Ekonomi Rusya’yla ticarette hedef 100 milyar $

Rusya’yla ticarette hedef 100 milyar $

27.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 2018’de 25.7 milyar dolar. Bize verdiği hedefler bu hacmin 100 milyar dolara ulaşmasıdır. Rus iş dünyasına sesleniyorum, uzaklarda aramayın, kalite de uygun fiyat da burada” dedi

Rusya’yla ticarette hedef 100 milyar $

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmine ilişkin olarak, “2018 yılı ticaret verilerimiz 25.7 milyar dolara ulaştı. Bizim 3.4 milyar dolar ihracatımız, 22.3  milyar dolar ithalatımız bulunmakta. Tabii 2012 yılında 33.3 milyar dolar olan ticaret hacmimize en kısa zamanda ulaşmamız lazım. Her iki devlet başkanımızın da bize verdiği hedefler bu hacmin 100 milyar dolara ulaşmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ile Rusya Hükümetlerarası 16. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı, Pekcan ile Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın eş başkanlıklarında Antalya’da başladı.

Uygun fiyat bizde

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın kendisine, “İki ülke arasındaki sorunları listeleyelim ve sorunların üzerinden çizerek gidelim” dediğini aktaran Pekcan, şöyle konuştu:

“Rusya dünyadan elektrikli aletler, dayanıklı ev aletleri, dondurucular, inşaat malzemeleri, mobilya, hazır giyim, ilaç alıyor. Türkiye de tam bu ürünleri tüm dünyaya en kaliteli, en rekabetçi fiyatlarla ihraç ediyor. Buradan Rus iş dünyasına sesleniyorum, uzaklarda aramayın, kalite de uygun fiyat da burada, iş adamları da burada. Ticaret hacmimizi karşılıklı olarak artıralım. Bu ürünlere yenilerini ve yeni yatırım alanlarını da ekleyerek en kısa zamanda  100 milyar dolara ulaşalım. Eğer bu hızla gidersek 100 milyar dolara kolay kolay ulaşamayız, bir yenilik yapmamız lazım, bir atılım yapmamız lazım karşılıklı  olarak. Burada da özel sektörler arasındaki iş birliğini son derece önemsiyor ve destekliyoruz.”

Haberin Devamı

Mir 4 milyon TL’yi aştı

Pekcan, en önemli gündem maddelerinden birinin de yerel parayla ticaret olduğunu, bu konuda İstanbul’da iki ülkenin finans çevreleriyle ortak toplantılar yapıldığını söyledi. Rusya Federasyonu’na 2018 yılında ihracatın yüzde 12’sinin yerel para birimiyle gerçekleştirildiğini ancak ithalatın sadece binde 5’inin bu şekilde yapıldığına dikkati çeken Pekcan, Rusya’dan yerel parayla ticaretin artırılması için katkı beklediklerini bildirdi.

Pekcan, Rusya ulusal ödeme kartı ‘Mir’in Türkiye’de kullanımının başladığını ve 4 milyon lira hacme ulaştığını bildirdi.

Vize hediye oldu

Pekcan, tarım ürünlerine karantina sorunlarının aşılması, gümrük işlemlerinin hızlandırılması, hizmet ticareti yatırım anlaşmasının sürekli gündemde olduğunu belirterek, “Sayın Putin’in sürücü ve hususi hizmet pasaportu olanlara  vizenin kaldırılması kararını KEK toplantımızın bir hediyesi olarak kabul ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda 2015’teki vize serbestisine dönmemizi bekliyoruz, bize bu yakışır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Doğu Akdeniz’de iş birliği sinyali

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Akdeniz’de Rus şirketlerin başarılı enerji projelerinde yer aldığını belirterek, “Ticari açıdan tüm tarafların yararına projeler olursa, Rus şirketleri Doğu Akdeniz’de Türkiye ile iş birliğine yönelik kararlar alabilir” dedi.

Novak, toplantıda, Rusya ve Türkiye iş birliğinin önünde engel oluşturan idari bariyerlerin kaldırılmasını da ele alacaklarını dile getirerek, “Özellikle vize ve gümrük konularını konuşacağız” diye konuştu. Novak, beş ayda ticaret hacminin 10 milyar dolar olduğunu belirterek, “Daha fazla potansiyele sahibiz, iyi ilişkiler içindeyiz” dedi.

Ortak Rus uçağı

Novak, Akkuyu projesinde Türk firmaların yer almasını arzu ettiklerini belirterek, “Projede Türkiye’de üretilmiş malzemeler azami şekilde kullanılıyor. Tesisin Türkiye’de yer aldığını düşünürsek, Türk ortaklarımızın  proje yönetiminde yer alması makul olur. Türk şirketlerin projede hissedar olarak yer almasını umuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Novak, “Tarım sektöründe de karşılıklı tedarikimizi artırabileceğimiz önemli bir potansiyel var. Sanayide ise mühendislik ürünleri ve ortak Rus uçağı yapımı için ortak girişimler kurulması yönünde ciddi bir  potansiyel görüyoruz. Askeri-teknik iş birliği de yoğun bir şekilde gelişiyor” diye konuştu.

Rusya ile Türkiye arasında kurulan 900 milyon euro hacimli yatırım fonunun yatırım yapacağı projeler değerlendiriliyor” dedi.

TürkAkım teşekkürü

Novak, “TürkAkım’ın takvim doğrultusunda ilerlemesinde Türk ortaklarımıza müteşekkiriz. Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatında en önemli rotalardan biri” dedi.

Ticareti yerel parayla yapalım

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, “Müteahhitlerimize Moskova dışında da iş imkanlarının sağlanması ve tüm pasaportlar için 2015 yılı öncesi vize uygulamasına dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, “Küresel siyasetin ticaret savaşlarıyla belirlendiği bir dönemde, yerel para birimleri ile ticareti geliştirmek çok önemli” diye konuştu. Rusya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev, toplantının ekonomik ilişkilere verilen önemi yansıttığını ifade etti.