Ekonomi REFERANDUMA HAYIR!

REFERANDUMA HAYIR!

14.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

1- İş dünyası referandumu olumlu karşılamadı. Patronlar şaşkın, Cumhurbaşkanı kararını bekliyor 2- İş adamları ‘siyasette yaşanacak referandum gerginliği ekonomiyi etkiler mi?’ sorusuna ‘hayır’ diyor

REFERANDUMA HAYIR

Yabancı yatırımcıların başta cari açık ve işsizlik olmak üzere son dönemde gelen olumlu verilere bakarak Türkiye’nin riskinin ekonomiden siyasete doğru döndüğünü tartıştığı bir ortamda 2013 yerel seçimleri için sürpriz referandum ihtimali iş dünyası cephesinde farklı yorumlara yol açtı.

Hareketli günler...
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veto edip iade etmezse Aralık 2012’de referandum yapılacak. Seçimlerin 5 ay öne çekilmesi halk oyuna sunulacak. Bu ortamda iş dünyasında Cumhurbaşkanı onayının çıkmasını düşük görenler ağırlığı temsil ederken, yeni durumun siyaset ve ekonomi tarafında hareketli günleri beraberinde getireceğine işaret edenler de var.
‘Sürpriz referandumun işlere etkisini’ sorduğumuz iş dünyasının etkili isimlerinin görüşleri şöyle...

Haberin Devamı

Ali Kibar Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Beklenen bir süreç değildi

Henüz bir netlik kazanmış değil. Cumhurbaşkanı onayına bağlı. Bu nedenle ‘referanduma gidilecek’ diye kesin bir yorum yapamam. Çok beklenen bir süreç değildi. Ekonominin etkileneceği kadar etkilendiğini belirtebilirim. Beklentiler satın alındığı için referandum gelişmeleri ekonomiyi çok da olumsuz etkilemez. Sadece referandum maliyeti oluşur.

Tuncay Özilhan Anadolu Grubu Yön. Kur. Başkanı
İŞ DÜNYASI İŞİNE GÜCÜNE BAKIYOR

Yaşanan sürecin ekonomiye çok da etkisi olacağını tahmin etmiyorum. Referandumun etkisi çok olmaz. Türkiye avantajlı bir dönemde. Siyasetteki inişler ve çıkışlar ekonomiyi fazla etkilemiyor. İş dünyası artık işlerine güçlerine bakıyor. Suriye ile savaş ihtimallerinin konuşulduğu bugünlerde bile ekonomi cephesi dengesini koruyor.

Haberin Devamı

Mehmet Nane AMPD Başkanı
Çok büyük bir maliyet çıkmaz

Referandumun ekonomiyi fazla etkileyeceğini zannetmiyorum. Türk tüketicisi artık politikayla ekonomiyi ayırt edebiliyor.
Son iki üç seçim dönemine bakıldığında, bu süreçlerin ülke ekonomisine ve günlük gidişata etki ettiği söylenemez. Ayrıca referandumun da ekonomiye çok büyük bir maliyet getireceğini düşünmüyorum.

Ömer Faruk Çelik Simpaş GYO Başkanı
Bizim sorunumuz kendimize yeter

Sektör bu yeni duruma hazırlıklı değil. Araya bir referandum girerse seçimlerin sayısı artacak. 4’üncü seçim olacak. Referandum hem bizi hem de ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Gayrimenkulde bizim sorunumuz bize yeter. Önümüzde
sıkıntılı bir dönem istemiyoruz.

Hikmet Tanrıverdi İHKİB Başkanı
İşleri olumsuz yönde etkiler

Konu Meclis’te çözülmeli. Yoksa ülkenin ekonomik kaynakları ve zamanı gidecek. Kampanyalar yapılacak, dikkatler değişecek, herkes seçimle meşgul olacak.
Ekonomi geri planda kalabilir, bu durum olumsuzluk demek.

Nihat Özdemir Limak Yönetim Kurulu Başkanı
Bizim için büyük bir şok oldu

Biz 2012’de herhangi bir seçim beklemiyorduk. Referandumla Türkiye bir nevi seçim havasına gireceği için büyük bir şok oldu bizim için. Yerel seçimlerin Ekim 2013’te yapılması çok mantıklı ve doğru olurdu. Çünkü 2014’te Cumhurbaşkanlığı, 2015’te genel seçimler var. Her yıl bir seçim gerçekleşmesini daha mantıklı buluyorduk. Bu nedenle parlamentonun bir an önce bir araya gelip ülke menfaatleri için bir karar üretmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Hamdi Akın Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Şaşırtıcı, Meclis çözüm üretmeli

Referanduma gereksinim duyulacağını sanmıyorum. Önemli bir Anayasa maddesi görüşmesinde Meclis’te böylesine bir boşluk yaşanması şaşırtıcı. Referanduma gerek bırakmayacak bir çözümü Meclis üretmeli.

ANALİSTLER SİYASET RİSKİNE ODAKLANDI
Mural Gülkan Standart Ünlü Grup Müdürü

Cumhurbaşkanlığı onayı düşük bir ihtimal. Bu nedenle bu konunun piyasalarda bir yansıması olmasını beklemiyorum. Burada önemli olan Ak Parti’nin fire vermiş olması. Parti içindeki fikir ayrılıklarının daha net ortaya çıktığı görülüyor. Daha heyecanlı aylara girebiliriz.

Alp Tekince Ekinciler Menkul Değerler Gen. Md.
"Referandum düşük bir ihtimal. Öte yandan, böyle bir sonuç çıkmasaydı da erken seçime gidilecekti. Şimdi araya referandum seçeneği girdi. Piyasalara etkisini beklemiyorum.

Haberin Devamı

Murat Salar Bosphorus Capital Genel Müdürü
Cumhurbaşkanı’nın kararını beklemek gerek. Referanduma gidilmesini beklemiyorum. Dolayısıyla, bu durumun piyasalara bir yansıması olmaz. Referandum durumunda piyasalar etkilenir.
AYFER YILDIZ

250 MİLYON TL MALİYETİ OLUR
Referandumun maliyetinin 250 milyon TL’yi aşması bekleniyor. Yüksek Seçim Kurulu 150 milyon TL’yi, partiler 100 milyon TL’yi gözden çıkaracak. Parti çalışmaları dolayısıyla ulaşım, gıda, bayrak, promosyon ve tekstil sektörlerinde hareket yaşanması öngörülüyor.