Ekonomi Rio Olimpiyatı’nda teknoloji şovu var

Rio Olimpiyatı’nda teknoloji şovu var

08.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Olimpiyatlarda spor yanında teknoloji devrimine de tanık olacağız. Sanal gerçeklik, GPS, olimpik video oynatıcı gibi teknolojiler yarışmalarda kullanılırken izleme zevkini de artıracak. Olimpiyatlara 8 milyarı aşkın cihaz bağlanacak

Rio Olimpiyatı’nda teknoloji şovu var

Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde 5-21 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olimpiyatlarda teknoloji şovu da yaşanıyor. Rio Olimpiyatları’nda 206 ülkeden 10 bin 500 sporcu 28 dalda mücadele edecek. Türkiye’yi yaklaşık 100 sporcu temsil edecek.

Haberin Devamı

Olimpiyatlarda ilk kez uygulamaya konulacak sanal gerçeklik, video gösterimi, GPS, su altı dijital ölçer gibi yeni nesil teknolojilerle seyir zevki de artırılacak.

Bu dev organizasyonun teknik altyapısını Atos sağlıyor. Atos Türkiye CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Doğan, dünya genelinde yaklaşık 3.6 milyar kişiye oyunları kesintisiz izleme imkanı sunduklarını söyledi. Doğan, “Seyircilerin oyunları televizyonun yanı sıra mobil cihazlar, sosyal medya ve internet kanallarından da kesintisiz olarak takip etmeleri için gerekli hazırlıkları tamamladık. Rio Yaz Olimpiyatları şimdiye kadar en fazla sayıda insanın dijital platformlardan erişim sağlayacağı organizasyon olacak” dedi.

En ‘bağlı’ oyunlar

Haberin Devamı

Atos’un BT sistemleri, 6 bin saatlik olimpiyat oyunları içeriğinin televizyon yayınları ve dijital olarak milyarlarca laptop, tablete ve akıllı telefona anlık olarak iletilmesini ve gönderilmesini sağlayacak. Doğan, Rio Olimpiyatları’ndaki teknolojik yeniliklerle ilgili şunları söyledi: “Mobil ve dijital olarak en ‘bağlı’ olimpiyat olacak. Olimpiyat tarihinde ilk kez tüm uygulamalar buluta taşınacak. Olimpik video oynatıcısı var. Tek bir ekrandan izleyicilere, canlı spor etkinliklerinin sonuçlarını, istatistikleri, sporcuların biyografileri ve sosyal medya diyaloglarını sunuyor. Yorumcu bilgi sistemi var.

Hem fiziksel hem de sanal tehditlere karşı tüm hazırlıklar tam. Olimpiyat alanlarında meydana gelebilecek sel, internet bağlantısı kopmaları, elektrik kesintileri gibi yaklaşık bin farklı felaket senaryosunu test ettik. Bunun yanı sıra oyunlara giriş için de tüm önlemler alınmış durumda. 17 gün boyunca olimpiyatlara 8 milyarı aşkın cihaz bağlanacak.”

Yeni uygulamalar

Olimpiyatlar en son Londra’da, 2012’da düzenlenmişti. O tarihten bu yana teknoloji bir hayli gelişti. Bazı spor dallarında göreceğimiz teknolojiler şöyle:

- Voleybol takımları video görüntülerini kullanarak hakemin kararlarına bakabilecek. İkinci hakem televizyondan tartışmalı pozisyonları takip edecek.

- Uzun mesafe yüzücülerinin ne kadar yüzdüklerini anlamaları için 800 ve 1500 metre yarışlarında ‘lap counter’ kullanılacak. Yüzücü her dönüşünde duvara dokunduğunda ne kadar gittiğini anlayabilecek.

Haberin Devamı

- Kürekte, seyirciler GPS uygulaması sayesinde oyunları daha iyi izleyebilecek. Kanolara yerleştirilecek GPS cihazları sayesinde izleyiciler hangi yarışmacının ne kadar hızlı ve hangi yönde gittiğini büyük ekranlarda görebilecek.

- Okçulukta ise yeni bir skor sistemiyle doğruluk ve izleyici deneyimi geliştirilecek. Hakemin kararının yerini elektronik skor sistemi alıyor.

- Halter müsabakalarında ise küçük bir kamerayla seyircilerin yarışmacıların her anını takip etmesi sağlanacak. Böylece seyir zevki artırılacak.

- Yakın alan iletişiminin entegre edildiği bir bileklikle olimpiyat alanındaki 4 bin satış terminalinden alışverişler yapılabilecek. Visa, olimpiyatlarda ödeme yüzüğünü de tanıtacak.

- Sanal gerçekliği de görüyor olacağız. Olympic Broadcasting Services (OBS) yüksek çözünürlüklü görüntüleri kapanış ve açılış törenlerinde yayınlıyor olacak.

Haberin Devamı

Rakamlarla Rio

- Olimpiyat oyunlarının yaklaşık maliyeti 10.7 milyar euro.

- 206 ülkeden 10 bin 500 sporcu yarışacak.

- 7.5 milyon bilet satışa çıkarıldı.

- Sadece biletten 8 milyon dolar gelir bekleniyor.

- TV yayınından beklenen gelir 4 milyar dolar.

- Rio’da beklenen turist sayısı 500 bin.

- 85 bin asker ve polis güvenlik için görev başında olacak.

- 20 milyon tweet atılması bekleniyor.

- 3 milyar seyirci oyunları izlerken aynı zamanda mobil cihazlardan da bağlanacak.

Online modanın merkezi oldu

Türkiye’de elektronik ticaret hacmi her geçen gün büyüyor. Sektörde faaliyet gösteren büyük gruplara ait güvenilir firmalar ise bu ticaretin artmasına katkıda bulunuyor. Boyner Grup bünyesindeki Morhipo.com bunlardan biri. Her geçen yıl büyümesini sürdürüyor.

Morhipo.com Genel Müdürü Şule Kuban Arditti, bu yıl geçen yıla göre yüzde 60 oranında büyüdüklerini belirterek, “Olumsuzluklara karşın geçen yılın üzerinde büyüdük. Online moda department store’u olduk. Bir alışveriş merkezinde bulabildiğiniz markaların yüzde 95’i oranında markaları bizde bulabiliyorsunuz. Herhangi bir trafiğe girmeden bir tıkla istediğiniz alışverişi yapabiliyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

Tüm kategoriler var

E-ticaretin giyim tarafında halen daha gidilmesi gereken bir alan bulunduğuna da işaret eden Arditti, “Hala çok ciddi potansiyel var. Biz bir sezon ve kampanya sitesiyiz. Tüm markaların sezon koleksiyonlarına da sahibiz. 3 bin markayla çalışıyoruz. Satışların toplamda yüzde 42’sini sezon teşkil ediyor. Bunun yüzde 55’lere kadar geleceğini tahmin ediyoruz. Kadında çok kuvvetliyiz, erkekte de bizim kadar büyük oyuncu yok. Çocuk ve ev grubu da çok geniş. Tüm kategorileri kapsıyoruz” diye konuştu.

Şule Kaban Arditti, mobil tarafta da çok güçlü olduklarını dile getirerek, trafiğin yüzde 60 oranında mobilden geldiğini aktardı. Morhipo.com, en çok 18-35 yaş arasındakiler tarafından en çok kullanılıyor. Kullanıcıların yüzde 55’i büyük şehirlerde. En çok İstanbul, Ankara, izmir, Bursa, Antalya, Adana, Kocaeli’den alışveriş yapılıyor. Kadın alışverişçi oranı yüzde 60, erkek alışverişçi oranı ise yüzde 40.

YENİ ÜRÜN

Xbox’ın yeni modeli Türkiye’de

Microsoft’un yüzde 40 oranında küçülen ve yenilenen oyun konsolu Xbox One S, Türkiye’de satışa sunuldu. Xbox One S’in çıkışı 2 Terabayt’lık (TB) Limited Edition sürümüyle olacak. Sınırlı sayıdaki bu ürünler sadece MediaMarkt mağazalarında satışa sunuluyor. Xbox One S, bluetooth özelliğine sahip yeni nesil kumanda kolu, 4K ve HDR desteğiyle dikkat çekiyor. Xbox One S, 1899 TL fiyatla satışta. Eylül ayı itibariyle ise 1 TB kapasiteli modeli Türkiye’de 1.699 TL fiyatla satışa sunuluyor olacak.

Türkiye Xbox Kategori Müdürü Necibe Özer, daha kompakt bir Xbox yapmak istediklerini, bunun yanı sıra pazarda HDR ve 4K videoya doğru olan eğilimi de gördüklerini söyledi. Özer, “Konsolu güncellemeye karar verdiğimizde bazı yeni teknolojileri de kucaklama kararı aldık ve tüm bunları ürünün temel birer parçası hâline getirdik” dedi.

YENİ GİRİŞİM

İngilizceyi mobil uygulamayla öğretecek

Anadili İngilizce olan eğitmenlerle canlı, sesli ve görüntülü konuşma pratiği sağlayan mobil uygulama English Ninjas sektöre hızlı girdi. Zeynep Zorlu, Ömer Erkmen, Selçuk Saraç, Tahir Zaimoğlu, Çağlar Erol gibi birçok önemli ismin yatırımcılığını üstlendiği English Ninjas, herkese İngilizce konuşturmayı hedefliyor. Hem web sitesi üzerinden hem de Android ve iOS üzerinden bağlanabilen uygulamayla ister sesli, ister görüntülü olarak konuşma yapabiliyorsunuz. İngilizce’de birçok insanın pratik yapamadığı için sorun yaşadığını belirten English Ninjas’ın Kurucusu Ali Servet Eyüboğlu, bu sorunu çözmek üzere harekete geçtiklerini söyledi. Eyüboğlu, “English Ninjas ile yurtdışında yaşayan eğitmenlere dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerden ulaşarak anında canlı bağlantıyla konuşmaya başlayabilirsiniz” dedi.