Ekonomi "Paraya gözaltı yok"

"Paraya gözaltı yok"

24.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Paraya gözaltı yok"

Paraya gözaltı yok

MALİYE Bakanı Zekeriya Temizel, son günlerde mali ve para piyasalarını etkileyen bankacılık işlemleri ve vergi ile ilgili haberlere açıklık getirdi.
Maliye Bakanı Temizel, "5 milyarı aşan parasal işlemlerin inceleneceği" yolundaki haberlerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını, bu tür haberlerden bankacılık hizmetleri ve ilgili piyasaların olumsuz etkilenmemesi gerektiğini vurguladı.
Temizel, bu konudaki haberlerin bundan önceki hükümetin çıkardığı ve 1.10.1997'de yürürlüğe girecek mali suçlarla mücadeleye ilişkin yönetmeliğin tamamen yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını belirtti ve "vatandaşlarımız rahat olsunlar ve normal işlemlerini yapsınlar. Hükümetimiz parasal işlemleri gözaltına almak gibi köhnemiş bir zihniyete sahip değildir" dedi.
Temizel, sözkonusu haberlerle ilgili olarak Milliyet'e şu açıklamayı yaptı:

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, "5 milyarın üzerindeki parasal işlemlerin inceleneceği" yolundaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, "hükümetimizin böyle bir yaklaşımı yoktur. Parayı neden gözaltında tutalım? Kamuoyuna yanlış yansıyan bizden önceki hükümet döneminde 4208 sayılı yasa uyarınca mali suçları araştırma çerçevesinde kara para aklama işlemlerinin önüne geçilmesi için hazırlanan yönetmeliğin yorumlanmasıdır. Biz yönetmelik hükümlerinin para piyasalarında ve mali işlemlerde bir ürküntüye yolaçmaması için aksine önlem alıyoruz. Bu amaçla bir tebliğ hazırlıyoruz. Çalışmanın hedefi, kuşkulu işlemlerin sistem içerisinde Mali Suçları Araştırma Kurulu'na iletilmesidir. Bu, belli büyüklükteki her işlemin inceleneceği anlamında değildir. Sadece, `şüpheli' işlemler bu kurula bildirilecektir. Kaldı ki, bu düzenleme, hükümetimize de ait değildir. Hükümetimizin amacı, daha önceki hükümet döneminde hazırlanan yönetmeliği piyasaları rahatsız etmeden, salt mali suçları o arada, kara para aklama işlemlerini ortaya çıkaracak biçimde uygulayabilmektir" diye konuştu.

Maliye Bakanı, mali suçlarla mücadele ve kara para aklama işlemlerinin ortaya çıkarılması amacıyla bir tebliğ çalışması yaptıklarını belirtti ve şöyle dedi:
"Bu tebliğde hangi işlemlerin `şüpheli' sayılacağı belirlenecek. Bunun ölçütleri saptanacak. Örneğin, suç işlemiş bir iş adamının şüpheli görünen işlemleri, mevzuata açık aykırılık oluşturan işlemler hakkında ciddiye alınabilir ihbarlar bulunan işlemler sözkonusu kurula bildirilecek. Yoksa, normal ticari işlemlerini yapan, normal yatırımlarını yapan, normal alışverişini yapan vatandaşın parasını ve işlemlerini niye gözaltına tutalım? Herkes, rahat olsun. Hükümetimiz böyle köhnemiş bir zihniyete sahip değildir."

Maliye Bakanı Temizel, "vergi oranlarının indirileceği" yolundaki haberlerin de, gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bakanlığımız, vergi verimini arttırmak için, vergi sistemimizle ilgili genel bir çalışma yapıyor. Ama, bugünden yarına, vergi oranlarının indirilmesi diye bir konu gündemimizde yok. Vergi sistemimizle ilgili iyileştirme çalışmaları öncelikle Ekonomik ve Sosyal Konsey'de ele alınacak, tartışılacak, ondan sonra tasarı haline getirilecek. Bugün gündemimizde vergi oranlarının indirilmesi veya ücretlilerden servet beyanı alınması gibi bir konu, kesinlikle yok."