dolar. Böyle giderse yıl sonunda 17-18 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşırız” dedi. Bu yıl toplam ihracat hedefinin 107.5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan, “Ümit ediyorum ki 115 milyar doları zorlayacağız ve psikolojik sınırı geçeceğiz” dedi. Çağlayan, ihracatta en hızlı toparlanacak sektörün otomotiv olacağını tahmin ettiğini de belirtti.
Birçok Avrupa ülkesindeki yan sanayi firmasının, gençler olmadığı için işletmelerini bırakma durumunda kaldığını, bunun da fırsat oluşturduğunu söyleyen Çağlayan, şöyle devam etti: “Bu şirketlerin Türk firmalarınca satın alınması veya ortaklık tesis edilerek hem bu şirketlerin isminden ve pazarlarından faydalanılması konusunda bir çalışma yaptık. Bu projeyi gerçekleştirmemiz lazım. Biz atlarsak başkası yapacak. Devlet olarak biz neler yapabiliriz, ne tür destekler verebiliriz, bu konuyla ilgili çalışıyoruz. Konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) gündemine getireceğiz. Ülker’in Godiva’yı, Koç Grubu’nun Grundig’i alması önemli örnekler.”

Türkiye otomotiv üretiminde dünyada 17’nci sırada
Türkiye, dünya otomotiv üretiminde 2008’de 15. sıradayken, geçen yıl 17. sıraya düştü. Avrupa Birliği içindeyse 5. sıradan 7. sıraya gerileyen Türkiye, geçen yıl yine AB içinde hafif ticari araç üretiminde ilk sırada, otobüste 2., binek otomobilde 8. ve kamyon üretiminde de 9. sırada yer aldı. 80’dan fazla ülkeye ihracat yapan Türkiye’nin 2009’da otomotiv ürünü göndermediği ancak 2010 Ocak-Şubat aylarında ilk kez ihracat yaptığı ülkeler arasında Marshall Adaları, Panama, İzlanda, Guyana, Paraguay, Zimbabve, Uruguay, Benin gibi ülkeler bulunuyor. Türk firmaları ABD, Avusturalya gibi uzak ülkelere de otomotiv ihracatı yapıyor.

‘Sen Türkiye’de üret, gerekirse camını da sileriz!’
Türkiye’nin otomotivde yarıştan kopmaması gerektiğini anlatan Çağlayan, İngiltere’deki yaşadığı olayı anlatarak “Burada bir İngiliz sanayici, yaptığı kamyonetini bana gösterdi. Direksiyonun başına geçmem için çok ısrar etti. Dedim ki ‘Ben güzele güzel demem güzel benim olmayınca. Sen bunu ne zaman Türkiye’de yaparsın, o zaman direksiyonun başına geçer, camlarını da sileriz” dediğini aktardı.
Bu konuda icraata geçme zamanı geldiğini ve konuyu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la da görüştüğünü belirten Çağlayan, EKK’de otomotiv sektörü temsilcilerinin katıldığı bir sunum yapılacağını ve elektrikli oto konusunun ne olduğunu, neler yapılması gerektiğini, altyapısının oluşturulması ve mevzuat düzenlemesi konularının görüşüleceğini bildirdi.