Ekonomi Rus milyarderlerin Güney Kıbrıs kabusu

Rus milyarderlerin Güney Kıbrıs kabusu

07.04.2016 - 14:21 | Son Güncellenme:

Devlet başkanları ve binlerce şirketi ilgilendiren Panama Belgeleri'nin ortaya çıkması sonrası Güney Kıbrıs Merkez Bankası, Rus milyarderlerin de vergi kaçırmak için tercih ettiği ülkede offshore hesapların daha sıkı denetleneceğini açıkladı.

Rus milyarderlerin Güney Kıbrıs kabusu

Ülke yönetimi offshore hesapları barındıran bankaları inceleme altına alırken başta Rus zenginler olmak üzere pek çok milyarderin Güney Kıbrıs’ta hesabı olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

Kıbrıs Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre yeni kurallara göre bankalar açılan offshore hesaplar için mudilerin kimliklerini hesap açtırmadan önce ciddi bir şekilde araştıracak. Daha önce bir mali suça karışıp karışmadıklarına dikkat edecek.

Panama Belgeleri’nin ortalığı sallamasından sonra İngiliz The Guardian Rus zenginlerinin Güney Kıbrıs’ta bulunan offshore hesaplarına dikkat çekmişti. Gazete Putine yakın isimlerin Güney Kıbrıs’ın önemli bankalarından RCB’te offshore hesapları olduğunu yazmıştı. Henüz RCB’den Guardian’ın iddialarına ilişkin bir yalanlama gelmedi.

OECD’nin Ekim 2015’te yayımladığı bir rapora göre Güney Kıbrıs dünyada kara paranın arka bahçesi olarak nitelendirilen ülkelerden biri. Lüksemburg ve Seyşeller de offshore hesaplar konusunda dikkat çekiyor.