Ekonomi Remziye Ana’nın Reina ile imtihanı!

Remziye Ana’nın Reina ile imtihanı!

06.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bodrum’daki balık lokantası “Remziye Ana”, modern olsun diye “Reana” adını aldı. Bunu öğrenen Reina, isim benzerliği yüzünden dava açtı. Remziye Ana şaşkın, Reina’nın işletmecisi orta yola sıcak

Remziye Ana’nın Reina ile imtihanı

Bodrum Gündoğan’da faaliyet gösteren “Reana” adlı restoran, İstanbul’un ünlü gece kulübü Reina ile isim benzerliği yüzünden mahkemelik oldu.
Reina’nın ‘haksız rekabete’ yol açtığı gerekçesiyle açtığı davaya konu olan Reana Restoran, yaklaşık 10 yıl önce Remziye Ana ismiyle anılan Remziye Akbaş ve ailesi tarafından kurulmuş. 28 yıl köyün bakkallığını yapan anneleri Ayşe Akbaş’ın dükkanını lokantaya çeviren Akbaş çifti, mekanlarının adını önce Remziye Ana olarak koymuş.

‘Aklımızdan geçmedi’
Ancak çevrelerinden gelen önerilerle bu ismi modern olsun diye “Reana” olarak değiştirmişler. Balık lokantası olarak faaliyet gösteren Reana, Milliyet Yazarı Ali Rıza Kardüz’ün ‘Senin Reina’n var ise bizim köyün de Reana’sı var’ şeklinde kaleme aldığı makaleden sonra Reina sahiplerinin dikkatini çekmiş. Böylece isim benzerliği konusundaki mahkeme süreci başlamış.
Dün bu konuda görüştüğümüz “Remziye Ana”, “Biz restoranı 10 yıl önce açmıştık. Sonra ismimiz değişti. Reina da isim benzerliği yüzünden bize dava açtı. Adımızı değiştirmemizi istiyorlar. Oysa hiç alakamız yok. İsmi koyarken Reina aklımızın ucundan bile geçmedi. Dava dosyasında tarzımızın da bir olduğu iddia edilmiş. Burası bir balık restoranı” diyor.

‘Bakıp, inceleyeceğiz’
Davanın taraflarından Reina’nın İşletmeci Ortağı Ali Ünal ise, niyetlerinin kimseyi mağdur etmek olmadığını söyleyerek, “Amacımız 13 yıldır ciddi şekilde emek verip bir dünya markası yaptığımız işletmemizin ismini korumak” diye anlatıyor.
İsim benzerliğiyle ilgili davalarla hukuk departmanlarının ilgilendiğini belirten Ünal, “Reana ile ilgili konuyu da bakıp inceleyeceğiz” diyor.

Haberin Devamı

Remziye Ana’nın Reina ile imtihanı

‘Reina adında otopark da var, düğün salonu da..’
İsim benzerliği konusuyla uğraşmaktan artık bıktıklarını söyleyen Ali Ünal, “Sadece Türkiye’de değil, markamıza Yunanistan’da, İsviçre’de, Mısır’da ve Almanya’da da kullanıyorlar. Birebir logomuzu alanlar bile var. Sadece restoranlara değil markete, otoparka, düğün salonuna bile Reina ismini koyanlar var. Bu hem etik değil hem de marka değerimizi etkiliyor” diyor. Konuyu hukuk departmanlarına havale ettiklerini ifade eden Ünal, “Atina’da ve İstanbul’da iki mekanı kapattırdık. Diğer davalarımız ise sürüyor” diye anlatıyor.
Miami’den Dubai’ye dünyanın her yerinden franchising teklifi aldıklarını belirten Ünal, “Bodrum’da ‘Moon Beach’ adıyla bir mekan açtım. Reina adını koyamaz mıydım, koyardım. Ancak biz bile kendi marka değerimizi korumak için her yere Reina adını taşımıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Zara, Zarakol’a yenilmişti
Türkiye’de Fikri Mülkiyet Hakları yasasının yürürlüğe girmesinden sonra ilk isim hakkı davası kurucusunun soyadını taşıyan Zarakol İletişim aleyhine açılmıştı. İspanyol giyim markası Zara, Türkiye pazarına girişinin ardından Zarakol‘a karşı “markamızın ünü kullanılıyor” gerekçesiyle dava açmıştı. Beş yıl süren dava 2010 yılında Zarakol lehine sonuçlanmıştı.
Zara aynı zamanda şarkıcı Zara’ya da dava açmıştı. Mahkeme sanatçının isminin sadece sanatsal faaliyetlerde kullanılmasına karar vermişti.