Ekonomi Sanayiciye trilyonluk CALS pazarı

Sanayiciye trilyonluk CALS pazarı

12.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sanayiciye trilyonluk CALS pazarı

Sanayiciye trilyonluk CALS pazarı

NATO'nun dijital devrim dönüşümünün anlatıldığı Akdeniz CALS Konferansında yerli sanayiciye, "Milyarlarca dolarlık pazar için hazırlanın" mesajı verildi

YAŞADIĞIMIZ bilgi çağında her alanda yaşanan dönüşüm savunma sektörünü de kağıda dayalı sistemden dijital sisteme geçişe zorluyor. Soğuk savaşın bitmesiyle askeri ittifaklar da stratejilerini bilgi devrimine uyduracak biçimde kökten değiştirmeye başladılar.
Eskiden sadece emir komuta zinciri içinde daha içe dönük çalışan askerler, bugünün koşulları gereği bilgisayar teknolojisinin nimetlerinden de yararlanarak, daha şeffaf ve sivil toplumla daha içiçe çalışıyor, bilim şenlikleri düzenleyip onlarla işbirliğine gidiyorlar.

İstanbul'da Harbiye Askeri Müze'de yapılan NATO "Akdeniz CALS Konferansı"nda ve açılan sergide bu dönüşümü yakından izlemek mümkün oldu. NATO'nun 21.yüzyılın yönetim ve ticaret sistemi olması öngörülen CALS "Bilgisayar yardımlı üretim, tedarik ve ömür boyu destek" veya "elektronik ticaret" stratejisi konusunda bilgi vermek amacıyla yapılan bu toplantılarda askerlerle özel sektör temsilcileri de biraraya geldi.
Konuşmacıların, milyarlarca dolarlık savunma sektörü pazarından dijital devrime önem veren ve erken davranan sanayicilerin büyük pay kapacağı mesajı verdikleri toplantıda Türk sanayicisine de yeni sistemle ilgili uyarı ve bilgiler verildi.

NATO'nun üst düzey uzmanları ve ABD Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Türk Silahlı Kuvetleri uzmanlarının da katıldığı toplantıda açılış konuşması yapan Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan, Türk sanayicisini CALS sistemine uyum için iş süreçlerini gözden geçirmeye ve dünya ile entegrasyona yönlenmeye çağırdı.
Genelkurmay Başkanlığı Lojistik Başkanlığından Albay Namık Bostancı da konuşmasında Türkiye'nin de bu yeni bilgi çağında yerini alacağını ve ordunun CALS'ı lojistik problemlerin çözümünde kullanılacak anahtarlardan biri olarak değerlendirdiğini söyledi.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Milliyet Gazetesi Ekonomi Yönetmeni Dr. Şeref Oğuz da dünyanın asla geri döndürülemeyecek tarzda kökten değiştirildiğini vurguladı ve "Tera Çağı" olarak nitelediği yeni çağda, asker - sanayici ile firmalar arasındaki ilişkilerin internetle siber - marketler aracılığıyla yürüyeceğini söyledi ve şöyle konuştu:
"2 - 3 yıl içinde herşey inanılmaz boyutlarda değişecek. Binlerce kilometrelik fiber optik kanallarla donatılmış tüm bilgiler 20 saniyede dünyanın bir ucundan öbür ucuna ulaşacak. Ocak 1997 verilerine göre her gün 16 milyon bilgisayar 180 milyon dünyalıya 4 trilyon dolarlık bilgi dolaştırıyor. Gelecekte siber marketi olmayan sanayicinin hiç şansı da olmayacak. Fırsatlar, gelirken yakalanmalı."