Ekonomi Pokemon Go’ya rakip çok

Pokemon Go’ya rakip çok

01.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir artırılmış gerçeklik oyunu olan ve bütün dünyayı etkisi altına alan Pokemon Go’nun rakipleri de var. ‘Ingress’, ‘Zombies, Run!’, ‘Real Strike’ bunlar arasında. Bu oyunların hepsi sizi gerçek hayata karıştırıp sokaklara çıkartıyor

Pokemon Go’ya rakip çok

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son birkaç haftadır Pokemon Go çılgınlığı yaşıyoruz. Akıllı telefonlar üzerinden

Pokemon Go’ya rakip çok
oynanabilen bir artırılmış gerçeklik (AR) oyunu olan Pokemon Go, kısa sürede bir fenomen haline geldi. iOS ve Android platformlarında indirilip oynanabiliyor. Şu anda Türkiye’de henüz resmi olarak kullanılamıyor. Oyunseverler biraz da güvenliklerini riske atarak farklı yollardan bu oyunu oynamayı seçiyor. Konum bilgisi kullanarak gerçek hayata entegre olması pek çok kişinin ilgisini çekiyor.

Ancak Pokemon Go şu ana kadar artırılmış gerçeklik teknolojisiyle geliştirilen tek oyun ya da tek mobil uygulama değil. Pokemon Go gibi başka oyun ve uygulamalar da var. Yeni oyun furyası, bilgisayar başında oyun oynamayı tarihe karıştıracağa benziyor. Bu oyunlar dışarıda gerçek hayata karışmanızı, keşifler yaparak çevre edinmenizi sağlıyor. Güvenliğinizi tehlikeye atmadan oynayabileceğiniz Pokemon Go’ya rakip AR oyunları toparladık.

Hepsi sokağa çıkarıyor

INGRESS: Yine Pokemon Go’nun geliştiricisi olan Niantic Labs tarafından daha önce yaratıldı. Konum bilgisi kullanarak oynanabilen oyun Pokemon Go’ya en çok benzeyenlerden. Google’ın sahip olduğu Niantic, oyunun ilk beta versiyonunu 2012 yılında Android için çıkardı. 2014 yılında ise iOS’a geldi. Oyun, Google Maps’in altyapısını kullanıyor. Dünya üzerindeki bina, heykel, tarihi ve sanatsal eserlerle sanal bir dünyayı birleştiriyor. Oyunda birbiriyle rekabet halindeki iki grup mümkün olan en çok gerçek alanı, sanal bir şekilde kontrol altına almaya çalışıyor. Oyunu oynayabilmek için sokağa çıkıp gezmek ve portal adı verilen bu yapılara ulaşmak gerekiyor.

REAL STRIKE: Yii International tarafından geliştirilen bu mobil oyun, bir askeri üssü gerçek hale getiriyor. Birinci şahıs nişancıyı-FPS gerçek dünyaya taşıyor. Gerçek yaşamınızı üç boyutlu silahlarla donatıyor ve bu 25 silahtan birini seçiyorsunuz. Ateş açma, silahı yeniden doldurma ve animasyonları çok hassas ve güzel. Mücadele araçları gece görüşü, termal görüş ve daha fazlasını içeriyor. FPS tarzı oyun sevenler için ideal. Fakat şu anda sadece iOS platformunda var.

LIFE IS CRIME: Pokemon Go’ya benzeyen diğer oyunların aksine Life is Crime, çeteler ve suçlularla ilgili gerçek konsept üzerine kurulu. Kötü adam tiplerini izlemeyi sevenler bu oyuna bayılacak. Bu oyunda, oyuncular seçtikleri bir çeteye giriyor ve oyunu oynayanlarla canlı olarak sohbet edebiliyor. Ödül kazanmak için görevleri tamamlamak ya da toprak kazanmak için diğer çetelerle savaşıyorsunuz. Oyun çok eğlenceli. Ancak tam eğlencesini çıkartmak için daha fazla oyuncuyla oynanması gerekiyor.

Zombileri kovalayın

ZOMBIES, RUN!: Sağlık ve formda kalma kategorisinde yer alan bir artırılmış gerçeklik oyunu. Ücretsiz oyun; fitness, koşu ve jogging yaparken eğlenmek isteyenleri hedefliyor. Temelde bu uygulamada pek çok farklı misyon var. Çevrenizdeki zombilerden kurtulmak için koşmanız gerekiyor. En iyi ses efekti için kulaklık takmanız lazım. Yaşamınızı kurtarmak için yapmanız gereken koşmak. Kıyamet sonrası bir dünyada geçen uygulamada, zombilerden kaçmak dışında çeşitli öğeleri toplayarak kendi kurtarılmış bölgenizi inşa edebiliyorsunuz. Etkileyici sesleri ile başarılı bir oyun ve eğlenceli bir sağlık uygulaması.

PARALLEL KINGDOM MMO: Krallar ya da krallıklar çağlarını yaşatan tarzda oyunları sevenlere hitap ediyor. Mobil lokasyon tabanlı, artırılmış gerçeklik ve MMORPG (Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma Oyunu) oyunu. Gerçek dünyanın içinde bir sanal dünya yaratıyor. Olduğunuz yerde macera aramanıza ve canavarları öldürmenize izin veriyor. Savaşçıları da içeren aktiviteler için bulunduğunuz lokasyon sahanız haline geliyor. 40 level’ı var. Diğer oyuncularla ticaret, sohbet odaları, liderlik sıralaması ve daha başka özellikleri var. En az bir kere denemeye değecek oyunlardan biri.

‘İçerik üreticileri donanıma para ödemeli’

Uygar Saral, teknoloji sektöründeki genç girişimcilerden. Reeder markasının yaratıcısı Selekt Bilgisayar’ın kurucusu. Donanım gibi zor bir alana giren Saral, Reeder markasıyla tablet, akıllı saat ve e-kitap okuyucusu alanında yerli bir markanın yaratıcısı olarak adından söz ettiriyor. Altı yılda bütün ürün segmetlerinde 1 milyon adetlik satış yapan Reeder’ın bu yılki hedefini ise 500 bin adet olarak belirledi.

Uygar Saral, şu anda 5 bölge ofisi ve 300 çalışan sayısına ulaştıklarını belirterek, “Bu yıl 500 bin adetlik satış hedefi koyduk. 100 milyon TL civarında da ciro hedefimiz var” dedi.

Saral, donanım sektöründeki kar marjlarının düşüklüğünü de anımsatarak, yazılımcılara yüklendi:

‘Artık son bulmalı’

“Bütün donanımcılar olarak muzdaribiz. Biz bin TL’ye mal ettiğimiz ürünü 1.100 TL’ye satmak için uğraşırken, içerik firmaları hiçbir maliyet ödemeden cihazlarda yerini alıyor. Bunun devam ettirilebilir durumu yok. Bedavanın sorunu var. İçerik firmalarının 39 kişiyle kısa sürede 45 milyar dolar değerinde bir firma haline gelmesinin tek nedeni bedavadan cihazlarda dolanabilmeleri. Cihazcılar aralarında işbirliği yaparak buna bir son vermeli. Bedavanın bir sonu var.”

Piyasalar normal seyrine döndü

Darbe girişiminin işlerini nasıl etkilediği sorusunu da Saral, “İlk gün biraz düşme oldu ama diğer günlerde normale yakınlaştık. Anadolu’da güçlüyüz. Bu bölgede darbe girişiminin etkisi daha geç hissedildi. Genel piyasada bir burukluk var. Türkiye’de piyasaların kısa sürede normale döneceğine inanıyorum. Aslında bu tarzda piyasanın zorlandığı dönemler bizim gibi firmalar için de fırsat” diye konuştu.

YENİ ÜRÜN

HP Spectre 13 Türkiye’de

HP Spectre 13 laptop, İstanbul Kanyon Alışveriş Merkezi Harvey Nichols mağazasında satışa sunuldu. Bir AAA pilin kalınlığını geçmeyen ve yalnızca 1.1 kg ağırlığındaki HP Spectre 13, bakır tonlarının ağırlıkta olduğu şık tasarımı ve yüksek performansıyla dikkat çekiyor. Modayla teknolojiyi birleştiren laptop, ince görünümüne karşın karbon fiber yapısıyla dayanıklı olma özelliğine de sahip.

Dokuz buçuk saate yakın pil ömrü sunan Spectre 13, Corning Gorilla özellikli Full HD IPS ekranıyla fotoğraf düzenleme, sunum hazırlama ya da film izleme gibi amaçlar için görüntüleme deneyimi sunuyor. Cihazın 6’ncı nesil Intel Core i5 ve i7 işlemcileri ve PCIe SSD depolama birimi yüksek performansı sağlıyor. HP Audio Boost teknolojisi ve Bang&Olufsen Stereo hoparlörlerle zengin ses deneyimi sunan HP Spectre 13’nin KDV dahil fiyatı ise 6.499 TL.

YENİ OYUN

Oyunlara özel fare geldi

Asus Republic of Gamers (ROG), devasa çoklu oyunculu oyunlar (MMO) için optimize edilmiş kablolu/kablosuz oyuncu faresi Spatha’yı tanıttı. ROG Spatha, 8200 DPI hassasiyeti ve 12 programlanabilir tuşuyla ön plana çıkıyor. Magnezyum alaşımlı kasası, kolay değiştirilebilen soket tasarımlı sol ve sağ tuşları ve kişiselleştirilebilir RGB LED ışık efektleri var. Kablolu modda kullanıldığında endüstri lideri 2000Hz polling oranıyla akıcı ve anlık imleç tepkisine sahip bulunuyor.
İçerisinde farenin sol tarafına yerleştirilmiş altı adet ile toplamda 12 programlanabilir tuşa sahip olan ROG Spatha, tüm komutları kullanıcının parmak uçlarına getiriyor. Alps anahtarlara sahip altı tuşu ROG gözünü anımsatır şekilde yerleştirildi. Sol ve sağ tuşlar, farenin ana yapısından ayrıdır ve Omron anahtarlarla 20 milyon tıklama ömrüne sahip. Artırılmış dayanıklılık, tepkisellik ve hızlı geri dönüş sağlıyor.