Ekonomi Propolisten sakız üretti

Propolisten sakız üretti

18.10.2010 - 10:45 | Son Güncellenme:

.

Propolisten sakız üretti

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney, kovanlarından topladığı propolisten yaptığı sakızları markalaştırarak piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, arıların kavak, meşe, kayın, akasya ve kozalaklı ağaçlar ve çalılardan toplayarak arka bacaklarında taşıdığı ve diğer arıların yardımıyla kovana boşalttıkları propolis, farklı alanlarda kullanılabiliyor.

Arıların kovanda çatlakları kapatması, koloniye giren zararlıların mumyalayıp kokuşmasının önlenmesi, petek hücrelerin cilalanıp parlatılması ve kovanın steril hale getirilmesinde kullandığı propolisten, başta Japonya olmak üzere bazı ülkeler pastil, tablet, krem ve solüsyon yapımında faydalanıyor.

Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, propolisin çok yaygın kullanım alanı bulunduğunu, farklı hastalıklarda vücut direncinin korunması ve arttırılması amacıyla tüketildiğini söyledi.

Arıların doğal yaşantılarında, yaşadıkları ortamı son derece temiz tutan hayvanlar olduğunu anlatan Güney, şöyle konuştu: "Propolis, yurt dışında hastalıklara karşı kullanılan bir ürün. Diyabet, kemik erimesi, sedef gibi hastalıkları tedavisinde de kullanılıyor. Yurt dışında bundan sakız, diş macunu, şampuan, ağız ve burun spreyi yapıldığını gördüm. Nasıl yapıldığını araştırıp, formülünü belirledik. Özel tuzaklar veya çerçeve aralarından kazıma yöntemiyle kovan içinden topladığımız propolisleri özel işlemden geçirerek saflaştırıyoruz. Geçen ay ilk numunelerini İstanbul’daki bir firmaya yaptırdık. Markalaştığımız sakızı 2 ay içinde piyasaya süreceğiz.

Propolis sakızının çiğnendiğinde ağız yaralarını tedavi edici, diş tartarlarını sökücü özelliği bulunuyor. Yurt dışında yaygın olarak kullanılan sakız Türkiye’de ilk kez üretiliyor." Güney, sakızın boğazı rahatlattığını, çiğnendikçe de ağız ve diş sağlığının korunmasına katkı vereceğini kaydetti.