Ekonomi Özyeğin: AB para pompalamakla krizi çözemez

Özyeğin: AB para pompalamakla krizi çözemez

31.10.2012 - 12:42 | Son Güncellenme:

FIBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Avrupa'daki ekonomik krizin bitmesi konusunda oldukça karamsar.

Özyeğin: AB para pompalamakla krizi çözemez

AB'nin sürekli piyasalara para pompalamakla krizin üstesinden gelemeyeceğine dikkat çeken Özyeğin, Avrupa Birliği'nin krizi bitirme yolunda gerekli yapısal reformları yapamadığını ileri sürdü. Özyeğin, "Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirmesi ya da sürekli piyasalara para pompalaması ile bu işler çözülmeyecek. Avrupa esas yapısal reformları yapamıyor." dedi.

Bükreş'te düzenlenen 'Balkanlar Türk Ekonomi Forumu'unda konuşma yapan ve Türk – Romen işadamlarıyla; global ekonomik krizi ve iş dünyası deneyimlerini paylaşan işadamı Hüsnü Özyeğin, Avrupa'nın ABD gibi dinamik olmadığı için ekonomik krizin uzun yıllar devam edecek gibi göründüğünü vurguladı. Türkiye'nin de bugün Yunanistan'ın geçirdiği sıkıntılarının benzerini 2001'de yaşadığını ve büyük bir darboğaza girdiğine işaret eden Özyeğin, Türkiye'nin; istikrarlı bir yönetim, bağımsız merkez bankası ve halkının büyük özverisiyle sıkıntılı dönemi atlatmayı başardığını kaydetti.

Haberin Devamı

"EN FAZLA YATIRIM YAPTIĞIMIZ ÜÇÜNCÜ ÜLKE"

Romanya'nın olarak Türkiye ve Rusya'dan sonra en fazla yatırım yaptıkları üçüncü ülke olduğunu da belirten FIBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin, "Ben, Romanya'da uçaktan iner inmez bir günde arsayı alıp ticari faaliyete başladığımı hatırlıyorum. Bu benim için çok önemli bir adım oldu." diyen Özyeğin, Romanya'nın ekonomik krizi atlatması noktasında Türkiye ile daha fazla işbirliği yapmasını tavsiye etti.

"ROMANYA'YI BALKANLARA ÖRNEK GÖSTERECEĞİZ"

Toplantıda konuşan Türkiye Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever de iki ülke arasındaki ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sever, Türk işadamlarının Romen ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu belirterek, "Burada 10 binin üzerinde Türk firması yaklaşık 5 milyar euroluk yatırımı ve ekonomik altyapısıyla Romanya'da çok ciddi manada bir sinerji ortaya koyuyorlar. Burada elde etmiş olduğumuz bu başarılı modeli bütün balkan ülkelerindeki şirketlerimize emsal gösterip buradaki bu sinerjiyi bütün bölge ülkelerine yaygınlaştırmayı hedefliyoruz." dedi.

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Ömür Şölendil ise iki ülke arasındaki ilişkileri her açıdan 'mükemmel' olarak değerlendirdi. Şölendil, bir soru üzerine Romanya – Türkiye arasında uzun süredir görüşmelere konu olan "Karadeniz altından elektrik iletim hattı" projesinden ekonomik bulunmadığı için vazgeçildiğini söyledi. Şölendil, bunun yerine Romanya'ya karadan elektrik iletim hattı ile Bulgaristan üzerinden elektrik transferi konusunda üç ülkenin görüşmeler yaptığını açıkladı.