Ekonomi Savunma sanayisinde ihracat yüzde 60 arttı

Savunma sanayisinde ihracat yüzde 60 arttı

30.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin harekat alanında kullandığı ürünlere olan talebin arttığını belirtirken, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, “Yılın ilk 3 ayında ihracat yüzde 60 oranında arttı” dedi.

Savunma sanayisinde ihracat yüzde 60 arttı

Düzenlenen basın toplantısında konuşan İsmail Demir, savunma sanayisinin Türkiye’nin son yıllarda gündeminde olduğunu ve çeşitli alanlardaki başarılarıyla takdir topladığını belirterek, sürdürülebilir savunma sanayisinin olmazsa olmasının teknolojik ilerleme ve gelişmeleri hayata geçirmenin yanı sıra ihracatın artırılması olduğunu söyledi. Demir, Malezya’daki fuardan geliyoruz. Bu fuar sırasında 10’u aşkın mutabakat zaptı, anlaşma ve iyi niyet mektupları imzalandı. Bu çok önemli bir gelişme” dedi.

Haberin Devamı

İlk 100’deyiz

Latif Aral Aliş de, “Dünyanın en büyük 100 savunma firması arasında artık 4 firmamızla yer alıyoruz. Sektörel olarak ihracatta yakaladığımız aralıksız büyümeyi istikrarlı bir şekilde sürdürüyoruz. Türk ürünleri özellikle son birkaç yıl içinde giderek artan bir oranda dünya çapında tercih ediliyor” diye konuştu.

Savunma sanayi ihraç ürünlerinin 2016’da kg başına 27.74 dolar olurken 2018’de ise 46.59 dolara ulaştığını kaydeden Aliş, “Bu sayılar birliğimizin değer ürettiğini ve bu değerin dünya tarafından kabul gördüğünü ortaya koyuyor. Savunma ve havacılık sanayisine yapılan yatırımın ekonomimize geri dönüşü, diğer sektörlere oranla 40 kat olmakta” ifadelerini kullandı.

Aliş, ihracat verilerine bakıldığında 2018 yılı verilerini rahatlıkla geçecekleri öngörüsünde bulunarak, “27 Mart 2019 itibariyle ilk 3 aylık dönemde, ihracat performansımız 2018’in aynı dönemine göre yüzde 60 artış ile 600 milyon doları yakaladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu yıl için hedeflerinin ihracattaki büyüme oranını artırarak yüzde 20’lik bir büyümeyi yakalamak olduğunu vurgulayan Aliş, yıl sonuna kadar bu oranın da üzerine çıkacaklarını söyledi.

Aliş, 2017’de 1 milyar 738 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatın, yüzde 17.1 oranında büyüyerek 2 milyar doların üzerine çıktığını belirtti. Aliş, ihracat dağılımda ise yüzde 36.6 ile NAFTA ülkelerinin ilk sırada yer aldığını kaydederek bunu yüzde 27 ile AB, yüzde 15.3 ile Ortadoğu’nun izlediğini ifade etti.

25 bin mühendis çalışıyor

Yabancı şirketlerin yüksek donanımlı mühendisleri kendilerine çektiklerine yönelik iddialara ilişkin soruya İsmail Demir, savunma sanayisinde insan kaynaklarının önemli olduğunu belirterek, “Savunma sanayi sektörümüzde en az 25 bin mühendis sayımız bulunuyor, 3 yılda 500 kişinin ayrılması dünya ortalamasına bakıldığında çok da abartılacak rakamlar değil. Ancak bu bizim bu konuyla ilgili aksiyon almamız noktasında hiçbir düşüncemiz yok, anlamı çıkmasın” diye konuştu.

Sektörde alımların hızla devam ettiğini aktaran Demir, hem onların hızla yetiştirilmesi amacıyla şirketlerin içinde çeşitli eğitim faaliyetlerinin sürdüğünü, hem de bu akademik faaliyetlerin koordine edileceği bir konseptin hayata geçirildiğini kaydetti.