Ekonomi Pancara teşvik NBŞ’ye sınır!

Pancara teşvik NBŞ’ye sınır!

08.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Pancara teşvik NBŞ’ye sınır

Başbakan Binali Yıldırım, şeker fabrikalarının rakipleriyle rekabet edemediği için özelleştirileceğini belirterek, şeker pancarının teşvik edileceğini nişasta bazlı şekerin (NBŞ) üretiminin ise sınırlanacağını söyledi. Yıldırım, özel sektörün 1.54 dolara mal ettiği ürünü, kamu fabrikalarının 3-4 dolara mal ettiğini de vurgulayarak, “Bu sürdürülebilir değil” dedi.

Haberin Devamı

Gazeteci Cüneyt Özdemir sosyal medya hesabından şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunu siyasi liderlere sordu. Başbakan Yıldırım, Özdemir’in sorularına kendisini telefonla arayarak yanıt verdi. Özdemir de Yıldırım’ın yanıtlarını hesabında yayınladı. Yıldırım şunları söyledi:

“- Yapılan işlem bu fabrikaların kapatılması değil, biraz daha verimli çalıştırılması. Özelleştirmede şu şartları ön koştuk: 1 Fabrikaları alan firma 5 yıl işletecek. 2 Belirli yatırımları yapacak. 3 İşçileri isterse hemen başka kurumlara geçecek, isterlerse orada çalışmaya devam edecekler.

Fabrikaların ihtiyacı olan arsalar beraber verilecek, fazla arsalar ayrılacak ve satışa çıkartılacak.

- Bu fabrikalar verimli çalışmıyor, rakipleri ile rekabet edemiyorlar. Devlet ‘pancar bu rakamdan aşağı alınmayacak’ diyecek bu şekilde pancar üreticisini koruyucu bir tedbir oluşacak.”

Haberin Devamı

Cargill söylentisi

Şekerpancarının teşvik edileceğini söyleyen Başbakan Yıldırım nişasta bazlı şekerin üretiminin ise sınırlanacağını kaydetti. Yıldırım’ın verdiği diğer yanıtlar ise şöyle:

“- Cargill’in bu konuyla ilgisi yok. Cargill bundan mutlu olmaz. Kendi fabrikalarında 1 milyon 300 bin tonluk kapasitesinin zaten 260 bin tonunu kullanıyor. Bunu da düşüreceğiz. Bunlar deli saçması söylentiler. Fabrikaları kapatmıyor daha verimli çalıştırmaya çalışıyoruz.

- 500 bin pancar ekicisi ekmeye devam edecek hatta biraz daha fazla üretilecek. Özel sektör ve devletin elindeki fabrikalar 2 milyon 400 bin ton üretim yapıyor. Türkiye’nin ihtiyacından biraz fazla.

Ekonomik fayda sağlanacak. Devlet kendi fabrikalarını sübvanse ediyor. Özel sektör 1.54’e mal ediyor. Bizim fabrikalar 3-4 dolara mal ediyor. Bu sürdürülebilir bir sistem değil. İşte bunu düzeltmeye çalışıyoruz.”