Ekonomi Rakipler ‘krizde’ döküldü Türkiye 16 basamak zıpladı

Rakipler ‘krizde’ döküldü Türkiye 16 basamak zıpladı

06.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yabancı sermaye çekme yarışına girdiği gelişmekte olan ülkeler bu yıl küresel rekabet liginde oldukça kötü performans gösterdi. Türkiye ise 59’uncu sıradan 43’üncülüğe çıktı. Yüksek vergiler Türkiye’nin notunu kırdı

Rakipler ‘krizde’ döküldü Türkiye 16 basamak zıpladı

Davos toplantılarında iş ve siyaset dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl geleneksel olarak yayımladığı ‘Küresel Rekabet Endeksi’ liginin 2012 raporunda Türkiye, kriz döneminde sağladığı yüksek performansla 16 basamak birden yukarı çıkarak 43’üncü sıraya çıktı.
Yabancı şirketlerin yatırım yapacağı ülkelere bakarken etkili olan bu listede Türkiye 2011 yılında 59’uncu sırada yer almıştı. Türkiye bu performansıyla ilk 100 içerisinde en hızlı yükselişe imza atan ülke olmayı da başardı.
Türkiye, gelişmekte olan ülkeler yarışında da en iyi çıkışı yakalayan ülke olarak dikkat çekerken, Brezilya, Portekiz, Güney Afrika, Hindistan, macaristan ve Rusya’yı geride bıraktı. Genel sıralamalara bakıldığında Türkiye, piyasa büyüklüğü ile 15’inci sırayla en iyi performansı bu alanda yakalarken, en kötü performansı gösterdiği alan ‘işgücü piyasasındaki verimlilik’ kategorisi oldu. Türkiye 144 ülke içinde burada 124’üncü sırada bulunuyor.

ABD iki basamak düştü
ABD’nin 2 basamak gerileyerek sürpriz yaptığı listenin ilk sırasında geçen yıl olduğu gibi 2012’de de İsviçre bulunuyor. Rekabet liginin şampiyonu İsviçre, ‘inovasyon’, ‘çalışma koşulları’ ve ‘verimlilik’ten aldığı yüksek puanlarla Singapur’un üzerinde kalmayı bu yıl da başardı. Bu ülkeyi sırasıyla Singapur, Finlandiya, İsveç ve Hollanda izliyor.
İlk 10 içerisinde 7’inciliğe gerileyen ABD’nin yanı sıra İsveç ve Japonya da kötü performans ortaya koyan ülkeler olarak sıralandı. ABD’nin gerilemesinin en önemli gerekçelerinin ülkedeki siyasal ve ekonomik problemler olduğu belirtililen raporda, ABD’nin inovasyon, yeni girişimler alanındaki başarısını sürdürdüğünün altı çiziliyor. Dünya ekonomisinde öne çıkan ülkelerin iyi büyüme rakamı yakalayamadığı 2011’de, gelişmekte olan ülke ekonomilerinde de ciddi düşüş olduğu kaydedilen raporda, BRICS (Brezilya-B, Rusya-R, Hindistan-I, Çin-C, Güney Afrika-S) olarak tabir edilen 5 ülkede yaşanan olumsuzların bu ülkelerin puanlamasını aşağı çektiği vurgulandı.
144 ülkeyi kapsayan ve ekonomik taraftaki 113 farklı göstergeye bakılarak hesaplanan listede puanlamayı dünya ekonomisine yön veren gruplarda çalışan 15 bin çalışanla yapılan anketler de etkiliyor.

Haberin Devamı

Yunanistan Gabon’la yarışıyor!
Avrupa bölgesindeki kriz bölge ülkelerini oldukça olumsuz etkiledi. Bölgenin en güçlü ekonomilerinden Almanya bir önceki yıl değerini korumayı başarırken, Fransa’nın ilk 20’dan düştüğü dikkat çekiyor. 2011 listesinde 18’inci sırada yer alan Fransa, gösterdiği olumsuz ekonomik performansla 3 basamak gerileyerek 21’inci sıraya düştü. Dünya ekonomik Forumu’nun yayımladığı raporda krizden olumsuz etkilenen ülkeler arasında gösterilen İspanya 36, İtalya 42, Portekiz 49, Yunanistan 96’ıncı sırada yer aldı. Avrupa bölgesinin en kötü performans gösteren ülkesi ise şu sıralar kemer sıkma tedbirleriyle boğuşan Yunanistan oldu. Komşu elde ettiği bu rakamla rekabet liginde Gabon, Gana gibi ülkelerin arasına düşmüş durumda.

Haberin Devamı

Rakipler ‘krizde’ döküldü Türkiye 16 basamak zıpladı