Ekonomi Pfizer Ar-Ge’de Hacettepe’yle Nobel’e ulaşmayı hedefliyor

Pfizer Ar-Ge’de Hacettepe’yle Nobel’e ulaşmayı hedefliyor

20.04.2009 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pfizer Türkiye ile Hacettepe Üniversitesi arasında imzalanan ve ilaç araştırma geliştirmesine (Ar-Ge) imkân verecek ‘Kilit Stratejik Merkez’ anlaşması sonrasında, iki kurum işbirliği alanlarını aramak üzere bir arama konferansı düzenledi.

Pfizer Ar-Ge’de Hacettepe’yle Nobel’e ulaşmayı hedefliyor

Konferansta geliştirilecek Ar-Ge çalışmalarının faaliyet konuları belirlendi. Pfizer Türkiye Genel Müdürü Melih Memecan, Ar-Ge yatırımı sayesinde buradan Nobel ödüllü bir bilim insanının çıkmasının mümkün olabileceğini söyledi. Memecan, “Üniversitelerde tedavi keşfedecek yetenek, bizde de bunu ilaca çevirecek potansiyel var. Faydalı bir işbirliği olacak” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener ise, “Deneyimlerimizi ve güveni ortak noktada birleştirdiğimiz konferansın, bilim dünyası ve endüstrinin beraber çalışabildiği ve her alanda katma değer sağlayabildiği bir çalışma ortamının yolunu açacağına inanıyorum” diye konuştu.
 Türkiye’de eczanelerin dışında ilaç satılacağına ihtimal vermediğini anlatan Pfizer Türkiye Genel Müdürü Melih Memecan, “Türkiye’de 3 bin, Avrupa’da 9 bin ilaç piyasada bulunuyor. Türkiye’de kişi başına düşen ilaç sayısı arttığı zaman ve eczanelerde şişme bot, palet, terlik gibi malzemeler satılmadığı zaman, ilacın drugstore marketlerde satılması mümkün olur” dedi.
Memecan, kanunun çıkması halinde, şu anki durum itibariyle ilacın eczanenin dışında satışa çıkartılmasının eczacılık sistemini çökerteceğini, bunun sonucu olarak da sağlık sistemini ciddi anlamda tökezleteceğini ifade etti.


Dev üreticiler ilaçta Ar-Ge’ye yükleniyor

Haberin Devamı


- Dünyadaki ilaç firmaları bu yıl Ar-Ge’ye 100 milyar dolar yatırım yapacak.
- Bu yatırımın yüzde 60’nın ilaç araştırmaları oluşturuyor.
- Türkiye’deki ilaç Ar-Ge bütçesi 38 milyon dolar ile toplam harcamanın 10 binde 4’üne eşit. 
- Bir ilacın geliştirilmesi 10-15 yıl sürüyor, piyasaya çıkması 1.3 milyar dolara maloluyor.
- 156 ülkede 60 bin adet klinik araştırma yapılırken, Türkiye’de bu sayı Haziran 2008 itibariyle sadece 400. 


Hacettepe rekor zarar bekliyor
Prof. Dr. Uğur Erdener, üniversite hastanelerinin son üç yıldır zarar ettiğini belirterek, “Kasıt aramıyorum ancak, uygulanan politikalar nedeniyle üniversite hastaneleri zarar ediyor” dedi.
Erdener, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi olarak bu yılı 40 milyon TL zarar ile kapatmayı hesapladıklarını bildirirken, Türkiye’deki 55 hastane içinde Ankara, Gazi, Marmara, Ege, Süleyman Demirel gibi büyük üniversite hastanelerinin de aynı durumda olduklarını belirtti. Erdener, “Biz gelir gider dengesini en iyi yapan üniversite hastanesiyiz. Buna rağmen zarar bekliyoruz” dedi. 

For You afiş değiştirdi

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı Cüneyt Zapsu’nun ağabeyi Aziz Zapsu’nun ortağı olduğu For You mağazalarının vitrinlerine asılan afişlerde eczane çağrışımı yapan ‘Drugstore’ ifadesi, Sağlık Bakanlığı’nın yasal işlem yapılacağı uyarısı üzerine ‘Extra’ olarak değiştirildi. Şirketin internet sitesindeki ürün gamı içinde reçetesiz ilaçlar halen yer alıyor.