Ekonomi Sahalarda Beşiktaş borsada Fener lider

Sahalarda Beşiktaş borsada Fener lider

30.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Süper Lig’in ilk yarısını lider kapatan Beşiktaş’ın hisseleri 2015’te yatırımcısına % 9 kaybettirirken, spor kulüpleri içinde yılın tek kazandıranı olan Fenerbahçe % 16 prime koştu

Sahalarda Beşiktaş  borsada Fener lider

Borsa ve spor kulüpleri 2015’i kaybettirirken Fenerbahçe yılı yüzde 16’lık getiri ile tamamladı. Gelirleri, borçları, büyük transferleri ve oyuncuları ile gündemden düşmeyen spor kulüpleri, 2015 yılında Borsa İstanbul’daki performansları ile yatırımcıların da yakın takibinde oldu. Borsada bu yıl spor kulüpleri arasında tek kazandıran Fener hisseleri oldu.

Haberin Devamı

Kadrosunu yenileyen Fenerbahçe 2015 yılında 11 yeni oyuncu alırken Teknik Direktörünü de değiştirerek atağını sürdürdü. Şike davasında, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın tüm suçlardan beraat etmesi de kulüp hisselerine pozitif yansıdı.

Kulübün hisseleri 1 Ocak’tan 28 Aralık’a kadar yüzde 16 tırmanarak 38.88 liraya kadar çıktı. Aynı dönemde spor kulüpleri Borsa İstanbul’da ortalama yüzde 4 değer kaybederken, BİST 100 Endeksi de yüzde 13.4 düştü.

Sahalarda Beşiktaş  borsada Fener lider

2 milyar liralık bir ‘oyun’

Spor Kulüplerinin toplam piyasa değeri 2 milyar TL oldu. Yaklaşık 633 milyon euro’ya karşılık geliyor. Kulüplerin, 2014 yılındaki toplam gelirleri ise 350 milyon euro. Avrupa’daki ilk 20 kulüp listesinde yer alan Real Madrid’in sadece 2014 yılı geliri 549.5 milyon euro. Türkiye’deki 4 büyük kulübün toplam gelirinin bile Real Madrid’in gelirinin altında olduğu görülüyor. Deloitte Futbol Para Ligi Raporuna göre, Avrupa’daki 20 Kulübün 2013-2014 sezonundaki toplam geliri 6 milyar 200 milyon euro’nun üzerine çıkmış durumda.

Haberin Devamı

Yabancı yatırımcılar için satış sezonu

Spor kulüplerinin borsada işlem gören şirketlerinde Ocak-Kasım 2015 döneminde yabancılar 2 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Satışların yüzde 74’ü Fenerbahçe hisselerinde gerçekleşti. Yabancılar ocak-kasım döneminde 791 milyon dolarlık Galatasaray Sportif hisse senedi aldı. Spor kulüplerinin sadece yüzde 1.15’i yabancılarda bulunuyor. Kurumsal yatırımcıların ilgi göstermedikleri kulüp hisselerinin yüzde 94,92’si aracı kurumlarda bulunuyor.
Sahalarda Beşiktaş  borsada Fener lider
Futbol hisselerinde büyük oynaklık!
Spor kulüplerinin hisseleri yıl boyunca dalgalı bir hareket izledi. En fazla oynaklığın yaşandığı hisselerden biri de Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe hisseleri yıl içerisinde 29.80 ile 50.65 arasındaki geniş bir marj içerisinde dalgalandı. Hisse senetlerinde Ağustos ayından itibaren yabancılar hep satıcı oldu. Ekim ayında 45.90’lara kadar yükselen hisse 15 Aralık’a geldiğimizde 34.64’leri gördü. Hisse her yukarı doğru hareket ettiğinde yabancılar satış yaptı. Ancak hisseler aralık ayında yükseldi.
‘Fenerium’ doping etkisi yaptı
Fenerbahçe hisselerindeki asıl yükseliş, ‘Fenerium’un halka arz edileceği bilgisi ile geldi. 2000’de mali kaynak sağlamak amacı ile kurulan Fenerium, bugün Türkiye’de 101 mağaza sayısına ulaşarak mağazalar zinciri haline gelmiş durumda. Fenerium, Fenerbahçe Kulübü’nün lisanslı ürünlerinin üretim ve satışını gerçekleştiriyor. İnternet üzerinden de faaliyette bulunan Fenerium, sanal satış mağazası aracılığıyla tüm Türkiye ve yurt dışında yaşayan Fenerbahçeli taraftarlara Fenerbahçe Spor Kulübünün lisanslı ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor. ‘Fenerium’ haberi ile birlikte, Kulübün hisseleri 38.88’lere kadar yükseldi.