Ekonomi Savunmaya ‘ispiyoncu’ damgası

Savunmaya ‘ispiyoncu’ damgası

14.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rekabet Kurulu’nun soruşturmasında otomotiv sektörünün 23 temsilcisinin sözlü savunmalarına filmler damgasını vurdu. Önceki gün ‘12 Kızgın Adam’ dün de ‘İspiyoncu’dan bölümler izletildi

Savunmaya ‘ispiyoncu’ damgası

Rekabet Kurulu’nun motorlu taşıtlar sektöründe rekabetin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla yürüttüğü soruşturmada 23 şirketin sözlü savunmalarının alınmasına dün de devam edildi. İlk gün “12 Kızgın Adam” filminden alınan bir bölümün de yer aldığı sözlü savunmalara, dün de “İspiyoncu” filmi damga vurdu.
Üç ayrı grupta yapılan savunma toplantılarına dün de 6 firmayla devam edildi. Dün Tofaş, Nissan, Otokar, Karsan, Mercedes-Benz Türk ve Mermerler Otomotiv’in savunmaları dinlendi. Toplantının ilk günü, savunmaya dayanak olması için bir dakikalık bölümü izlettirilen “12 Kızgın Adam” filminin ardından dün de Tofaş yöneticileri İspiyonc” filminden bölümleri sundu.
Tofaş temsilcileri, aktör Matt Damon’ın oynadığı filmden iki ayrı bölüm izleterek, ileri sürülen belgelerin kanunun ihlaline yeterli olmadığını belirttiler. Filmin birinci bölümünde fiyatla ilgili iddialara ilişkin Adalet Bakanlığı’nda yapılan savunmada anlaşmayı çağıran unsurlar bulunmasına rağmen, “anlaşma” kelimesi geçmediği için konunun ceza yönünden değerlendirilemeyeceği sonucuna varılırken, filmden alınan kesitte tamamen başka bir konuya ilişkin “anlaştık” kelimesi söyletilerek, ilgili kişilerin ceza almaları sağlanıyor.

‘Yabancılara anlatamıyorum’
Tofaş CEO’su Ali Pandır, bir çok ülkede çalışmasına rağmen ilk kez Rekabet Kurulu’nun karşısına ifade ederek, “Rekabet hukukunun çok daha kurumsallaştığı ülkelerde dahi böyle şey başımıza gelmemişti” dedi. Pandır, 31 yıllık kariyeri hatırlatarak “Açık söyleyim, ilk defa Rekabet Kurumu’nun karşısına geliyorum. Bu kadar rekabet hukukunun yazıldığı, çok daha kurumsallaştığı ülkelerde dahi böyle bir şey başımıza gelmemişti” ifadesini kullandı. Pandır, Fiat grubuna dikkat çekerek, “Neden burada olduğumuzu ve neyle suçlandığımızı defalarca okumama rağmen, yabancı ortaklarımıza anlatmakta güçlük çekiyorum” dedi.

Nihai karar 19 Nisan’da
Nissan Otomotiv Genel Müdürü Takahide Aibara hiç bir kanun ihlalinde bulunmadıklarını vurguladı. Karsan Otomotiv adına konuşan Emre Sait, şirketin kendi adına satış ve pazarlama faaliyeti olmadığını söyledi. Mercedes-Benz’in temsilcisi avukat Gönenç Gürkaynak, Mercedes’in bazı toplantılara katıldığını ancak bir anlaşma içinde bulunmadığına dikkati çekti.
Soruşturmaya ilişkin nihai kararın 19 Nisan’da açıklanacağı bildirildi. Soruşturma raporunda Otokar, Honda Türkiye, Karsan, ve General Motors Türkiye’nin hedef, stok ve satış stratejisine yönelik bilgilerini rakipleriyle paylaşmamaları yönünde uyarılmaları, diğer 19 şirkete de idari para cezası verilmesi görüşüne yer verilmişti.

Haberin Devamı

Savunmaya ‘ispiyoncu’ damgası

Tofaş CEO’su Ali Pandır, “Neyle suçlandığımızı
ortaklarımıza anlatmakta zorlanıyorum” dedi.

İspiyoncu bir çaylak ajan
2009 yapımı The Informant (İspiyoncu) adlı filmde Matt Damon, Lucas McHugh Carroll, Eddie Jemison, Rusty Schwimmer rol alıyor. İlginç bir ajanlık hikayesini konu alan filmde üst düzey bir yönetici olan Mark Whitacre, vergide dolandırıcılık yapıldığını farkedip, görünüşte birbiriyle alakası olmayan verileri birleştirir ve şirket kayıtlarını takibe alır. Whitacre, FBI’a gönüllü muhbirlik yapmak istediğini belirtir. Ancak çaylak ajanın karmaşık yapısı ve bu esnada kendi cebini de doldurmaya çalışması, Whitacre’ın hapsi boylamasına yol açar.

TSUNAMİ ETKİSİNİ TÜRKİYE’DE GÖSTERDİ
Toyota Adapazarı üretime ara verdi

Japonya’daki deprem ve tsunaminin yanı sıra nükleer santraldaki sızıntının etkileri, Honda Türkiye’den sonra Toyota’nın Adapazarı tesislerinde de hissedildi. Toyota Türkiye fabrikası, Toyota Avrupa’daki fabrikalarıyla birlikte 21 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında üretime ara verecek.
Deprem felaketinin ardından ortaya çıkan parça temin etme sorunları nedeniyle İngiltere, Fransa ve Polonya ile birlikte Türkiye’deki Toyota üretim de 10 günlük bir süreyle ara verileceği duyuruldu. Toyota’nın “Auris” modelinin yanı sıra “Verso” modelinin de üretimi yapan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, üretimde kullandığı parçaların bir bölümünü Japonya’dan karşılıyor. Auris modelinde bu oranın yüzde 5 civarında, Verso’da ise 15’e varan oranlarda olduğu belirtiliyor.

Çalışmalar sürüyor
Toyota Türkiye Otomotiv Sanayi Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer, Toyota Avrupa’nın kararı doğrultusunda böyle bir duraklamaya gidileceğinin altını çizerken, üretimde kullandıkları parçaların büyük çoğunluğunu Türkiye ve Avrupa’dan tedarik ettiklerini kaydetti. Özer, “Durumun normale dönmesi amacıyla, öncelikle Japonya’daki parça tedarik zincirinin mümkün olan en kısa zamanda düzenli olarak çalışmaya başlaması için gereken çalışmalar yapılmakta” dedi.