Ekonomi QUASAR İSTANBUL’A YABANCILAR AKIN ETTİ

QUASAR İSTANBUL’A YABANCILAR AKIN ETTİ

17.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikasının bulunduğu arazide yükselen Quasar İstanbul projesinin otel gibi işletilecek olan lüks konutlarını Avrupalı ve Arap yatırımcılar aldı

QUASAR İSTANBUL’A YABANCILAR AKIN ETTİ

500 milyon İsviçre Frangı yatırım miktarı ile toplam 23 bin 700 metrekare arazi üzerinde gerçekleştirilen Quasar İstanbul projesinin satışları devam ediyor. Eski likör arazisi üzerinde gerçekleştirilen projede, Quasar Rezidans, Fairmont Quasar İstanbul, Fairmont Quasar Rezidans, Fairmont Ofisleri, kültür-sanat-moda merkezi olarak hayata geçirilecek eski likör fabrikası bulunuyor.
Eski likör fabrikasının bir kültür merkezi haline geleceğini belirten Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, projeye özellikle yabancıların ilgi gösterdiğini söyledi. Özkan, Fairmont’un işleteceği konutalara yabancıların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Özkan, “Singapur, Lüksemburg, İsviçre, Kuveyt ve katar gibi ülkelerin önde gelen yatırımcıları konut aldı” dedi. Özkan, projenin tamamında da yabancı yatırımcıların ağırlıklı olacağının altını çizerek, “Biz yabancı yatırımcının oranını yüzde 30 öngörüyorduk ama yüzde 50’yi geçti” diye konuştu.
Dünyanın en ünlü 5 yıldızlı otel zincirlerinden Fairmont Hotels’in 210 odadan oluşan Türkiye’deki ilk otelini Quasar İstanbul’da açacağının altını çizen Özkan, “Fairmont Otel zincirinin en önemli özelliği rezidans işletmeciliğinde eşsiz deneyiminin bulunması” dedi.

Haberin Devamı

Özel kat bahçesi

Haydar Özkan, projeyi toplam 4 bin 300 metrekarelik sosyal alan katı ve 5 bin 789 metrekarelik özel kat bahçeleri ile şehrin merkezinde yeşil ve lüksü bambaşka bir konseptle ‘iyi’lerin ve ‘ilk’lerin merkezinde yaşamak isteyenlere sunduklarını ifade etti.

Karma proje yaptı

İstanbul’un yeni kültür sanat ve moda merkezi olması planlanan karma proje Quasar İstanbul, Fairmont Hotel ve Quasar Residences olmak üzere iki kuleden oluşuyor. Quasar İstanbul’da, 116 ile 518 metrekare arasında değişen 257 konut, 58 ofis, 4 kafe ve 17 mağaza yer alıyor.

Emlak Konut’tan 4 ayda 2.7 milyar liralık satış

Yıllık 15 bin konut satışı hedefleyen Emlak Konut GYO’nun 4 aylık satışı 5 bin 266 adedi bulurken, 4 aylık hasılatı 2 milyar 753 milyon lirayı aştı.
Dört aylık hasılat rakamlarını değerlendiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2012 yılının ilk dört ayında yaklaşık olarak 736 milyon 920 bin lira hasılat elde eden şirketin, 2013 yılında oldukça iyi bir performans sergilediğini ve hasılatı aynı dönem itibariyle en az 3 kat arttırdığını söyledi.
Kurum, “Satılan bağımsız birim sayısının artmış olması da piyasalar açısından güzel bir veri. Bu yılın ilk dört ayında toplam 5 bin 266 adet bağımsız bölümün satışını gerçekleştirdik. Oysa 2012 yılının ilk dört ayında bu rakam toplamda 2 bin 596 adet seviyesindeydi” şeklinde konuştu.
Rakamların salt aylık bazda değerlendirildiğinde de 2013 yılındaki canlanmanın dikkat çekici boyutlarda olduğuna işaret eden Kurum, “2012 yılı Nisan ayında aylık bazda 528 adet bağımsız bölümün satışından yaklaşık olarak 175 milyon 831 bin lira hasılat elde ederken, bu yılın nisan ayında aylık bazda satışlarımız 667 milyon 181 bin lirayı aştı, bağımsız bölüm satışı da bin 430 adet olarak gerçekleşti” dedi.

Halka arz hazırlığı...
Bu arada Emlak Konut GYO, ikincil halka arz hazırlıklarını sürdürüyor. Şirket ikincil halka arzla birlikte ödenmiş sermayesini 2 milyar 500 milyon liradan 3 milyar 800 milyon liraya çıkartmayı planlıyor. Sermayesi Piyasası Kurulu söz konusu halka arzla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Yeni konutların satış fiyatı geçen yıla göre yükseldi

Haberin Devamı

GYODER ve REIDIN işbirliği ile yeni konutlara yönelik hazırlanan Yeni Konut Fiyat Endeksi’nin 2013 Nisan ayı raporu yayınlandı. Rapora göre, yeni konut fiyatları nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,31, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,99 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 29,70 oranında artış kaydetti.
Endekse göre, markalı konut projeleri bir önceki ay ile kıyaslandığında, İstanbul Avrupa yakasında yüzde 0,37, İstanbul Asya yakasında ise yüzde 0,28 oranında artış gösterdi. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 6,0 puan fazla arttı.
Daire tiplerinde, Nisan ayında bir önceki aya göre, 1+1 dairede yüzde 0,23, 2+1 dairede yüzde 0,68, 3+1 dairede yüzde 0,16 ve 4+1 dairede ise yüzde 0,08 oranında artış yaşandı.

‘Yüzde 4 artış olacak’
Bir önceki aya göre yüzde 0,31, geçen yılın aynı dönemine göre ise yıllık bazda yüzde 7,99 oranında artış olduğunu hatırlatan GYODER Başkanı Aziz Torun, “Aylık bazda yaşanan bu artış, 2012 yılı Nisan ayına göre yüzde 0,53 oranında düşüş kaydederken, fiyatlarda yıllık ortalama yüzde 4 oranında artış olacağının sinyallerini veriyor.
Bu konjonktürde konut üreticileri yaşanan yoğun rekabet nedeni ile kârlarını minimize ederek fiyat artışının önüne geçiyor ve satışlarını belli bir seviyede tutarak ‘sat-yap’ modeli ile finansman sağlamaya çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

MAKETTE SİGORTA MODELİ
Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün disiplin altına alınması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bu kapsamda sigorta modeli geliştirmek için çalışıyoruz. Maketten konut almak isteyenleri güvence altına alacak olan bu sistem müteahhitler için de çok fazla maliyet yükü getirmeyecek” açıklamasında bulundu.

Yazarlar