Ekonomi Ramazan kurtarmadı işi bayram toparladı

Ramazan kurtarmadı işi bayram toparladı

26.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ramazan’da beklediği satışı bulamayan Mısır Çarşısı esnafı bayramdan umutlu. Çarşıda lokum, şeker ve çikolata satışları yüz güldürüyor. Bu yılın sürprizi ise taze çekilmiş kahve kuyrukları

Ramazan kurtarmadı işi bayram toparladı

Ramazan’ın yaza denk gelmesiyle satışları düşen İstanbul Eminönü’ndeki tarihi Mısır Çarşısı esnafı, bayram öncesi şeker, lokum, çikolata ve kahve alışverişinden memnun.
Özellikle lokum satışları esnafın yüzünü güldürürken kahve satan dükkânların önündeki kuyruklar da uzadıkça uzuyor. Çikolata satışlarının önceki yıla göre azaldığını belirten esnaf, dökme şekerde ise her yıl aynı satışı yakaladıklarını söylüyor.
Lokum ve şeker fiyatları önceki yılla hemen hemen aynı düzeyde. Kilogramı 10 liradan başlayan lokumda en yüksek fiyat 88 lira. 88 liraya satılan yüksek fıstık oranına sahip ve şeker yerine bal kullanılan ballı - fıstıklı lokum.
Şekerde ise fiyatlar kilo başına 7 liradan başlıyor. Çeşit çeşit şeker tezgâhlarının önünde yoğunluk yaşanıyor. Çarşıda, bayram alışverişi için gelenler de mutlu. Müşteriler her keseye uygun ve her türde şeker, çikolata, lokumu bulabildiklerine dikkati çekiyor. Alışverişlerin çoğunu ise bayram ziyaretleri için hediyelik şeker ve lokum oluşturuyor.

Haberin Devamı

Tatlı satışı düşük
Mısır Çarşısı’nda görmeye alışık olduğumuz kadayıfın sarılarak yapıldığı çeşitli tatlıların kilogram fiyatları ise 40 - 60 lira arasında değişiyor. Tatlı satışlarının düşük olduğu çarşıda bu yıl esnafın yüzünü güldüren sürpriz ürün ise kahve. Taze çekilmiş kahve satan dükkânların kapılarında sıralar her dakika uzuyor. Aynı zamanda bakır ya da dökme kahve fincanı takımları ve cezve satışı yapanlar da ilgiden memnun.

24 TL tepkisi...
Bayramdan önce şeker ve çikolatayla ilgili olarak yapılan ‘24 liradan daha ucuzunu almayın’ açıklamaları esnafı kızdırmış. Şeker, lokum ve çikolata satan Volkan Akbulut, “Böyle yaparlarsa sadece büyük üreticiyi desteklemiş olurlar. Oysa bizde neden ucuz? Çünkü Konya’dan direkt üreticisinden alıyoruz. Küçük üreticiler, sağlıksız ya da tehlikeli değil, yerli üretim” diyor.

Haberin Devamı

Baklavalıklar zamlı fiyattan
Fiyatı yıl boyu artan baklavalık fıstık ve ceviz, Mısır Çarşısı’nda da zamlı satılıyor. Bu yüzden çok alıcısı olmayan zamlı ürünleri esnaf geçen yıla göre daha az bulundurmayı tercih etmiş. Çarşıda fıstığın kilosu 90 - 100 lira arasında değişirken ceviz fiyatları 30 - 45 lira civarında.
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, çeşitli fıstık üretici ve alıcılarının spekülatif hareketler ve stoklarla fıstık fiyatlarını yükselttiği savunuyor. Yıldırım, “Fiyatlar 7 - 8 ay gibi bir sürede 35 liradan 95 liraya kadar çıktı. Bundan suni olarak ceviz de etkilendi. 40 lira olan baklava 50 lira civarına geldi. Baklavacı kazanmıyor ama zarar etmemek için mecbur kaldı. Ramazan’dan önce bu fiyatlar oluşmuştu ancak bayram da etkilenecek. Satışlarımızın da azalacağını düşünüyoruz” diyor.