Ekonomi Sabancı’nın yalısında kadınların ‘Filistin’i

Sabancı’nın yalısında kadınların ‘Filistin’i

15.07.2010 - 01:28 | Son Güncellenme:

Demet Sabancı’nın yalısında ağırladığı Filistinli iş kadınları, modadan inşaata kadar çeşitli iş imkânlarını konuşurken, 17’nci yüzyıl eseri tarihi yalıya hayranlıklarını gizlemediler

Sabancı’nın yalısında kadınların ‘Filistin’i

Türkiye-Filistin İş Forumu kapsamında bir grup Filistinli iş kadını ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Abu Libdeh ile birlikte Türkiye’ye geldi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut’un konuşmacı olduğu toplantılarda gündem Batı Şeria’da sanayi bölgesi kurulmasıydı. Ancak TİKAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan’ın Filistinli kadınlar için verdiği evindeki yemekte gündem daha kadıncaydı.
Demet Sabancı Çetindoğan misafirlerini boğazdaki evi, tarihi Zarifi Mustafa Paşa Yalısı’nda ağırladı. Filistinli iş kadınları tekneden yalıya geçti. Misafirler yalıyı gezmek isteyince profesyonel rehber çağrıldı.

‘Temsilcilik verin’
Konuklar Süleyman Seyyid, Şeker Ahmet Paşa, Osman Nuri Paşa gibi eski Türk ressamlarının eserlerinin bulunduğu kabul odasında, yemişlik odasında hatıra fotoğrafı çektirdi. 1660’ta inşa edilen edilen evde bahçeye Bizans döneminde yapılan ayazma (kutsal kaynak suyu) atlı araba yolu ve Atatürk’ün silah arkadaşlarının silahlarını sakladığı koridor aynen korunuyor.
Aralarında Filistin Ekonomi Bakanı’nın eşi Wafa Abu Libdeh Demet Sabancı’ya misafirperverliği için teşekkür etti. Kadınlar Demet Sabancı’nın sahibi olduğu Harvey Nichols mağazasını sorunca gündem bir anda modaya kayıyor. Konuklar Dilek Hanif’e bu yılın modasının ne olduğunu sordu. Hanif, “Filistin’deki savaş bitmeli, Filistin’nin rengi kırmızı (Gazze’de akan kanı kast ederek) olmamalı” derken, Nilüfer Bulut ile Demet Sabancı aynı anda, “Filistin’in rengi, artık barışın rengi yeşile dönmeli” dedi. Topluluk, Bulut’a, “Türk şirketleri bize temsilcilik versin doğrudan iş yapalım” dedi.

Haberin Devamı

Sabancı’nın yalısında kadınların ‘Filistin’i

Dilek Hanif, Nilüfer Bulut, Demet Sabancı, Şükran Albayrak ve Sevgi Aksoy Filistinli kadınlarla işbirliği olanaklarını konuştu.

Otel ve inşaat yatırımı
Mavi Marmara’da öldürülen Türk vatandaşları için çok üzüldüklerini söyleyen Filistinli kadınlar, “O gün evlerimize Türk bayrakları astık, doğan bir çocuğa da Tayyip adını verdik. Erdoğan parti kursa seçimi kazanır” diyor. Filistin İş Kadınları Konsey Başkanı Amal Mougrabi mühendislik, matbaa ve gıda gibi alanlarda aralarında çok başarılı iş kadınları bulunduğunu söyledi. 2009’da Filistin’le Türkiye arasında resmi 29.5 milyon dolarlık ticaret oldu. Filistinli kadınlar İsrail üzerinden yapıldığı hesaplanan, dolaylı 350 milyon dolarlık ihracatı Türkiye’den direkt yapmak için ziyaretin bir kereyle sınırlı kalmamasını istedi. Yemek somut işbirliğine yönelik adımlarla son buldu. Makedonya’da otel projesi olan Conrad Oteli’nin sahiplerinden Sevgi Aksoy, Batı Şeria’da otel inşaatçı Dilek Esen ise altyapı projeleriyle ilgilenebileceklerini söyledi.