Ekonomi Sahildeki dev yarıştan 4.2 milyarlık teklif çıktı

Sahildeki dev yarıştan 4.2 milyarlık teklif çıktı

17.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emlak Konut’un Kazlıçeşme’deki ihalesinde milyar dolarlık teklifler konuştu. Kıran kırana geçen ihalede ipi Özak GYO - Yenigün İnşaat - Delta iş ortaklığı göğüsledi. 16/9’un yakınında yapılacak projeye 70 metre sınırı uygulanacak.

Sahildeki dev yarıştan 4.2 milyarlık teklif çıktı

Emlak Konut GYO’nun Zeytinburnu Kazlıçeşme arsasının ihalesinde rekor fiyat çıktı. İhalede en yüksek teklifi Özak GYO - Yenigün İnşaat - Delta iş ortaklığı verdi.
Emlak Konut GYO’nun yaptırdığı değerleme raporuna göre 725 milyon 700 bin lira fiyat biçilen arsaya, üç ortak 4 milyar 240 milyon lira teklif etti. Bu teklifin yüzde 37’sine denk gelen 1 milyar 568 milyon 800 bin lira Emlak Konut GYO’ya arsa karşılığı verilecek. Böylece Emlak Konut GYO, 725 milyon liralık arsasının fiyatını yaklaşık 2 katına çıkardı.

‘En büyük ihale oldu’
Zeytinburnu Kazlıçeşme arsasının İstanbul’da proje geliştirilebilecek en büyük metrekareli arsa olduğunu ifade eden Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, gayrimenkulün ekonomi için çok önemli olduğunu belirterek, bu ihalenin de sektörün geleceğine olan güvenin bir göstergesi olduğunu söyledi. Kurum, Kazlıçeşme ihalesi için aralık ayında yapılan ilk oturumun da büyük ilgi gördüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Pek çok büyük firmanın katıldığı ihaleye 8 teklif aldık. İhalenin ikinci oturumuna 7 firma katıldı, üç firma çekilme kararı aldı. Oldukça çekişmeli geçen bir oturum oldu. Emlak Konut tarihinde en yüksek teklif alınan ihale olduğunu söyleyebiliriz. Bu ihale hem sektör adına çok umut verici bir durum, hem de piyasadaki ‘balon var’ söylemini çürüten de en güzel örnek. 2014’te Türk inşaat sektörünün büyüyerek yoluna devam edeceğine inanıyoruz.”
‘Silueti etkilemeyecek’
Kazalıçeşme arsası, yakınındaki 16/9 projesiyle gündeme gelen silüet tartışmasının bu arsayı da nasıl etkileyeceği merak ediliyordu. Murat Kurum, bu soruya karşılık, arsanın yeni imar planlarına göre yapılacağını belirterek, projenin belediye meclisinin aldığı silüet kararlarına göre inşa edileceğini söyledi. Bu kapsamda yüksekliğin 70 metreyle sınırlandırıldığını ve silüeti etkilemediğini vurgulayan Kurum, arsadaki mevcut tarihi eserlerin de koruma kurulu kararlarına göre korunacağını ifade etti.

Karma proje yapılacak
Kazlıçeşme’de satışa çıkartılan 111 bin 262 metrekare büyüklüğe sahip arsa üzerinde emsale esas inşaat alanı 225 bin 906 metrekare olarak belirlendi. Taşınmaz 33 bin 602 metrekarelik turizm + ticaret alanı, 70 bin 950 metrekarelik ticaret + konut alanı, 2 bin 612 metrekarelik dini tesis alanı, 4 bin 96 metrekarelik eğitim tesis alanı parsellerinden oluşuyor.

‘Arsanın m2’si 15 bin lira’
Ahmet Akbalık - Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı
“Bölgesel olarak çok iyi bir arazi. O aksda o büyüklükte başka arazi yok. Denize cephesi olması bizi buraya itti. Karma proje yapıyoruz şu an ancak oturup çalışacağız. Güçlü ortaklarımızla birlikte inşallah çok kapsamlı ve İstanbul’a yakışır proje yapacağız. Arsanın metrekare fiyatı 15 bin liraya geldi. Buradaki konutları da başlangıç metrekaresi 6-7 bin dolardan satmayı planlıyoruz. Avrupalı zenginleri çekecek özel bir proje yapacağız.”

‘Çekinmeden teklif ettik’
Nihat Delibalta / Delta Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı
“Çok iyi projeler üzerinde hazırlanıyoruz. O bölgeyi güzelleştireceğiz. Kısa sürede neticeye varacağız. Ekonominin ne kadar güçlü olduğu bugünkü ihalede belli oluyor. Çekinmeden 4 milyar lirayı bugün teklif ettik ve aldık ekonomiye güveniyoruz bu hükümete de güveniyoruz. Bugünkü hükümetin planlarına güveniyoruz. 3-4 yılda gerçekleşecek bir proje ve yeni imara açılan bir bölge. İnşallah memleketimize hayırlı olsun.”

‘Bölgeye yakışır proje olacak’

Cihat Kılıç / Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
“Ortaklarımıza güveniyoruz. Biz de Yenigün İnşaat olarak 45 yıllık bir firmayız. Bu 40 yılda gayrimenkul projelerine ülkemizde az girdik. Polonya’da bir denememiz olmuştu fena sayılmayan bir projeydi. Şimdi de son 3 yıldır İstanbul’da çalışmalarımız başka yürüttüğümüz projemiz de var. Bununla da onu güzelce tamamlayacağımızı düşünüyoruz. O kıyıya, o bölgeye yakışan bir proje üreteceğimize inanıyorum.”

‘Çatı sektörü 2013’ü % 5 büyümeyle kapatır’
İnşaat sektörünün en önemli kollarından biri olan ve kentsel dönüşüm süreciyle daha da hızlı büyüyeceği öngörülen çatı sektörü, 3 milyar dolar büyüklüğe ulaştı.
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, Türkiye’de yaklaşık olarak bin 500 firmanın çatı kaplama pazarında faaliyet gösterdiğini ifade etti.
Yavuz, “Çatı kaplama sektörü, 2013’ü yaklaşık yüzde 5 büyümeyle kapatır. Avrupa’da yaşanan kriz ve bunun ülkemizdeki etkileriyle 2014’ün 2013’e göre daha durağan geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Beylikdüzü’nde % 50 kazanç vaad ediyor...
Yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çeken Enyap İnşaat projelerinden Blue Residence, yabancıların ilgi odağı oluyor. Şubat ayında teslim edilecek projenin, yüzde 50 prim sağlayacağını ifade eden Enyap İnşaat, Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Mavuzer, projenin yüzde 75’inin sahiplerini bulduğunu söyledi.
Beylikdüzü’nde hayata geçirilen proje, Enyap İnşaat’ın kendi mülkü olan 5 bin metrekarelik arazi üzerine inşa ediliyor. Blue Residence, 322 adet daire ve 10 adet dükkândan oluşuyor.
210 adet 1+1, 70 adet 2+1, 42 adet 3+1 dairelerin bulunduğu projede, 7 bin 200 metrekare mağaza ve ticaret merkezine de yer veriliyor.

Ünlü mimardan ‘yeşil’ sertifika adayı proje
Ünlü Mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan Leed Gold sertifikasına aday Maslakno/1 projesi, Maslak bölgesinin ana arterlere trafiksiz olarak direkt çıkış sağlayan ilk projesi olma özelliğini taşıyor. Maslakno/1 Ofis Plazanın yönetimi, arsa sahibi Koçkaya Holding ile inşaatı üstelenen Alsar Gayrimenkul A.Ş tarafından kurulan Maslakno/1 Yönetim Hizmetleri A.Ş firması tarafından kiralama, tesis yönetimi hizmetleri sağlanarak yapılacak.
Proje, toplamda 26 kattan oluşuyor. 20 adet tek kat ofis olacak şekilde tasarlanan projenin, 5 katı ise otoparka ayrıldı.

‘Liderliğin önünde enerji engeli var’
Çimento, Seramik, Cam ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özinönü, üretimde dünya lideri olan cam, ikinci olan çimento ve üçüncü olan seramik sektörlerinin, 2013’de ihracatlarını % 2 artırarak 34 milyar dolara çıkardığını söyledi.
Özinönü, bu sektörlerin dünya liderliğine oynadığını ancak enerji maliyetlerinin rekabeti zorlaştırdığını söyledi. ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemil Tokel de kalitesiz cam ürünlerinin ithal edildiği uyarısında bulundu. ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahadır Kayan, seramik sektörü ihracatını artırmak için tasarım çalışmalarını artırdıklarını söyledi.