Ekonomi Peugeot’un aslanı 150 yaşında

Peugeot’un aslanı 150 yaşında

26.11.2008 - 16:11 | Son Güncellenme:

.

Peugeot’un aslanı 150 yaşında

Peugeot’un aslan logosu 150 yılı geride bıraktı.
Peugeot’tan yapılan açıklamaya göre, Peugeot Freres şirketinin kurucuları Jules ve Emile Peugeot, Franche-Compte bölgesinde kuyumculuk ve gravürcülük yapan Julien Blazer’a başvurarak, şirketi rakiplerinden ayırt edecek bir logo tasarlamasını istedi.
Peugeot’nun testerelerini rahatça çağrıştırdığı için aslan imgesi seçilirken, Emile Peugeot, oklu veya oksuz bir aslandan oluşan markasını, 20 Kasım 1858 tarihinde tescil ettirdi.
Testerelerin ve lamine kesme ürünlerinin üzerine uygulanan aslan logosu, kısa zamanda Peugeot fabrikasının tek amblemi haline geldi.
Zamanla, aslanın grafik özellikleri gelişirken, ihtişamlı bir görünümle okun üzerinde yürüyen aslan başlangıçta sola dönük olarak tasarlandı.
Daha sonra, okun kaldırıldığı ve nadiren de olsa aslanın sağa dönük olduğu görülürken, 1882’de, aslanın yelesinin tepesi değiştirildi, gövdenin daha iri görünmesi sağlandı.
Kısa zamanda Peugeot Fabrikasının tek amblemi haline gelen aslan, kesici aletlerin ve testere bıçaklarının yanı sıra 1881 yılında kahve değirmenlerinde de uygulanmaya başlandı. Aslan logosu 1882’den itibaren bisikletlerde ve 1898’den itibaren de motosikletlerde görülmeye başlandı.
Armand Peugeot’nun ilk seri üretim otomobili (tip 3) 1891’de yapılmışsa da, ok üzerinde aslan markalı seri otomobillerin çıkışı 1906 yılında oldu. Bu şekilde, aslan, dünyanın ilk üç otomobil markasından birinin, en başından beri simgesi olmuştur.
Bugün, aslan amblemi, 150’den fazla ülkede satılan Peugeot ürünlerinin genel amblemi niteliğini taşıyor.