Ekonomi Sanatta utanç listesi

Sanatta utanç listesi

02.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sanatta utanç listesi

Sanatta utanç listesi

       Türkiye'de çok kazanan, lüks içinde yaşayan birçok ünlü sanatçının, kazançlarını düşük göstererek vergi kaçırdıkları ortaya çıktı.
       İstanbul Defterdarlığı, yaptığı incelemeler sonucu, vergi kaçırdığı belirlenen 12 ünlü sanatçıya vergi cezası kesti. Bu sanatçılar, Sibel Can, Bülent Ersoy, Hande Ataizi, Seren Serengil, Pınar Eliçe, Aşkın Nur Yengi, Hakan Peker, Muazzez Ersoy, Candan Erçetin, Adnan Şenses, Fedon ve Mine Koşan olarak açıklandı. Ayrıca, Doğulu Ses Gösteri Hizmetleri Organizasyon limited şirketine de ceza kesildi.
       Bazı sanatçılar hakkındaki incelemeler ise sürüyor. Bu sanatçılar da şöyle:
       'Cem Yılmaz, Ercan Saatçi, Haluk Levent, Levent Yüksel, Rafet el Roman, Mahsun Kırmızıgül, Seda Sayan, Sertab Erener, Sezen Aksu, Emrah, Bendeniz, Ahmet Kaya, Sinan Özen, Yılmaz Morgül, Serdar Ortaç, Gülben Ergen, Kibariye, Tarkan, Burhan Çaçan, Zerrin Özer, Hüner Coşkuner, Kenan Doğulu, Ferdi Tayfur, Belkis Akkale, Uğur Yücel, Müslüm Gürses, Fulden Uras, Nazan Öncel, Huri Sapan, Mirkelam, Ebru Gündeş, Hülya Avşar, İzel Çeliköz, Neşe Erberk, Yasemin Yalçın, Çelik Erişçi, Harika Avcı, Nurdan Torun ile Mazhar-Fuat-Özkan grubu.''
      
       İncelemesi tamamlanan sanatçılardan en büyük cezayı, Sibel Can aldı. Can'a, sadece 1997 yılı için tahakkuk ettirilen vergi ve ceza toplamı, 195 milyar lira oldu. Sibel Can hakkında ayrıca, naylon fatura kullanmaktan savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Can'ın geçmiş yıllara dönük vergi incelemesi devam ediyor. Yine sadece 1997 yılı için, Hande Ataizi'ne 49 milyar lira, Muazzez Ersoy'a 8 milyar lira, Adnan Şenses'e 5 milyar lira vergi ve ceza uygulandı. Tahakkuk ettirilen vergi ve cezalar, sanatçılara tebliğ edildi.
      
       Amaçlarının, hasılatların olduğu gibi kayıtlara intikal etmesini sağlamak, giderlerin gerçekliğini araştırmak suretiyle tüm kazancın doğru tespitini sağlamak olduğunu belirten yetkililer, ''İlk inceleme sonuçlarına göre, önemli bir kısmı doğru beyanda bulunmuyor. Konser ücretleri çok yüksek olan ünlü sanatçıların bir kısmının, gelirlerini düşük gösterdikleri anlaşılıyor. Gerçekte yapmadıkları halde bir kısım giderleri yapmış gösteriyorlar''dediler.
       Yetkililer, vergi cezası tahakkuk ettirilen sanatçılara naylon fatura sağlayan firmalar hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu, ayrıca vergi cezası kesildiğini bildirdiler.(aa)