Ekonomi 'Rusya'da kilit vurup, Afrika ve Uzakdoğu'ya yöneldiler'

'Rusya'da kilit vurup, Afrika ve Uzakdoğu'ya yöneldiler'

23.05.2016 - 15:55 | Son Güncellenme:

Uçak e krizinden sonra , Rusya'nın Türk firmalarına uyguladığı yaptırımlar sonrası ülkedeki bütün Türk yatırımcı firmalar  ülkedeki şubelerini kapatıyor ve yeni pazar olarak Afrika ve Uzakdoğu ülkelerini hedef alarak yeni şubelerini buralarda açıyor.

Rusyada kilit vurup, Afrika ve Uzakdoğuya yöneldiler

Ekonomi Bakanlığı yurtdışında mağaza, ofis, showroom yada depo açanlara 4 yıl boyunca yüzde 70’e kadar destek oluyor. Türk ihracatçılar özellikle son 3 aydır Güney Afrika cumhuriyeti , Etiyopya, Cezayir ve Uzakdoğu ülkelerine yönelmeye başladı.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanlığı da özellikle bu ülkeleri öncelikli ülkeler olarak belirlemiş ve yüzde 60 olan hibe destek miktarına ilave yüzde 10 koyarak yüzde 70’e çıkarmıştı.

Bugüne kadar 5 binden fazla firmanın ihracat teşviki almasında aracılık eden KOBİ Türkiye'nin Başkanı Koray Aksu yakın zamana kadar, yurt dışında ofis veya depo açanların Avrupa ve Rusya pazarına öncelik verdiğini ama şu anda ibrenin tamamen Afrika ve Uzakdoğu gibi yeni pazarlara döndüğünü belitti.

KOBİ Türkiye'nin 15 yıldır yurt dışı pazarlarda yatırım yapan veya yeni pazarlar bulma noktasında çalışmalar yapan firmalara danışmanlık hizmeti verdiğini belirten Aksu, şu bilgileri paylaştı:

"Firmaların yurt dışı pazarlarda yaptıkları harcamaların devletten hibe veya teşvik olarak geri alınması noktasında destek hizmeti sağlıyoruz. Uluslararası kalite belgesi alma, ülkelerin ihracat izin belgeleri, CE belgeleri, marka tescili uluslar arası, yurt dışı şube, depo açma, showroom, mağaza açma, gross marketlerde reyon açma, fuarlara katılma, pazar araştırması raporları, konaklama bedelleri gibi onlarca kalemde harcamalarının yüzde 50 -70 arasını devletten teşvik olarak geri almak mümkün. Örneğin bir su firması Afrika pazarına girmek istiyor. O ülkenin tüketici alışkanlıkları, damak zevki, renk tercihi, raf dizilimi gibi dataları veren şirketlerden raporlar alınabilir. Şube açacaksa 15 şubeye kadar devlet önemli bir destek sağlıyor. Madrid Protokolü kapsamında 80’den fazla ülkede markanızı tescil ettirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Firmalar yoğun iş tempolarının içinde, bu işe yeterli vakit ayıramadıkları için, konu hakkında çok da detaylı bilgili ve tecrübeli personele sahip olmadıkları, teşviklerle ilgili tebliğler belli dönemlerde revize edildiği için sonuca ulaşamıyorlar. Bürokrasi ile, mevzuatla, evrakla,formla, uğraşmak istemedikleri için belli bir noktadan sonra zorlanıyorlar. KOBİ Türkiye olarak bu noktada, tüm evraksal işlemleri yaptığımız için ciddi anlamda, firmalarımızı iş yükünden, zamandan ve maliyetten kurtarmış oluyoruz. Özellikle aile şirketlerinde genç yöneticiler yurt dışına açılma konusunda daha istekli ve teşvikleri kullanmada daha öncü. İnternet ve telefonla yurt dışından gelen siparişleri hazırlamakla yetinmeyip dünya çapında iş yapmak için çabalıyor. Firmalara nasıl harcama yapacaklarını ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini adım adım anlatıyoruz."

Haberin Devamı

"HER 100 FİRMADAN 90'I HABERDAR DEĞİL"

İstanbul genelinde 4 bin firma üzerinde araştırma yaptıklarını ifade eden Aksu, her yüz firmadan 90’ının teşviklerden haberdar olmadığını veya hiç başvuru yapmadığına işaret etti. Firmalar yurt dışı harcamalarının yüzde 50 ile yüzde 70 arasında miktarı devletten hibe alabileceğine vurgu yapan KOBİ Türkiye Başkanı Aksu, "Maalesef firmalar bu haklarını ihmal ediyor veya prosedürlerle uğraşmak istemiyor. Son yıllarda girişimciler Avrupa ve Rusya yerine daha bakir bölgeler olan Afrika ve Uzakdoğu bölgelerinde şube açmayı tercih ediyor. Hedef ülkelerde devlet yüzde 10 daha fazla teşvik desteği sağlıyor. Türkiye’den bir firma Singapur da ofis açıp, malları için depo kiralayabilir, 15 adete kadar mağaza açabilir, marketlerden raf kiralayabilir ve kira masraflarını, 4 yıl boyunca 12 Milyon TL’ye kadarını devletten destek alabilir. Avrupa gibi geleneksel pazarlarda devlet girişimcilere yüzde 60’a kadar destek sağlarken özellikle ‘Hedef Ülke’ olarak belirlenen Afrika ,Çin, Hindistan, Pakistan, Ortadoğu, Singapur, Tayland gibi ülkelerde bu destek yüzde 70’e çıkıyor. İş adamlarımız örneğin Güney Afrika Cumhuriyetinde 4 yıl boyunca açtığı her mağaza başına yılda 120 bin dolar, depo başına 100 bin dolar, ofis başına 100 bin dolar devletten kira desteği alabiliyor' dedi.