Ekonomi Paralı plastikli poşette ilk gün hareketli geçti! Büyük 50 kuruş küçük 25 kuruş

Paralı plastikli poşette ilk gün hareketli geçti! Büyük 50 kuruş küçük 25 kuruş

02.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Paralı poşet uygulamasında ilk gün biraz merak, biraz şaşkınlıkla geçti. Marketler paralı poşet uygulaması nedeniyle plastik poşetlerin küçüğünü 25, büyüğünü 50 kuruşa sattı

Paralı plastikli poşette ilk gün hareketli geçti Büyük 50 kuruş küçük 25 kuruş

Dün itibariyle paralı poşet uygulamasına geçildi. İlk gün olması sebebiyle yerinde incelemek adına gittik, marketlerden alışveriş yaptık. Müşterilerde ve satıcılarda bir kafa karışıklığı söz konusuydu. Müşteriler her poşet için telaşlanarak market çalışanlarına paralı olup olmadığına dair sorular soruyordu.

Haberin Devamı

Bazı müşteriler hazırlıksız geldiği için mecburen poşete para verdiklerini açıklarken, bazıları ise elde taşınabilen ürünleri için poşet talep etmiyordu. Öte yandan satıcılar da fazladan poşet istendiğinde ne yapacaklarını bilemediklerini söylüyordu. Kasiyerler ise, poşetlerin kendilerine zimmetlendiğini ve eksik çıkması durumunda cebinden para vereceklerinden yakınıyordu.

Manav, market, bakkal, büfe, fırın ve giyim mağazalarına bakarak poşet uygulamalarını yerinde incelerken birçok marketin küçük poşetleri 25 kuruş, büyüklerini ise 50 kuruşa satarken bazılarının ise bütün boyutlarını 25 kuruşa sattığını gözlemledik.

POŞET İSTER MİSİNİZ?

Plastik poşetleri ücretli vereceklerinin duyurusunu yapan bir giyim markası da orta boy poşetleri 45, büyük boy poşetleri ise 50 kuruşa müşterilere sunuyordu. Ayrıca müşteriler, reyon poşetlerinin parasız olmasından dolayı aldıkları süt, meyve, sebze gibi ürünleri o poşetlerde taşıyordu.

Haberin Devamı

Marketleri tek tek gezdiğimizde kasiyerlerin ürünleri kasadan geçirmeden önce müşterilere, “Poşet ister misiniz?” diye sorduklarını gördük. Ürünleri az olan müşteriler biraz düşündükten sonra poşet almayacaklarını, ürünleri fazla olan müşteriler ise mecburen poşet alacaklarını belirtti.

Süper ve discount (indirim) marketlerden alışveriş yaptığımızda kasiyerler poşet isteyip istemediğimizi sordu. İsteyip istemediğimizi öğrendikten sonra poşet fiyatlarını fişe yansıttı. Bakkal ise, sormadan direkt poşeti vererek parasını aldı. Poşet istemediğimizi belirttiğimizde ise, poşet parasını geri verdi.

Manav yetkilisi, pazar ve manavlarda zaten paralı olmaması gerektiğini belirterek, “Vatandaş pazara çıktığında 9-10 poşet alarak alışverişini tamamlıyor. Herkes her hafta pazara çıktığında poşet için ayrıca 6-7 lira verirse nasıl olacak?” dedi. Fırına gittiğimizde ise yetkililer henüz paralı satmadıklarını ve bunu nasıl yapmaları gerektiğini kararlaştıracaklarını belirtti.

Paralı plastikli poşette ilk gün hareketli geçti Büyük 50 kuruş küçük 25 kuruş

KASİYERLERE ZİMMETLENDİ

Yeni açılmış bir markete girdiğimizde kasiyerler ellerinde sayılı aldıkları poşetlerle kasalarının başına oturdu. Kasiyere uygulama ile ilgili soru sorduğumuzda, “Fazla poşet isterlerse ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Çünkü, poşetler belirli sayılarda üzerimize zimmetlendi. Akşam kapanışta aldığımız poşetler satılanlardan eksik çıkarsa parasını kendi cebimizden ödeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı