Ekonomi "Rusya'nın iddiaları gerçeği yansıtmıyor"

"Rusya'nın iddiaları gerçeği yansıtmıyor"

10.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın, İtalyan Corriere della Sera gazetesindeki söyleşisinde yaptığı açıklamalar yankı uyandırdı.

Rusyanın iddiaları gerçeği yansıtmıyor

DAEŞ’in petrol ticaretinde rolü olduğuna yönelik iddiaların doğru olmadığını açıklayan Bilal Erdoğan, Rusya’nın öne sürdüğü konularla ilgili olarak şunları anlattı:

Haberin Devamı

“Kremlin sözcüsü, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu gemilerle Ceyhan limanından Japonya’ya kadar DAEŞ petrolünü ihraç ediyor’ dedi ve tüm dünyadan gazetelerde bu şekilde haber oldum. Ama benim ne deniz sevkiyatıyla ne de Ceyhan’la alakam var. Üstelik DAEŞ benim ülkemin düşmanı. DAEŞ bir utanç kaynağı çünkü dinimi kötü gösteriyor, onlar İslam’ı temsil etmiyorlar ve ben onları Müslüman olarak bile görmüyorum.”

Rafinerideki petrol...

Bilal Erdoğan ayrıca, Rusya’nın gösterdiği haritalarda “Suriyeli Kürtlerin, DAEŞ petrolünün Koç ailesine ait Tüpraş rafinerisine ulaştırılmasını sağladığı görüntüsünün oluştuğunu” belirterek “Koç ailesi ise yalnızca belgelenmiş kaynaklardan petrol satın aldıklarını söylüyor. Onlarınki hükümete ait bir rafineri değil, DAEŞ’le çalışmadıklarını kanıtlamalarını onlardan isteyin” ifadeleri kullandı.

Haberin Devamı

Koç Grubu şirketlerinden Tüpraş, daha önce, yasadışı petrol iddialarının tümüyle gerçek dışı olduğunu açıklamıştı. Rafinerilerde işlenen ham petrolün, tamamen yasal kaynaklardan, uluslararası düzenlemelere uygun olarak temin edildiği vurgulanmıştı.

‘BMZ, inşaat şirketi’

Vakfı aracılığıyla 2 bin kız çocuğunun eğitimine katkıda bulunduğunu da ifade eden Bilal Erdoğan, “Buna rağmen beni DAEŞ’le mi anmak istiyorsunuz?” dedi. Bilal Erdoğan’ın şirketi BMZ’nin deniz sevkiyatı işleri sorulduğunda ise Bilal Erdoğan, “BMZ bir inşaat şirketi. İstanbul’da ofis inşa ediyoruz. Rusya’da bir girişimci için gemiler, nehir tankerleri inşa etmek için bir sözleşme yaptık ama onları biz işletmiyoruz. Akdeniz’de, Suriye’de ya da Irak’ta iş yapmıyoruz” diye yanıt verdi.

“Acaba kardeşiniz Burak’ın şirketini mi kastediyorlar?” sorusu üzerine de, “Onun bir kargosu var, ama petrol için kullanılamaz” yanıtını verdi.