Ekonomi ‘PAHA BİÇİLMEZ ELMASLAR İÇİN TÜRKLER CİDDİ ALICI’

‘PAHA BİÇİLMEZ ELMASLAR İÇİN TÜRKLER CİDDİ ALICI’

05.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ünlü müzayede eve Christie’s, 10 milyonlarca dolarlık Liz Taylor koleksiyonunu Londra, Paris, Cenevre, Dubai, Tokyo, Los Angeles, Hong Kong’la birlikte İstanbul’da da tanıttı

‘PAHA BİÇİLMEZ ELMASLAR İÇİN TÜRKLER CİDDİ ALICI’

Menekşe gözler kapandı ama efsanesi daha uzun yıllar dilden dile dolaşacak. Dünya sinemasının gelmiş geçmiş en güzel aktrislerinden Elizabeth Taylor’ın hayranları, onu beyaz perdeden izleyenlerle sınırlı değildi elbette. O dönemde film dünyasının en güçlü isimleri arasında yer alan Mike Todd, onun kalbini kazanmak, eşi olabilmek için dünya nimetlerini önüne serdi. İkinci eşi Richard Burton, Todd’dan geri kalmadı. Elizabeth Taylor’ın elinden düşürmediği elmas yüzüğe dahi tek başına 3 milyon dolar verdi.
Şimdi Elizabeth Taylor’ın müthiş mücevher koleksiyonu açık artırmaya çıkmak için gün sayıyor. Christie’s Mücevher Bölümü Direktörü David Warren, dünyayı gezerek varlıklı ailelere koleksiyonu anlatıyor. Bu hafta da Türkiye’deydi. Cemiyet hayatının önde gelenlerine, özellikle de kadınlara koleksiyonu tanıttı. David Warren, 35 yıldır mücevher işiyle uğraşıyor. 100 metre öteden pırlantanın, altının kalitesini anlıyor.
Warren, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in kız kardeşi Prenses Margaret’in de tarihi mücevher koleksiyonunu 17 milyon paunda satan isim. 35 karatlık bir mavi pırlantayı 24.5 milyon dolara satarak, bu taşa alanında “dünyanın en pahalısı” etiketini kazandıran Warren’la, bir zamanlar Elizabeth Taylor’ın güzelliğine güzellik katan tarihi değeri olan mücevherleri üzerine konuştuk. “Elizabeth Taylor, Cartier, Jar, Boucher gibi efsane markalara, Bvlgari mücevherlerine taparcasına bağlıydı, gittiği her yere götürdü onları” diyen Warren sorularımı yanıtladı.

‘PAHA BİÇİLMEZ ELMASLAR İÇİN TÜRKLER CİDDİ ALICI’

Elmas taşlarla kaplı kolye 120 - 180 bin dolar aralığından satışa çıkacak

* Hangi ülkelere gittiniz? Mücevherleri neden getirmediniz İstanbul’a?

Londra, Paris, Cenevre, Dubai, Tokyo, Los Angeles, Hong Kong, Barcelona...Zamanımız o kadar kısıtlı ki her yere götürmek mümkün değil. Sadece iki buçuk ayımız vardı. Bırakın mücevherleri götürmeyi pek çok ülkeye gitme şansımız olmadı.

* Türkiye’de ilgi nasıl?

Müzayedelere gelen çok ciddi bir Türk alıcı kitlesi var dünyada. Tabii talep bekliyoruz.

*Erkek kendisi için mi kadına mücevher alır, yoksa kadın için mi?

Kadınlar mücevher takmaya bayılıyor. Erkekler de bunları onların üzerinde görmeye bayılıyor. Alışılagelmiş bir şey bu. Erkek için tabii bir güç, statü sembolüdür. İşinizde başarılı olduğunuzun, varlıklı olduğunuzun simgesidir eşinizin boynundaki kolye.

‘PAHA BİÇİLMEZ ELMASLAR İÇİN TÜRKLER CİDDİ ALICI’


‘Erkek iyi bir yemek ve romantizle motive olur’

* Erkekler müzayedelere genelde yanlarında eşleri, sevgilileriyle geliyor. Gözlemlerinize dayanarak söyler misiniz, kadınlar nasıl teşvik ettiklerinde erkekler mücevher almak için daha istekli oluyor?

Müzayede sırasında yan yana oturan kadınla erkek arasındaki duygu durumunu izlerim. Kadın bir yandan heyecanlıdır ‘alacak mı almayacak mı’ diye, bir yandan da ‘mutlaka almalı’ diyen gözündeki terör ifadesini görebilirsiniz. Erkek bayrağı kaldırır, yükseltir, yükseltir... Bir yerden sonra durur. Bayrağı kaldırmayı bırakınca kadın omzunu dürtükler, devam etmesini ister, ayağına basar.

* Erkeği teşvik etmek için nasıl bir strateji belirlemeli?

Müzayedelerden önce iyi bir akşam yemeği ve romantizm her zaman işe yarar. Gözlerinin tam içine bakarak konuşun.

Özgürlük kadar değerli inci yeni sahibini arıyor

* Ünlü La Peregrina incisi 2 - 3 milyon dolar aralığından satışa çıkacak. Peregrina incisi, 1579 yılında Panama açıklarında bir köle tarafından bulundu. Köle, bulduğu bu muhteşem hazineye karşılık özgürlüğünü kazandı. 202.24 karat büyüklüğündeki Peregrina, dünyanın en büyük ve en güzel incilerinden.
* Mücevherlerin satışından elde edilecek gelir AIDS Vakfı’na bağışlanacak.
* New York’ta yapılacak müzayedede Elizabeth Taylor’ın mücevherlerinin yanı sıra giysi, ayakkabı, çanta koleksiyonunun aksesuarları da satılacak.
* Toplam 269 mücevherden oluşan koleksiyonun 30 milyon doların üzerinde bir değer bulacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Dee Beers’in yüzde 40 hissesine 5.1 milyar dolar
Anglo American PLC’nin, Oppenheimer ailesi ile elmas madenciliği sektöründe faaliyet gösteren De Beers SA’nın yüzde 40 hissesini 5.1 milyar dolar karşılığında satın almak konusunda anlaştığı bildirildi. Oppenheimer ailesinin elmas sektöründeki uzun yıllar süren varlığının sonu anlamına gelen anlaşmayla Anglo Amerikan’ın De Beers’taki hisse oranı yüzde 45’ten 85’e çıkacak.
Oppenheimer ailesinin elindeki hisseleri çıkarma nedeninin elmas fiyatlarında bir düşüş beklentisinden kaynaklanmadığı ve satış işleminin aile içerisindeki “halef sorunundan” kaynaklandığı yorumları yapılıyor. 80 yıldan beri De Beers’in hisselerini elinde bulunduran aile, halihazırdaki şirket yöneticisinin yaşlanması ve yerine geçecek ismin belli olmaması nedeniyle sektörden çıkmaya karar verdiği belirtiliyor. Anglo Amerikan’ın satın alma işlemi için 3.5 milyar dolarlık bir banka kredisi kullanılacağı tahmin ediliyor. Anglo Amerikan’ın Oppenheimer ailesinin De Beers’deki hisselerini satın alacağına dair söylentiler uzun yıllardır devam etmekteydi.
Anlaşmanın son halini, şirketin faaliyet gösterdiği ülkelerin mevzuatına uyumlu hale getirilmesinin ardından 2012 ortalarında alması ve uygulamaya girmesi bekleniyor. Dünya elmas ürünlerinin yüzde 35’ini elinde bulunduran De Beers şirketi; Güney Afrika, Botsvana, Namibya ve Kanada’da faaliyet gösteriyor. De Beer Group’un CEO’su 4 nesildir bu şirkete sahip olan Oppenheimer ailesinden Jonathan Oppenheimer.