Ekonomi Rüşvet vermedim, kaçak değilim, yerim yurdum belli

Rüşvet vermedim, kaçak değilim, yerim yurdum belli

12.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kırmızı bültenle yakalama emri çıkartılan Kınay, “Ben kaçak değilim. Turks and Caicos ve Türk makamları için telefonum, adresim belli” dedi

Rüşvet vermedim, kaçak değilim, yerim yurdum belli

İngiltere ve Turks and Caicos hükümetleri tarafından hakkında kırmızı bülten çıkarıldığını bir arkadaşından öğrendiğini söyleyen Cem Kınay, “İnternete haber düşmüş, bir arkadaşım aradı ve haberi ondan öğrendim” dedi.
Karayip adalarında büyük politik oyunlar döndüğünü belirten Kınay, “Bir İngiliz işadamını Türkiye’de nasıl İngiliz hükümeti hiçbir zaman yalnız bırakmaz ise ben de en azından Türk hükümetinin de bir Türk işadamının yurtdışında karşılaştığı sıkıntıların çözülmesinde yardımcı olunmasını bekliyorum” diye konuştu.
Mallarına asılsız suçlamalarla el konulduğunu savunan Kınay şöyle devam etti:
“İtibarım asılsız suçlamalarla zedelenmeye çalışılıyor. Kendi arzumla ve inisiyatifimle bundan 10 ay önce İngiliz makamlarına yeterli belge ve delil sundum. İfademi de verdim. 10 ay boyunca makamlardan hiç bir yeni talep gelmedi. Yeni bir bilgi istenmedi. Turks and Caicos adaları Interpol’e üye bile değil. Şu anda hakkımda neye dayanarak hangi usulle bir kırmızı bülten çıkarıldı bilmiyorum.”

‘Hükümetle irtibata geçeceğim’
Böyle bir durumda bu politik skandal için devletin yardımına ihtiyacı olduğunu kaydeden Kınay, “Bu siyasal bir meseledir ve siyasal meseleler ancak siyasi yollardan çözülebilir” dedi. Bu nedenle Türk hükümeti ile irtibata geçeceğini belirten Kınay, “Bu süreçte teslim olmayı düşünüyor musunuz?” sorumuzu ise şöyle yanıtladı:
“Ben kaçak değilim. Turks and Caicos makamları için de Türk makamları için de yerim yurdum belli. Telefonum belli, adresim belli.”
Turks and Caicos makamlarından herhangi bir davet almadığını vurgulayan Kınay, “Hakkımda herhangi bir mahkeme başlamış değil” dedi.

Haberin Devamı

‘180 milyon dolar yatırım yaptım’

Cem Kınay, 2005’te Turks and Caicos adalarına bağlı Dellis Cay adasını özel şahıstan satın alıp projeye başladığını belirterek, şunları söyledi:
“2009’un ağustos ayına kadar, inşaatı dahil yaklaşık 180 milyon dolar tutarında bir yatırım yaptım. 400 milyon dolarlık maliyetle 2010’da projemizin ilk fazını hizmete açacaktık. 2009 Ağustos’a kadar 1.5 yıllık bir satış süresince, toplam 150 milyon dolarlık gayrimenkul sattık. 2008’de adanın o günkü valisinden Kraliçeye ait bir adayı satın aldık.”
2008’de inşaata başladıklarını belirten Kınay şöyle devam etti:
“10 Temmuz 2008 tarihinde, İngiltere tarafından atanmış vali yolsuzluk ihbarları için Özel Tahkikat Komisyonu kurdu. Temmuz 2009’da yayınlanan nihai raporda eski başbakan dahil, bir çok bakan, milletvekili ve işadamı suçlandı. Bu suçlananlardan bir tanesi de bendim. Başbakanın partisine tamamen hukuki çerçevede yaptığım 500 bin dolarlık bağışın rüşvet olduğunu iddia ettiler.”
“Ben rüşvet vermedim” diyen Kınay şöyle konuştu:
“Partiye yardım yaptım. Ancak ne var ki, ben Türk, diğer işadamları ise İngiliz’di. 2009’da İngiltere, adada hükümeti düşürdü. Ancak, bu suçlamalarla itibarımız bu adada çok büyük kayba uğradı, kredi veren fonlar paralarını geri istediler ve şirketim hiç satış yapamaz hale geldi.”

Haberin Devamı

‘BENİM KIRILMA NOKTAM’
Geçmişte Türkiye’de arzu ettiği hedeflere ulaştığını düşündüğünü söyleyen Cem Kınay, “Yurtdışında daha geniş ufuklarda iş yapmayı hedefledim. Benim için kırılma noktası İngiliz hükümetinin Turks ve Caicos adalarını yeniden kendine direk bağlı bir müstemleke yapmaya karar verdiğinde yaşandı” dedi.