Ekonomi Piyasalar rüyadan uyandı

Piyasalar rüyadan uyandı

22.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Piyasalar rüyadan uyandı

Piyasalar rüyadan uyandı





Tek parti iktidarı ve AB zirvesiyle pembe rüyalar gören piyasalar, son bir haftada gerçeklerle yüz yüze geldi. Geçen hafta tansiyonu yükselen piyasalarda faizler yüzde 57’lere kadar yükseldi. Dolar 1 milyon 650 bin direncine yaklaşırken, borsa yüzde 13,5 düştü. Irak tedirginliğinin yanı sıra piyasalardaki hızlı yükselişte hükümetin ilk günlerinin ardından olumlu bir beklenti yaratamaması da etkili oldu.
Zorunlu tasarruflarda olduğu gibi çeşitli konularda bakanlardan gelen farklı açıklamalar, iktidar olmanın temel şartı olan icraatta, bütünlük kuşkusu yarattı. Hisse senedi piyasası ise çok olumsuz haberi üst üste satın aldığı için, haftanın son gününü hafif tepki alımlarıyla kapattı. Endeks geçtiğimiz haftayı yüzde 13,5’lik değer kaybıyla 11.286 seviyesinden tamamladı. Hafta içerisinde 10.879’a kadar gerileyen endeks bu seviyeden gelen tepkiyle yönünü yukarı çevirdi. Ancak tepki alımlarının hacimsiz olması yukarı hareketin sınırlı kalmasına neden oldu.

Pozisyonlar korunmalı
Geçtiğimiz günlerde bono ve hisse senedi piyasasında iyimserlik hakimken, Irak’ta ısınan gündem tüm hesapları alt üst etti. Aslında Irak riski, oldukça uzun bir süre gündemdeyken piyasalar tek parti iktidarı iyimserliğini ön plana çıkartarak sorunlu gündem maddelerini ertelemeyi yeğlemişti.
Borsada 10.500- 11.000 aralığı şimdilik güçlü destek olarak görünüyor. Mevcut koşullar değişmediği taktirde endeksin 10.500 - 12.000 aralığında dalgalı seyretmesi bekleniyor.
Yatırımcı 10.500 -12.000 aralığındaki seyirde yeni pozisyon açmayıp, eski pozisyonlarını korumalı. Sene sonu bilançolarını güçlendirmeye çalışan bankalar ise bono piyasasında en azından satıcı olmayı istemeyebilirler.
Bu nedenle faizler bir miktar gevşeyebilir. Öte yandan, Irak’a müdahalede Ocak 2003 sonundan önce beklenmese de hazırlıklar tam hız sürüyor.
ABD Kuzey Irak’a girecek askerlerini Türkiye’den sevk etmeyi, lojistik birlikleri ise Türk topraklarında yerleştirmeyi planlıyor. Ankara’nın üslerde inceleme yapmak isteyen ABD’lilere olumlu yanıt verdiği, diğer taleplerle ilgili görüşmelerin ise sürdüğü belirtiliyor. Piyasaların böylesi gergin bir ortamda çok iyimser olamayacakları ortada.
Borsada 10.500-11.000 seviyesi önemli. Orta vadeli desteğine çekilen endeksin buralarda yataya girerek yeni haberleri bekleyeceği tahmin ediliyor. Öte yandan, borsanın geleneksel yılsonu yükselişini endeksin 14.400’lü seviyeleri gördüğü kasım ayında yaşadığı kanısı hakim. Yani, çok olumlu bir haber gelmedikçe endeksin yılsonu hareketini yapması beklenmiyor. Endeksin çok olumsuz haberler gelmedikçe, yılı 11.000’in altında kapatması beklenmiyor.

Geçen hafta hisse senedi piyasasında yaşanan sert gerilemelere bağlı olarak A tipi yatırım fonları haftayı yüzde 9’luk kayıpla bitirdi. Aylık değişim ise A tipi yatırım fonlarında yüzde 10,5 oldu. Geçtiğimiz hafta B tipi yatırım fonları ise yüzde 0,5 getiri sağladı. Aylık getiri yüzde 2,7 oldu. Döviz fiyatlarındaki artışa paralel B tipi yabancı menkul kıymet fonları en yüksek haftalık getiriyi sağladı. B tipi likit fonlar ise fon türleri bazında ortalama haftalık getiride öne çıktı. Bono piyasasındaki faiz yükselişinden bir miktar olumsuz etkilenen B tipi değişken ve B tipi tahvil bono fonlar ise ortalamada haftayı küçük bir getiriyle zararsız kapattılar.

Bono piyasasında bilanço düzeltme amaçlı işlemlerle faizde bir miktar gerileme beklenebilir. Faizde bir miktar düşüş yaşanması, bu enstrümana paralel hareket eden dövize de yansıyabilir. Bu iki yatırım aracındaki gevşeme borsaya olumlu yansır. Ancak siyasatte gerilimin tırmanması ve Irak’a operasyonun gündemde olması, borsanın yukarı doğru marjını azaltıyor. Bu nedenle borsada yatay bir hareket bekliyoruz. Yılbaşından önce piyasanın yönünü etkileyecek yüksek bir işlem hacminin oluşmasını beklemiyoruz.

Irak’ın gündeme hakim olması satışları getirdi. Tek parti iktidarına karşın, siyasette yaşanan çatışmalar piyasaları rahatsız ediyor. Kıbrıs konusunun ısınması da ortamı gerginleştirdi. Piyasının 10.600 - 10.800 bölgesinde güçlü ana desteği bulunuyor. Endeks buraya yaklaşınca tepki alımı geldi. Şu anda piyasa bir dengelenme noktasına geldi. Önümüzdeki hafta marj içinde bir hareket bekliyorum. Muhtemelen 10.600 - 12.000 bandında bir seyir olacak. Çok olumsuz açıklamalar gelmezse, 12.000 atak denenebilir. Ancak sert açıklamalar gelirse destek seviyesine yaklaşırız.

Piyasada gözler, Ankara’da bulunan IMF’le süren görüşmelerde. Hükümetle tanışma aşamasında olumlu açıklamalar yapan IMF, 4. gözden geçirmeyi tamamlamadan ilk uyarısını yaptı. IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk’in, "Yapısal tedbirler ve 4. gözden geçirmenin şartlarının karşılanması için hızlı bir ilerleme kaydedilmesini ve 2003 sonrasına ilişkin politikaların tamamlamasını bekliyoruz" açıklaması, kriterler yerine getirilmeden 4. gözden geçirme tamamlanıp kredi diliminin serbest bırakılmayacağını gösteriyor. Hükümetin gündeminde ise sıkı bir pazarlığa hazırlanan memurlarla ilgili zam oranı ve nemalar bulunuyor. 2003 yılı bütçe dengesi tartışmaları ise bir başka kritik konu.



Veriler, Kurumsal Yatırımcı Yöneticiler Derneği’nin (KYD) web sitesinden alınmış ve analiz edilmiştir.